Het is tijd voor een beetje nostalgie met deze lijst kinderboeken die iedereen wel kent. Wellicht kun je er inspiratie uit opdoen als je inmiddels zelf een kleine spruit hebt rondlopen of brengt het je gewoon even terug naar de tijd dat je de boeken van Carry Slee verslond, die ene boekbespreking op de basisschool of het kwartiertje voorlezen voordat je moest gaan slapen van je ouders.
1. Kruistocht in spijkerbroek (1973)
Wie het boek zelf niet kent, kent het verhaal wel van de film. Het verhaal is geschreven door Thea Beckman. De 16-jarige Dolf stapt in een tijdmachine en belandt per ongeluk in het jaar 1212. Hij komt terecht in een kinderkruistocht en moet leren omgaan met de middeleeuwse, religieuze en vooral harde manier van leven. Of Dolf ooit nog thuiskomt zullen we niet verklappen.
2. Jip en Janneke (1977)
Deze twee gelijknamige buurkinderen (en hond Takkie en kat Siepie) zijn in Nederland waarschijnlijk de bekendste kinderen uit een verhaal. Onlosmakelijk verbonden met de Hema en natuurlijk een van de toppers uit de pen van Annie M.G. Schmidt, die vaker in dit lijstje voorkomt. In de verhalenbundel wordt het dagelijks leven van Jip en Janneke beschreven en met name de gekke (maar toch vrij eenvoudige) dingen die ze meemaken. Jip en Janneke werden het eerst ‘gedrukt’ in 1952 in de krant, en in 1977 verscheen de eerste verhalenbundel.
3. Pluk van de Petteflet (1971)
Nog zo’n kleine deugniet van Annie M.G. Schmidt. Pluk trekt in in de bovenste verdieping van de Petteflet, waar een bonte verzameling mensen én dieren huist, zoals Zaza, een kakkerlak, de drukke familie Stamper en Dollie de Duif. Ook Aagje woont in de flat, samen met haar moeder mevrouw Helderder, die ontzettend gesteld is op hygiëne – dat gaat natuurlijk niet samen met Zaza de kakkerlak.. Het is een van de vele situaties waarin Pluk terecht komt in de flat. Ook de verhalen over Pluk werden al eerder gepubliceerd, voordat de boekvorm uitkwam.
4. Otje (1980)
Vooruit, nog een verhaal van Annie M.G. Schmidt dat in vele kinderkamers is voorgelezen. Ook Otje woont op een aparte plek: ze moest met haar vader rondtrekken in zijn bestelbusje nadat hij ontslagen werd bij het hotel waar ze verbleven. Otje en haar vader Tos hebben ook een klik met dieren die ook kunnen praten, net zoals bij Pluk van de Petteflet. In het boek heeft de vader van Otje geen papieren, waardoor hij zwart moet werken en moet worden uitgebuit. Bureaucratie is dan ook een onderliggend onderwerp in het boek.
5. Afblijven (1998)
Als één Nederlandse schrijfster op nummer 1 staat voor het uitbrengen van tienerboeken, dan is het Carry Slee wel. Het boek Afblijven, dat door de verfilming in 2006 nog bekender werd, gaat over de 14-jarige Melissa die xtc gaat gebruiken. Ze kampt met veel onzekerheid, onder andere omdat ze mag gaan dansen in de muziekvideo van rapper Brainpower. (Ja, kennen jullie die nog?) Het boek laat, zeker voor tieners, zien hoe gevaarlijk xtc kan zijn. Meerdere tienerboeken van Carry Slee hebben onderwerpen zoals pesten en ruzie, waardoor het destijds best zware kost kon zijn voor bijvoorbeeld een 13-jarige!
6. Abeltje (1953)
Niet alleen Sjakie (van de chocoladefabriek), maar ook onze Nederlandse Abeltje heeft met een lift gevlogen. Hij werkt als liftjongen bij een groot warenhuis en kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Hij drukt op het mysterieuze groene knopje, waardoor hij met het bonte gezelschap dat op dat moment in de lift zit langs allerlei plekken over de wereld reist. Ook Abeltje is een verhaal van Annie M.G. Schmidt, maar wel een langer verhaal (van ongeveer 200 pagina’s) en geen verhalenbundel. Ook Abeltje is verfilmd.
