Pareltjes onder het stof: Jostein Gaarder – Door een spiegel, in raadselen

In de rubriek ‘Pareltjes onder het stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn worden nog eens onder loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het de beurt aan Anne, die haar lievelingsboek Door een spiegel in raadselen er nog eens bij pakte.

Heb jij ook zo’n boek dat je zó mooi vindt dat je het eigenlijk het liefst voor jezelf wil houden?

Ik wel.
Voor mij is dat ‘Door een spiegel, in raadselen’, van Jostein Gaarder (bekend van onder andere De wereld van Sofie). Als tiener las ik het voor het eerst en raakte betoverd, verkocht… Ik leende het steeds opnieuw uit de bieb, totdat ik bedacht dat het beter was om het maar gewoon aan te schaffen. Ik herlees het nog steeds regelmatig. En het blijft betoveren. Het is mijn ultieme pareltje.

Door een spiegel, in raadselen gaat over het terminaal zieke meisje Cecilie. Op een nacht krijgt ze bezoek van de engel Ariël. De engel en het meisje raken bevriend en ze sluiten een deal: Cecilie gaat Ariël vertellen hoe het is om mens te zijn – in ruil vertelt Ariël over het hemelse leven.
Zo ontstaat een roman vol filosofische gesprekken en mooie bespiegelingen. Kun je zeggen dat een plek die je bezocht hebt een beetje van jou is? Wat is dat eigenlijk, ‘van jou’? Hoe smaakt een aardbei? Hoe leg je dat uit aan iemand die geen smaken kent?

“We zien alles door een spiegel, in raadselen. Soms kunnen we door de spiegel kijken en een glimp van de andere kant opvangen. Als we de spiegel helemaal zouden schoonvegen, zouden we veel meer zien. Maar dan zouden we onszelf niet langer kunnen zien…”

Los van de mooie, soms grappige en vaak filosofische gesprekken, gaan Cecilie en Ariël op een gegeven moment ook samen op pad. Eerst gaan ze naar de woonkamer (omdat Ariël een engel is kan hij Cecilie gewoon naar beneden dragen). Later voelt Cecilie zich steeds sterker als de engel in de buurt is. Ze gaan zelfs skiën en sleetje rijden, midden in de nacht. Je denkt misschien dat dat onwaarschijnlijk is, maar als je dit boek leest neem je onmiddellijk aan dat het gewoon kan.

Door een spiegel, in raadselen is een boek dat je aan het denken zet. Over jezelf, het leven en de wereld. Over engelen, geloof, kracht, grootsheid en nietigheid. Hoe die dingen zich tot elkaar verhouden, en wat jouw plaats in dat alles is. Natuurlijk is dit iets waar van je moet houden en wat misschien niet voor iedereen aantrekkelijk is. Maar áls je ervan houdt, dan raad ik je beslist aan om ‘Door een spiegel, in raadselen’ te lezen.

Het boek hoort een beetje bij mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.