Rik van Puymbroeck – Treurwil

Samenvatting
Treurwil van Rik van Puymbroeck is een literair boek dat een diepe indruk achterlaat. Je wordt op een emotionele reis meegenomen door thema's als verlies en rouw, waar je wordt uitgedaagd om na te denken over deze complexe menselijke emotie. Ondanks de prachtige taal en diepgaande thematiek, kan de af en toe onsamenhangende plotstructuur en de zware emotionele lading van het verhaal niet bij je passen. Hierdoor is dit een boek dat je niet in één ruk uitleest, maar juist rustig. Hoofdstuk voor hoofdstuk of zelfs alinea voor alinea. Om vervolgens de tijd te nemen om van Puymbroeck zijn woorden te laten bezinken.
7.5

Treuren iedereen heeft het wel eens gedaan. Wil het los laten. Het verlies verwerken en proberen het te laten gaan. Maar wat als je het treuren vast wilt houden? Als het treuren de herinneringen levendig houdt. De wil om te treuren. Ontdek de wil om te treuren samen met Rik van Puymbroeck in Treurwil.

Op de laatste avond van oktober 1984 ziet een jongen hoe zijn beste vriend verongelukt. Het is zijn laatste avond als kind, voortaan moet hij flink zijn en vooruitkijken. Maar wel met een verdriet dat aan niemand uit te leggen is, en met schuldgevoel, met rouw, met gemis en met de dood die er niet genoeg van krijgt. Want in de zomer van 1998 verliest een broer zijn broer en jaren later, op dezelfde dag, een zoon zijn moeder.

De jongen is inmiddels geliefde geworden, man en vader, ook door die doden. De dagen worden mede door hen bepaald. Ze zitten in zijn schrijven, in het zijn en in het liefhebben, ze zitten in alle twijfels, struikelingen en worstelingen. Ze reizen mee naar verre landen. Ze zijn thuis waar hij woont.

Dan wordt het 2022 en hij plant een boom.

In Treurwil zoekt Rik van Puymbroeck naar verdriet van vroeger en hoe je dat niet kan loslaten, maar juist wilt vasthouden en vorm wilt geven. Hoe de rouw minder rauw wordt, al verwoordt de tweeklank treffend de toch onmiskenbaar blijvende pijn.

Mensen vinden het een fout als je blijft treuren. Als je wil blijven treuren.

De wil om te treuren

Treurwil van Rik van Puymbroeck is een literair boek dat een diepe indruk achter laat. Je wordt, als lezer, meegenomen op een emotionele reis. Samen met de auteur verken je, in de ik-vorm, verschillende thema’s over het omgaan met verlies en rouw. Maar ook over de (onbewuste) sociale druk die iemand kan ervaren als ze aan het rouwen zijn of uit proberen te zoeken hoe ze om moeten gaan met de dood. Je wordt uitgedaagd om na te denken over deze complexe menselijke emotie.

Hierdoor is dit een boek dat je niet in één ruk uitleest, maar juist rustig. Hoofdstuk voor hoofdstuk of zelfs alinea voor alinea. Om vervolgens de tijd te nemen om Van Puymbroeck zijn woorden te laten bezinken. Na te denken over wat je er zelf van vindt en hoe je er mee om wilt gaan.

Lag daar het verschil dat die seconde had kunnen maken? Hoe één detail (de duur van een liedje, een aardappel extra op het bord scheppen, het weerbericht – ‘Si ce mardi avait été pluvieux/ Als het wel koud was geweest die avond’-, een woordenwisseling) over zijn leven en dood had beslist?

Van de hak op de tak

Ondanks dat het boek Treurwil echt prachtig is en je meevoert springt het af en toe van de hak op de tak. Zo kan het van de sterfdatum van iemand ineens overspringen opeen tekst over een boek van Jean Rouaud. Hoewel je zou kunnen genieten van onverwachte plotwendingen, kan je het ook verwarrend vinden als het verhaal te veel zijpaden inslaat of als het plot te onsamenhangend wordt. Dit gebrek aan een duidelijke richting kan ervoor zorgen dat je het boek minder fijn vindt om te lezen.

Dat Treurwil daarnaast een vrij langzaam verhaal heeft en over zware thema’s zoals verlies en rouw gaat, kan ervoor zorgen dat je de spanning mist en het boek te zwaar beladen vindt. In het verhaal wordt regelmatig gefilosofeerd, dit maakt het er niet luchtiger op. Het is daarom echt een boek waar je de tijd voor moet nemen. Leg het even weg en pak het weer op als je er weer klaar voor bent.

‘Hij is als een held vertrokken.’ Il est parti en héros, ik schrijf het erbij omdat ik het in het Frans – zoals altijd – mooier vind. Zelfs de treurwilg heeft in het Frans meer tranen. Saule pleureur heeft ook meer letters in die taal die meandert, omschrijft, inpakt, verdoezelt en uitlegt en meestal verzacht. Waarom zou je verdriet schrijven als je tristesse kunt gebruiken?

Saule pleureur

In Treurwil maakt Rik van Puymbroeck opvallend vaak gebruik van de Franse taal. Gelukkig voor de niet tot amper Frans-sprekenden vertaald hij dit negen van de tien keer voor je.

Ondanks dat Frans zijn favoriete taal is, is hij in het Nederlands een heuse woorden kunstenaar te noemen. Op bijna elke bladzijde blijf je wel hangen bij een fantastisch geschreven zin of alinea. Er valt dan ook veel te highlighten in het boek.

Rik van Puymbroeck - Treurwil

Treurwil

Het boek Treurwil laat een diepe indruk achter bij het verkennen van thema’s rondom verlies en rouw. Hoewel het ik-verhaal van Van Puymbroek prachtig is geschreven, kan het af en toe van de hak op de tak springen tussen onderwerpen verwarring geven. Laat je je meeslepen door de prachtige schrijfstijl, dan krijg je een boek dat je uitdaagt om na te denken over deze complexe menselijke emotie en hoe je er zelf mee om wilt gaan. Treurwil is een boek om rustig te lezen en af en toe weg te leggen, te laten bezinken en om vervolgens weer op te pakken.

Geschreven door
Vanaf jongs af aan leest Shanne graag boeken. Haar favoriete genres zijn: thrillers, fantasy, mysterie en (historische) romans. Daarnaast laat ze zich graag verrassen door andere genre boeken als het verhaal haar aanspreekt. Inmiddels speelt ze ook wel een game of twee en kijkt ze tevens graag een film of serie.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.