7. Pinkeltje (1939)
Pinkeltje is veruit het oudste verhaal in deze lijst. Over Pinkeltje, een klein mannetje ter grootte van een pink, zijn in totaal 29 boeken geschreven door Dick Laan, de oorspronkelijke auteur van de verhalen. Nadat Dick Laan in 1977 stierf, verschenen er nog 35 leesboeken en een paar omnibussen. De illustraties doen vermoeden dat Pinkeltje met zijn puntmuts en baardje een kabouter is, maar dat scheen niet zo te zijn. In de boeken worden Pinkeltjes avonturen vertelt in het grote huis waar hij woont en het fictieve land Pinkeltjesland. Ook Pinkeltje verscheen al voordat het eerste boek werd uitgebracht. Echter was hij niet te zien in een krant of tijdschrift, maar op de verpakking van chocoladedozen waarvoor Dick Laan een reclamefilmpje had gemaakt.
8. De brief voor de koning (1962)
In maart dit jaar heeft Netflix zelfs een serie uitgebracht over dit verhaal: De brief voor de koning was spannend en heldhaftig. De 16-jarige Tiuri is lange tijd schildknaap geweest en komt in een avontuur terecht waarbij hij een brief moet bezorgen aan een ridder. Echter blijkt die stervende te zijn en moet hij de brief doorbrengen naar de koning van zijn buurland, mét een speciale ring van de ridder. Natuurlijk verloopt die reis allesbehalve vlekkeloos. Tonke Dragt kreeg voor dit boek in 1963 de prijs Kinderboek van het jaar, de Gouden Griffel uit die jaren. In 2004 is tijdens de 50ste kinderboekenweek De brief voor de koning uitgeroepen tot beste winnaar van een Gouden Griffel ooit. In 2013 is het boek in het Engels uitgegeven, waardoor het door diverse Britse kranten als een van de beste kinderboeken van het jaar werd benoemd.
9. Dolfje Weerwolfje (1997)
Ook Dolfje Weerwolfje is eigenlijk een serie boeken over het gelijknamige hoofdpersonage. Het eerste boek kwam uit in 1997, waarna nog negentien andere delen uitkwamen. Dolfje Weerwolfje is het enige griezelboek uit deze lijst en gaat over een jongetje dat ontdekt dat hij een weerwolf wordt bij volle maan. De boeken zijn geschreven door Paul van Loon, ook bekend van De Griezelbus, en over het personage zijn inmiddels al musicals en twee speelfilms gemaakt. Ook de boeken over Dolfje hebben meerdere prijzen van de Nederlandse Kinderjury gewonnen. Fun fact: de verhalen zijn ook al in het Spaans, Duits, Engels, Fins, Zweeds, Frans, Italiaans, Kroatisch en zelfs Japans en Koreaans uitgebracht.
10. Nijntje (1955)
Wellicht iets te kinderachtig voor deze lijst, maar dusdanig succesvol dat het verhaal niet kan ontbreken. Dolfje Weerwolfje was in veel talen vertaald, maar bij Nijntje ontstond een hele mania. Van geen enkel Nederlands personage zal zo veel merchandise zijn gemaakt als Nijntje en laten we niet de musicals, bioscoopfilm en tv series vergeten. Overigens wordt Nijntje, voluit Nijntje Pluis, in het buitenland vaak Miffy genoemd vanwege de voor buitenlanders onuitspreekbare ij in de naam. De kans dat je niet meteen weet over welk figuurtje het gaat is ontzettend klein, want het witte hoofdje met het eenvoudige gezichtje is erg herkenbaar. De verhaaltjes zijn geschreven én getekend door Dick Bruna, die geïnspireerd zou zijn door een konijntje dat zijn zoon in de duinen had gezien.