Richard Osman – Het schot dat niemand raakte

Summary
Het schot dat niemand raakte. Het ijzersterke vervolg van de moordclub op donderdag. Een 'Cozy thriller' waarbij je de vier leden van de moordclub volgt bij het ontrafelen van een onopgeloste moord. Een perfecte balans tussen 'cozyness' en 'thriller/spanning'.
8

Het schot dat niemand raakte.

De hoogbejaarde leden van de moordclub verheugen zich op eindelijk weer eens een normale donderdag om bij te kletsen. Maar helaas, hun rust is van korte duur. Een plaatselijke televisieberoemdheid is op zoek naar een sensationele scoop en de amateurspeurders laten zich maar al te graag inzetten om twee onopgeloste moorden te onderzoeken.
Ondertussen hoopt Elizabeth, de officieuze leider van de moordclub, haar verleden bij de inlichtingendienst eindelijk achter zich te laten. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk, want ze krijgt onverwachts bezoek van een oude vijand, die haar een ultimatum stelt: ze moet iemand vermoorden, anders wordt ze zelf vermoord. Terwijl Elizabeth worstelt met haar geweten, duiken de andere leden van de moordclub in het mysterie van de twee oude moorden. Ze worden geholpen door een bonte stoet aan nieuwkomers (onder wie televisiesterren, witwassers en voormalig KGB’ers) en ontdekken een verband tussen de moordenaar en de missie van Elizabeth. Zullen ze de zaak op tijd oplossen om haar te redden?

@robins.moedt

De moordclub op donderdag

Het schot dat niemand raakte is het derde boek in De moordclub (op donderdag)-reeks. Deze reeks is begonnen toen Richard Osman, in Engeland een bekende presentator, het eerste boek uitbracht. Osman werd wereldberoemd met zijn debuut ‘Thursday Murder Club’. In 2020 verscheen ook in Nederland de vertaling en werd er met veel lof gesproken over deze warme, cosy ‘whodunnit’.
In De moordclub (op donderdag) worden vier bewoners van een bejaardentehuis gevolgd die elke donderdagavond bij elkaar komen om een onopgeloste moord te onderzoeken. Joyce, Ibrahim, Ron en Elizabeth. Ondanks hun leeftijd heeft ieder een rugzak vol ervaring om het mysterie te ontrafelen.
In het vervolg ‘The Man Who Died Twice’, komt de moordclub op donderdag opnieuw bij elkaar om een moordzaak op te lossen. Deze moordzaak ligt echter iets persoonlijker en gecompliceerder waardoor zij als groep zelf het doelwit worden. Uiteindelijk is het hen gelukt de moordenaar te ontmaskeren en zelf ongedeerd te blijven.
Ondanks dat in de twee voorgaande boeken veel is gebeurd is het boek ‘het schot dat niemand raakte’ een boek wat ook los gelezen kan worden. De achtergrondinformatie en de kennis over de personages zorgen er echter wel voor dat je je als lezer beter kan inleven in de personages en de ‘insight jokes’ beter begrijpt.
Voor liefhebbers van de serie doet deel drie zeker niet onder aan de twee eerder verschenen delen en heeft Richard Osman bevestigd dat er ook nog een vierde (laatste) deel aan zal komen.

Moordzaak drie

Zoals eerder benoemd doet het derde deel allesbehalve onder aan de eerdere delen. Ook het derde verhaal neemt de lezer mee in het leven van de moordclub op donderdag. Ondanks dat het concept hetzelfde is als bij de eerdere boeken in de serie, is het verhaal opnieuw vernieuwend om te lezen.
Bij Cozy Thrillers is vaak het probleem dat het tempo dusdanig laag ligt vanwege het beschrijven van de sfeer en het uitpluizen van de personages dat het thriller gedeelte uitblijft. De spanning neemt af of is er niet geweest. Hierdoor worden Cozy thrillers soms meer gezien als een spannende roman. Osman krijgt het echter voor elkaar het tempo hoog te houden en genoeg actie en plots toe te voegen aan het verhaal waardoor ook dit deel opnieuw omschreven mag worden als een ware Cozy thriller/ Whodunnit.

Elizabeth, Ibrahim, Ron en Joyce

Osman is een goede schrijver, maar zijn ware kwaliteit ligt bij het omschrijven van personages. De leden van de moordclub vinden opnieuw een plekje in de harten van de lezers. Zijn manier van schrijven zorgt ervoor dat je als lezer een inkijkje kan krijgen in het hoofd van de personages. Je leert en leest over hun angsten, verdriet en liefdes en leert te begrijpen waarom zij doen wat zij doen.
Gedurende het boek komen er steeds meer mensen de club helpen wat maakt dat op sommige momenten je als lezer even moet bedenken wie nou wie is en wie nu bij wat hoort. Ook deze ‘nieuwe’ personages worden echter dusdanig uitgewerkt, dat je ook deze in je hart opneemt en leert begrijpen.
Het zal je verbazen hoe sommige mensen in elkaar zitten en wat zij met zich meedragen. Zoals ze zeggen ‘don’t judge a book by its cover’. Wat overigens geen probleem is bij dit boek. De cover past precies bij de inhoud en ziet er prachtig ‘clean’ uit. Ook op de cover is een aanwijzing te vinden…

Film

Eerder werd benoemd door Osman dat hij aan het praten is over de filmrechten van het boek. Het duimen van alle fans heeft geholpen want Osman heeft bevestigd dat de filmrechten zijn verkocht aan Steven Spielberg.
Nog even afwachten wanneer hoe, wat en waar, maar hopelijk zien we De moordclub (op donderdag) snel op het scherm.

Richard Osman

Richard Osman is een zogenoemde duizendpoot. Een creatieve man die niet alleen boeken schrijft. Hij is ook bekend als presentator van onder andere BBC One en de televisie Quiz Show Pointless. Ook als producer en cabaretier is Richard Osman te vinden in de spotlights.
Osman is geboren op 28 november 1970 in Essex en is zijn leven opgegroeid in Engeland.
Toen Osman 9 jaar oud was, is zijn vader vertrokken. Dit maakt volgens Osman dat hij destijds veel moeilijkheden heeft ervaren. Hier put hij echter naar eigen zeggen ook zijn creativiteit en motivatie uit.

Het schot dat niemand raakte
Het schot dat niemand raakte
Score 4.5 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.