Suzanne Vermeer – Gletsjer

Summary
Wanneer de zussen Maaike en Judith samen op wintersportvakantie gaan, wordt Judith na een paar dagen vermist. Niet veel later wordt haar lichaam in een gletsjerspleet gevonden. De politie schuift het af als een ongeluk, maar Maaike is ervan overtuigd dat er opzet in het spel is en gaat zelf op onderzoek uit. Zoals de meeste thrillers van Suzanne Vissers is ook Gletsjer laagdrempelig en een aanrader om te lezen.
8

Maaike ging vroeger altijd samen met haar ouders en zus Judith op wintersport vakantie in Duitsland. Het gebied Garmisch-Partenkirchen is favoriet, waardoor ze ieder jaar daar naartoe gingen. Tot haar vader plotseling overleed en Judith er door haar politieke carrière geen tijd meer voor had. Het is nu 15 jaar geleden dat de vader van Maaike en Judith is overleden. Maaike wil hem op zijn sterfdatum graag herdenken door terug te gaan naar het wintersport gebied waar ze zo van hielden. Haar moeder blijft thuis, maar ze heeft Judith wel overgehaald om eindelijk vrij van haar werk te nemen en tijd met haar zus door te brengen.

Helaas pakt het niet zo uit als gepland. Na een ruzie omdat Judith tijdens hun vakantie samen alweer aan het werk is gegaan, gaan de twee zussen ieder hun eigen weg. Judith komt nooit meer naar het hotel en Maaike’s ongerustheid begint te groeien. De volgende dag wordt haar lichaam in een gletsjerspleet gevonden en kan Maaike niet geloven dat het een toevallig ongeluk was. De politie wil haar niet helpen, dus gaat ze zelf op onderzoek uit.

De personages

Judith is werkzaam als politicus voor een milieuorganisatie. Ze doet er dan ook alles aan om het milieu te beschermen. Dit komt enorm terug in het gedrag van dit personage. Zo weigert ze in een vliegtuit te stappen, want dat is veel te vervuilend. Als gevolg gaan beide zussen met de trein. Ook eet ze geen vlees en kan ze bijna nergens anders meer over praten. Na een tijdje begint het wel vervelend te worden dat ze telkens over hetzelfde onderwerp begint.

Maaike daarentegen is veel vrijer. Zij woont samen met haar vrouw en hun dochtertje, en werkt als docent Kunstgeschiedenis en Culturele en Kunstzinnige vorming op een middelbare school. Hierdoor staat ze een stuk vrijer in het leven en is ze niet zo stijf als haar zus. Maaike is een echt familiemens; voor haar is haar gezin het belangrijkste. Ze vindt het dan ook erg jammer dat Judith voor haar werk naar België is verhuisd en geen tijd meer voor haar heeft.

Het plot

Het duurt wat langer voordat het plot van deze thriller echt op gang komt. Zo is pas na een/derde van het boek Judith verdwenen en wordt ze later dood aangetroffen. Dat is vrij laat, maar gelukkig was het boek daarvoor wel interessant. Je leert de personages, hun verschillende behoeftes en de setting van het dorpje goed kennen. Zeker lezers die zelf wel eens op wintersport zijn geweest zullen veel herkenning vinden in dit eerste gedeelte van het boek.

In alle eerlijkheid was het wel een opluchting toen Judith eindelijk uit het verhaal was. Zoals hierboven al is aangegeven, was haar personage behoorlijk irritant. Ze kon alleen maar zeuren over het milieu. Opmerkingen die ze bijvoorbeeld maakte was dat ze het niet eens was dat Maaike tijdens het avondeten voor een vleesgerecht heeft gekozen (“want dat is zo belastend voor het milieu”). In plaats van een gezellig etentje, kreeg haar zus een enorme preek waar ze niet op zat te wachten.

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Maaike, maar af en toe zit er een kort hoofdstuk tussen vanuit de point of view van een mysterieus personage. Lezers weten niet wie deze persoon is en wat hij of zij wil bereiken. Dat het niets goed is, wordt wel al vrij snel duidelijk. Hierdoor wil je graag verder lezen om erachter te komen wie deze persoon is. Naast dat je uiteraard ook wilt weten wat er met Judith is gebeurd. Was het echt een stom ongeluk zoals de politie beweert of is er meer aan de hand zoals Judith denkt?

Richting het einde van het boek wordt het verhaal nog enorm spannend en is het onmogelijk om het boek weg te leggen. De plottwist aan het einde zorgt ervoor dat dit wederom een goede thriller is die makkelijk weg leest. Zoals de meeste thrillers van Suzanne Vissers heeft Gletsjer spanning, maar is zeker niet eng en bevat het ook geen gruwelijke details. Hierdoor zijn deze thrillers erg laagdrempelig om te lezen. Gletsjer is wederom een aanrader om tijdens winter te lezen. Maar misschien kun je dat beter niet doen terwijl je zelf op wintersport bent…

Suzanne Vermeer

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. Na zijn overlijden is AW Bruna eigenaar geworden van het pseudoniem. In overleg met de familie is er nu een andere, onbekend gehouden, schrijver die deze naam voortzet. Alle titels van Vermeer hebben de bestsellerlijst gehaald en twee titels werden genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Gletsjer
Gletsjer
Score 4.8 van 5 sterren.
€17,50
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat is jouw mening?

1 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.