Uit den Ouden Doosch: Carlos Ruiz Zafón – De schaduw van de wind

Uit den Ouden Doosch van deze week: De schaduw van de wind, een verhaal over vriendschap, liefde en verdriet met veel mysterie dat je meezuigt in het Barcelona van de 20e eeuw. Een roman waar je ogen aan vastgelijmd blijven, waarin je bevriend raakt met de personages en waarbij je na de laatste pagina even nodig hebt om weer vanuit je lezersstemming ‘bij bewustzijn’ te raken.

Al bijna twintig jaar geleden schreef Carlos Ruiz Zafón de roman die voor zijn grote doorbraak zorgde. Met de schaduw van de wind, het eerste deel in de quadrilogie rondom het Kerkhof der Vergeten Boeken, neemt Ruiz Zafón je mee door de straten van Barcelona. Daniel Sempere, hoofdpersonage en zoon van een boekhandelaar, wordt op een vroege ochtend door zijn vader meegenomen naar het geheimzinnige Kerkhof der Vergeten Boeken. Deze mysterieuze plek is de droom van elke boekliefhebber: een machtig gangenstelsel met een eindeloos aantal boeken die ooit achtergelaten of verstopt zijn door hun laatste eigenaar. Daniel mag hier van zijn vader één boek uitkiezen. Het boek De schaduw van de wind van schrijver Julián Carax trekt zijn aandacht, en het weet Daniel niet meer los te laten. Er blijkt dan ook meer aan de hand te zijn: Daniel ontdekt dat alle boeken van Carax verdwenen zijn, en ook op Daniel’s exemplaar heeft iemand het gemunt. Daniels rustige leven in de boekhandel verandert en hij komt in een absurd avontuur terecht dat in zijn spannendste boeken nog niet eens had kunnen plaatsvinden.

Megasucces en geschiedenisles

Bij De schaduw van de wind heb je, in tegenstelling tot veel andere boeken, geen tijd nodig om in het verhaal te komen. Mede door de prettige schrijfstijl leest dit boek meteen als een trein. Al van begin af aan is er een aangename, maar ook mysterieuze spanning die naarmate het verhaal vordert alleen maar toeneemt op de meest verbazingwekkende manieren. Toen het boek in 2008 vertaald werd naar het Nederlands waren er al 11 miljoen exemplaren van verkocht. Na De schaduw van de wind verschenen nog Het spel van de engel (2009), De gevangene van de hemel (2011) en Het labyrinth der geesten (2017). Deze boeken volgen De schaduw van de wind op, maar zijn ook los te lezen. Samen vormen deze boeken een ongelofelijk in elkaar geweven verhaal over vriendschappen, liefde, oorlog en verdriet. In elk boek leer je de personages (en Barcelona!) beter en van een andere kant kennen, naast de historische kennis die je opdoet: de verhalen van Zafón spelen zich af tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en het Franco-regime. Zo kijk je na het lezen van zijn boeken wel even anders naar bijvoorbeeld het fort op de Montjuïc of het Somorrostro-strand in Barcelona.

Roman-, jeugdboeken- en scenarioschrijver

Carlos Ruiz Zafón is geboren in Barcelona en woont nu in Los Angeles. Zijn werk is al in meer dan 30 talen verschenen en, op Cervantes na, de meest gelezen Spaanstalige auteur ter wereld. Naast romans schrijft hij ook scenario’s en draagt hij regelmatig bij aan Spaanse kranten zoals El País en La Vanguardia. Voordat De schaduw van de wind verscheen had hij al vier jeugdromans geschreven in diezelfde mysterieuze sfeer als de verhalen over het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hij is nota bene zelf scenarioschrijver en verfilmingen van zijn boeken zouden best wel eens kaskrakers kunnen zijn, maar Zafón wilt niet dat zijn verhalen verfilmd worden. Zo behoudt de lezer zijn eigen fantasie, en wordt dat idee niet vertroebeld door het beeld wat de filmregisseur ervan heeft. Prijzenswaardig.

Als je van geschiedenis, boeken, mysteries of Barcelona houdt, ben je bij Zafón aan het juiste adres. Hij neemt je, samen met boekhandelaarsfamilie Sempere, mee door het Barcelona van de 20e eeuw. De smalle straten van de wijk El Gótico, waar de boekhandel van familie Sempere ligt, de steile Avinguda Tibidabo met haar statige villa’s, de toen nog niet zo toeristische Ramblas en het mysterieuze kerkhof van Poblenou – nee, je wordt er niet mee naartoe genomen, je belééft de sfeer. Zafón’s schrijfkunst laat je verliefd worden op Barcelona. Alle genoemde locaties, tradities en beschreven historische gebeurtenissen zijn dan ook echt. Alleen het Kerkhof der Vergeten Boeken misschien niet. Hoewel.. dat weten alleen diegenen die er toegang tot hebben..

De schaduw van de wind
De schaduw van de wind
Score 0.0 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Britt Somers is een studente journalistiek met een grote liefde voor boeken en video. Ze is altijd wel bezig met nieuws doorspitten, fantaseren over eigen documentaires, artikelen nakijken of haar privébibliotheek ordenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.