Riley Sager – Overleef de nacht

Samenvatting
In Overleef de nacht volg je het jonge meisje Charlie dat gaat liften met de onbekende Josh. Al snel lijken er dingen niet te kloppen en vraagt Charlie zich af of Josh misschien de seriemoordenaar is die ronddwaalt op de campus. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een fantastische thriller. Toch kent het boek een ontzettend lange aanloop en voelt het einde van het boek vooral voorspelbaar aan. De beste stukken zitten in het midden van het boek en richting het einde. Best jammer, want Voor het donker thuis van dezelfde schrijver was echt veel beter.
6

Overleef de nacht

Het is november 1991. De muziek van Nirvana wordt veel gedraaid, er zijn nog geen mobiele telefoons en studente Charlie Jordan zit in een auto met een man die misschien wel een seriemoordenaar is.

Josh Baxter, de chauffeur, is een vreemde voor Charlie. Ze ontmoette hem bij het mededelingenbord op de campus, waar ze een briefje ophing omdat ze een lift wilde naar Ohio. Josh was op zoek naar een medepassagier met wie hij de benzinekosten kon delen. Beiden hebben goede redenen om snel te vertrekken. Charlie rouwt nog altijd om haar beste vriendin, die het derde slachtoffer werd van de zogenaamde Campus Killer. Josh zegt dat hij snel naar huis moet om voor zijn zieke vader te zorgen, maar is dat wel zo? Terwijl ze in het holst van de nacht over de lege snelwegen razen, bekruipt Charlie het gevoel dat Josh weleens de Campus Killer zou kunnen zijn. Is hij werkelijk een koelbloedige moordenaar? Of gaat Charlies levendige fantasie met haar aan de haal?

Riley Sager

Riley Sager is het pseudoniem van voormalig journalist en grafisch ontwerper Todd Ritter. In 2010 bracht hij zijn eerste thriller uit onder zijn echte naam. Onder Todd Ritter bracht hij drie boeken uit. Daarna wilde hij kijken of hij ook boeken kon verkopen onder een pseudoniem zonder de druk van een uitgeverij vanwege het succes onder zijn echte naam. Hij besloot daarom een pseudoniem aan te maken, Alan Finn. Ditzelfde deed hij in 2017 nog een keer, maar dan als Riley Sager. Onder deze naam scoorde hij heel goed in het genre.

Hij doet het zo goed met zijn boeken dat zo goed als alle boeken op dit moment verfilmd worden. Universal Pictures is druk bezig met de verfilming van De laatste meisjes, Paramount Television gaat een televisieserie maken van Sluit alle deuren en Sony Pictures heeft de filmrechten gewonnen van Voor het donker thuis. Sagers boeken hebben hem dus geen windeieren gelegd.

Riley Sager

Charlie Jordan

Charlie is een studente die op vroege leeftijd haar ouders heeft verloren en opgroeide bij haar oma. Ze besluit te gaan studeren en kiest films als haar studie omdat zij graag films keek net na het overlijden van haar ouders. Tijdens het studeren komt zij op kamers te wonen met een ander meisje genaamd Maddie. Het is alleen een rumoerige tijd, want er loopt een seriemoordenaar rond op de campus. En als dat nog niet erg genoeg is, is haar beste vriendin Maddie het laatste slachtoffer. Wat weet Charlie over de laatste avond met Maddie en heeft zij de moordenaar gezien?

Een vraag waar zij geen antwoord op kan geven en daarom besluit ze terug te keren naar haar grootmoeder. Haar vriend kan haar niet brengen, dus besluit Charlie om te gaan liften, zelfs als het gevaarlijk is vanwege de loslopende seriemoordenaar. Zij ontmoet daarbij Josh, maar Josh heeft een eigen agenda. Hij weet dingen die niet iedereen hoort te weten. Is hij daarmee de seriemoordenaar en weet Charlie hem te ontmaskeren?

“Hij steekt een hand in zijn broekzak, haalt iets tevoorschijn en gooit het haar toe. Charlie wil het niet opvangen, deinst terug en laat het voorwerp rinkelend op de vloer vallen.”

Een voorspelbaar autoritje

Het verhaal wordt op een interessante manier geschreven, maar je komt er wel slecht in. Dit komt vooral door de trage aanloop naar wanneer het spannend begint te worden in de auto. Alles daarvoor voelt best geforceerd aan en doet het verhaal geen goed. Dit komt mede doordat het verhaal ook beschreven wordt in het heden en verleden. De overloop tussen deze tijdsperiodes is soms wat rommelig. Wat voor flinke verwarring zorgt zijn de periodes waarin Charlie tijdens de rit nogal verdiept zit in haar gedachtes en zij de realiteit verliest. Echter zijn dit soort momenten juist goed beschreven en leef je je ook helemaal in. Naast de hoofdstukken met Charlie lees je ook de beweegredenen van Josh waarom hij per se Charlie wilde meenemen. Tijdens de rit worden ook geregeld uitspraken gedaan die je als lezer aan het denken zet.

Tijdens het lezen ben je vooral aan het bedenken of Josh ook daadwerkelijk de seriemoordenaar is. Er zijn momenten dat je als lezer ook het spoor bijster bent. Richting het einde wordt het verhaal wel wat afgezwakt en beginnen veel dingen op zijn plek te vallen. De twijfels verdwijnen dan wel heel snel en wordt het vooral erg voorspelbaar. Best jammer, want met Voor het donker thuis voelde je het plot helemaal niet aankomen op het einde. In Overleef de nacht is dat wel het geval en is het best een tegenvaller.

Overleef de nacht
Overleef de nacht
Score 5.0 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.