Suzanne Vermeer – Nachtvorst

Summary
Als Lars onder dezelfde vreemde omstandigheden vermist raakt als zijn oom 25 jaar eerder, verwijten de bewoners van het Noorse dorpje Stavanger de Nachtvorst. Dit is een eeuwenoude mythe in de regio die 15-jarige kinderen laat verdwijnen. Lieke en Birgit zijn hier niet van overtuigd en gaan zelf op zoek naar antwoorden. In het begin wordt er teveel informatie herhaald. Als Lieke eenmaal in Noorwegen is aangekomen wordt het pas echt interessant. Stukje bij beetje krijg je steeds meer antwoorden en vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Het plot neemt dan ook een verrassende wending. Het einde is helaas wel erg voorspelbaar en een enorme anticlimax.
7.5

Lieke is ambulant begeleidster voor de jeugd. Als een van haar sessies met een cliënt traumatisch afloopt, vindt haar teamleidster dat ze er even tussenuit moet. Als ze daarna ook nog eens door haar vriendin Birgit wordt gebeld met de mededeling dat de zoon van hun vriendin Freya is verdwenen, besluit ze om haar koffers in te pakken en naar Noorwegen te vertrekken. In Stavanger gaan ze samen op onderzoek uit naar de mysterieuze omstandigheden waaronder de jongen is verdwenen. Deze lijken namelijk verdacht veel op de verdwijning van Freya’s broertje wat precies 25 jaar eerder plaatsvond. De lokale bevolking verwijt de Nachtvorst; een eeuwenoude mythe in de regio die 15-jarige kinderen laat verdwijnen. Lieke en Birgit zijn hier niet van overtuigd en nemen het heft in eigen handen.

Authentieke karakters

Lieke werkt in de jeugdhulpverlening en heeft een klein trauma overgehouden aan haar sessie met Chelsea. Ze kan haar cliënt niet uit haar hoofd zetten en schrikt bijvoorbeeld op van onverwachte geluiden. Lieke neemt het zich erg kwalijk wat er destijds is gebeurd, waardoor ze niet meer op haar intuïtie kan vertrouwen. Door de ervaring is ze wat prikkelbaarder en heeft ze afleiding nodig. Ze stort zich dan ook helemaal in de vermissing van Lars – de zoon van hun overleden vriendin Freya. Juist door haar beroep weet ze goed hoe kinderen van die leeftijd in elkaar zitten. Ze gebruikt haar kennis en ervaring dan ook om Lars op te sporen. De personages van Lieke en Birgit komen erg authentiek over. Hun gedachtegangen, doen en laten zijn realistisch. De onderlinge verschillen tussen deze twee vrouwen zorgen soms voor botsingen, maar ze weten ook hoe ze elkaar kunnen versterken en het beste uit de ander moeten halen. Dit geeft het verhaal een mooie dynamiek.

Wat erg leuk is, is dat deze thriller – in tegenstelling tot series van M.J. Arlidge en Karin Slaughter – niet wordt verteld vanuit het perspectief van een detective of een andere agent bij de politie. Het zijn namelijk twee doodnormale vrouwen die zelf op onderzoek uitgaan. Dat is er verfrissend, maar soms ook een beetje frustrerend. In het begin worden de vrouwen bijvoorbeeld niet serieus genomen door de lokale politie. Ze moeten zichzelf eerst zien te bewijzen. Ze zijn allebei gedreven en geven niet op ondanks dat het plot ervoor zorgt dat ze zich in nare situaties begeven.

Het duurt even, maar dan heb je ook wat

Het boek komt ietwat langzaam op gang. Het begint met Lieke’s sessie met Chelsea die een nare afloop heeft. Als lezer kun je je in het begin afvragen wat hier de toegevoegde waarde van is, maar het verklaart het gedrag van Lieke enorm. Het hele boek is gefundeerd op deze ene gebeurtenis. Het heeft weinig met het verloop te maken, maar alles met character building. Het is dan ook erg jammer dat in de eerste 75 bladzijdes er veel wordt herhaald. Alles wat je al weet wordt keer op keer, nog een keer langzaam voor je beschreven. Dat is best storend want als lezer wil je graag nieuwe informatie lezen en dat het verhaal vooruit gaat. Gelukkig neemt dit ook af waardoor de spanning toe kan nemen.

Vanaf het moment dat Lieke in Noorwegen aankomt is de verhaallijn interessant en neemt het je alle kanten mee op. Gaandeweg leer je Stavanger en hun inwoners beter kennen en kun je als lezer mee gissen over wat er met Lars is gebeurd. Wie is er schuldig aan zijn verdwijning, waar is hij en leeft hij nog? Zoveel vragen blijven maar door je hoofd malen tijdens het lezen. Stukje bij beetje krijg je steeds meer antwoorden en vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Het plot neemt dan ook een verrassende wending. Het einde is helaas wel erg voorspelbaar en een enorme anticlimax.

Suzanne Vermeer

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. Na zijn overlijden is AW Bruna eigenaar geworden van het pseudoniem. In overleg met de familie is er nu een andere, onbekend gehouden, schrijver die deze naam voortzet. Alle titels van Vermeer hebben de bestsellerlijst gehaald en twee titels werden genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Nachtvorst
Nachtvorst
Score 4.5 van 5 sterren.
€15,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat is jouw mening?

1 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.