Rob Waumans – Oevers

Summary
Oevers is een beklemmede roman waarin auteur Rob Waumans het niet schuwt om de begrijpelijk aspecten, maar zéker ook de lelijkere aspecten van iemands persoonlijkheid neer te zetten. Geen mens is perfect, dat klopt, maar hoe ver ga jij zelf mee in je begrip voor hoofdpersonage Luc? En waar trek jij de grens of zou jij meer eigen verantwoording verwachten? Deze overpeinzingen zul je zelf ervaren bij het lezen van dit enorm spannende boek.
7

Op het puntje van je stoel

In Oevers schetst Rob Waumans het verhaal van de gescheiden vader Luc die met zijn twee jonge zoons op kampeervakantie gaat. Het loslaten van zijn kinderen gaat hem niet goed af; voortdurend houdt hij ze in het vizier en probeert ze te behoeden voor gevaar. Maar al snel maken de jongens vriendjes en voor het eerst sinds jaren heeft Luc tijdens de zomervakantie wat tijd voor zichzelf. Op de een-na-laatste avond durft Luc het zelfs aan om een korte avondwandeling te maken terwijl zijn jongens zich op de camping vermaken. Tijdens de wandeling langs de rivier slaat het noodlot toe. Terwijl in Nederland zijn ex na een paniekerig telefoontje van Luc haarfijn aanvoelt dat er iets niet klopt, begint de avond te vallen en moet Luc noodgedwongen een keuze maken: wil hij een vader worden op wie zijn kinderen trots kunnen zijn, of eentje die er simpelweg ís?

Even diep ademhalen. Kalmeren. Of in ieder geval deze razernij kanaliseren. Zorg dat deze woede in de worp wordt gelegd, zonder de controle te verliezen. Zijn blik glijdt langs de boomtoppen, op zoek naar een doelwit.

Bij het lezen van dit boek voel je meteen al de spanning opbouwen. Door middel van de overpeinzingen van Luc tijdens de avondwandeling maak je kennis met hem en krijg je gaandeweg een steeds betere indruk van zijn persoonlijkheid. Zijn drang naar controle lijkt in de eerste instantie vooral irritant en verstikkend, maar naarmate het verhaal vordert begin je ook steeds meer te begrijpen waarom Luc op die controlerende manier omgaat met zijn zoons. Daarnaast is Luc geen gemakkelijke man; je krijgt alle aspecten van zijn persoonlijkheid mee. De aspecten waar je begrip voor kunt opbrengen, maar zeker ook de minder ‘mooie’ kanten van zijn persoonlijkheid komen aan bod. Dit zorgt er wel voor dat Oevers bij tijd en wijle kan frustreren of zelfs naar aanvoelen – iets wat in elk geval zeker de bedoeling lijkt van de schrijver – want waar houdt jouw begrip op en wanneer ervaar je de grens?

Controle is ook niet alles

De opbouw van het boek is prettig. Je leest afwisselend de overpeinzingen van Luc ten tijde van zijn laatste avondwandeling en de situaties op de camping gaandeweg de vakantie. De hoofdstukken zijn telkens niet al te lang en grijpen steeds in elkaar, dus hoewel het verhaal niet chronologisch verloopt zit er wel een natuurlijke cadans in. De schrijfstijl van Waumans is prettig en prima te volgen, iets wat bij deze wat zwaardere materie zeker een pré is. Wat Waumans heel goed weet neer te zetten is dat, hoe controlerend je ook bent en hoe in controle je zelf ook denkt te zijn, ook bij de scherpste havik ontglippen er zaken aan de aandacht. Je kunt nu eenmaal, hoe controlerend je ook bent, niet alles doorhebben of in de gaten blijven houden. De kracht van Oevers zit hem hiermee voornamelijk in de details.

De plotomschrijving van dit boek kan je wellicht op het verkeerde been zetten, echter lijkt ook dit de intentie van de auteur/het verhaal. Wat in elk geval vaststaat is dat de spanning steeds meer om te snijden wordt en je zelf volledig opgaat in de paniek die bij Luc gaandeweg de wandeling toeneemt. Plaatsvervangend gaan ook jouw gedachten alle kanten op.

Op het verkeerde been?

Het enige dat wellicht als een minpunt kan worden opgevat is de uiteindelijke ontknoping – maar dat is volledig afhankelijk van je eigen smaak en/of een momentopname. Het is vrij lastig om dit verder toe te lichten zonder de afloop te verklappen, maar het zou in elk geval zomaar kunnen dat je bij het lezen van Oevers een ander einde verwacht dan dat het boek uiteindelijk heeft. Toch betekent dit alles behalve dat je het boek niet zou moeten lezen of laten liggen, want bij dit boek gaat het uiteindelijk toch ook meer om ‘de reis ernaartoe’.

Oevers
Oevers
Score 0.0 van 5 sterren.
€12,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.