Suzanne Vermeer – Mayday

Summary
In Mayday van Suzanne Vermeer krijgt Charlie Muller te horen dat haar broer is verongelukt tijdens zijn zeilavontuur. Ze heeft echter grote twijfels bij het onderzoek van de autoriteiten, net als journaliste Elina. De dames gaan dan ook samen op zoek om de waarheid van de verdwijning te achterhalen. Het boek leest lekker vlot weg, mede dankzij de korte hoofdstukken. Het is een intrigerend verhaal, maar het plot laat wat te wensen over en is voorspelbaar te noemen. Al met al niet de beste thriller van Suzanne Vermeer, maar goed genoeg om met veel plezier te lezen.
6.5

Storytel Original

Suzanne Vermeer is de bestverkopende Nederlandse thrillerauteur van dit moment. Alle titels hebben de bestsellerlijst gehaald en drie titels werden genomineerd voor de NS Publieksprijs. Suzanne Vermeer was het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In overleg met zijn familie is besloten om de boeken van Suzanne Vermeer voort te zetten. Wie nu de boeken schrijft is een goed bewaard geheim.

De nieuwe thriller van Suzanne Vermeer wordt dan uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers. Dit boek was oorspronkelijk geschreven als luisterboek voor Storytel. Dit verhaal is zo goed ontvangen dat het zelfs de Storytel Original Award heeft gewonnen in 2022. Nu is het dan ook te lezen als fysiek exemplaar of als e-book.

Verdwijning van Peter

In de haven van Stockholm wacht Charlie samen met haar partner Marco vol spanning op de langverwachte terugkeer van haar broer Peter. Samen met zijn vrouw Femke en beste vriend en zwager Robert trotseert hij een maand lang de open zee. Maar de uren verstrijken zonder een spoor van de zeilers of hun zeilboot. Charlie’s wereld stort in als het onheilspellende nieuws haar bereikt: hun zeilboot zinkt op de open oceaan en Peter overleeft het niet.

Een vasthoudende Finse journaliste, Elina genaamd, heeft de taak om nabestaanden van het tragische ongeluk te interviewen. Charlie is niet gediend van haar opdringerigheid en twijfelt aan haar motieven. Totdat Elina schokkend nieuws brengt tijdens hun zoveelste gesprek: ze deelt Charlie’s vermoeden dat Peter’s dood geen tragisch ongeluk is, maar opzettelijk veroorzaakt is. Dit bevestigt de vermoedens van Charlie en samen met Elina gaat ze de zoektocht naar de waarheid aan. Al snel ontdekken ze dat er duistere geheimen in het spel zijn en wordt beetje bij beetje ontrafeld wat er met de zeilboot is gebeurd.

Ze rukt zich los en loopt een stuk bij hem en de schipper vandaan. Ze slaat haar armen om zichzelf heen en ze begint te trillen en te klappertanden. Haar ogen staren in het niets en alles om haar heen lijkt te vervagen. Het voelt alsof ze droomt, alsof ze in een nachtmerrie is beland. Ze hoort niets meer, ziet alleen Peters gezicht voor zich.

Powervrouwen

Het verhaal wordt geschreven in de derde persoon en in het begin is het taalgebruik ietwat overdreven. De liefde tussen Charlie en Marco wordt te zwijmelend beschreven, wat in het begin storend is, maar gelukkig afneemt naarmate het verhaal vordert. Al met al leest “Mayday” erg makkelijk weg. De korte hoofdstukken dragen hier ook aan bij, waardoor je na elk hoofdstuk wordt aangemoedigd om door te lezen vanwege een goede cliffhanger. Het verhaal grijpt je meteen aan en maakt je nieuwsgierig naar wat er is gebeurd. Het is leuk om meegenomen te worden naar Noord-Europese steden, zoals Helsinki en Tallinn.

Er is ook een goede balans tussen de twee dames, Charlie en Elina. Elina is een krachtige vrouw die haar weg weet in een harde journalistieke wereld. Tactisch weet zij uit verschillende contactpersonen de juiste informatie te halen die zij nodig hebben voor hun onderzoek. Daartegenover staat Charlie, die wat lomper is in haar communicatie maar vastbesloten is erachter te komen wat er met haar broer is gebeurd. Charlie wil ook zwanger worden, maar dat gaat helaas niet vanzelf. Ze doet mee aan een test met bepaalde medicatie om haar hormoonhuishouding dusdanig te reguleren dat de kans op zwangerschap wordt vergroot. Dit heeft ook invloed op hoe zij zich gedurende het onderzoek voelt, maar ze heeft hierbij gelukkig veel steun aan haar partner en Elina.

Boek Mayday met de bijgeleverde boekenlegger

Zwak plot

Helaas was het plot wat zwak. De plottwist was niet verrassend en kon je al van ver zien aankomen. Het voelde wat gehaast in elkaar gezet. Dit is jammer, want de opbouw van het verhaal zat verder goed in elkaar. Wat wel intrigerend is aan het verhaal, is de link naar de farmaceutische industrie. Die is realistisch weergegeven en zet je aan het denken. Al met al is “Mayday” een aanrader voor liefhebbers van Suzanne Vermeer, maar dit is zeker niet de sterkste thriller van deze auteur. Echter leest dit boek zo lekker weg dat het wel een heerlijk boek is voor tussendoor.

 

 

 

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.