Tatiana de Rosnay – Sterrenstof

Summary
Pauline gaat met haar vriendin Billie-Pearl naar de sloop van een oud hotel kijken waar ze ooit gewerkt heeft. Het reisje wordt een nostalgische trip door het oude Hollywood en Pauline’s jeugd, rijkelijk aangekleed met namen van weleer van zowel filmsterren als oude hits. Sterrenstof.
7

Jeugd

Pauline is geboren in Frankrijk en heeft haar vader nooit gekend, omdat die overleed toen zij nog een baby was. Haar moeder en zij woonden in Parijs en daar leerde haar moeder haar stiefvader Doug kennen tijdens het uitgaan. Doug woonde in Nevada en besloot zijn bruid en haar kind daar mee naartoe te nemen.

Tienermoeder

Als tiener raakt Pauline onbedoeld zwanger in een onbesuisde affaire met een jongeman die al aan een ander beloofd is. Hij houdt woord aan deze verloofde, maar blijft Pauline nog jarenlang psychisch aan zich binden door te zeggen dat hij niet zonder haar kan. Jong en naïef als ze is, kan ze hier lange tijd helemaal geen weerstand aan bieden. Omdat ze zwanger is geraakt in een tijd dat dit echt nog een grote schande was, wat niet alleen een nieuwe relatie, maar ook werk en een woning in de weg staat, is Pauline aangewezen op de goodwill van haar minnaar. Daardoor is ze gedoemd om als toiletmeisje in een hotel te werken.

Lotswending

Eén van de kamermeisjes breekt haar pols – waarom doet dit denken aan Shirley McLaine, die haar grote doorbraak beleefde doordat Carol Haney haar enkel brak – en zo moet Pauline ineens een kamer gaan schoonmaken waar een zeer speciale gast verblijft. Pauline herkent haar in eerste instantie niet. Als halve Française heeft ze deze gast wél iets te bieden: de mogelijkheid om een brief voor de gast te schrijven. Eens dat gebeurd is, ontstaat er een speciale vriendschap tussen de gast en Pauline. Van dan af regent het namen van bekende, inmiddels vergane glorie. John Huston, Clark Gable: dat kaliber. Duidelijk een dromerig verhaal voor hen die dwepen bij dergelijke filmsterren. Van die generatie ook. De stukken over de filmsterren zijn intrigerend, want, verzonnen of niet: je kunt je wel een beeld vormen van hoe dat destijds ging, toen men nog ontzag had voor filmsterren – omdat ze toen nog echt wat konden en we geen vijftig streamingsdiensten hadden. Sterrenstof dus.

Paardenobsessie

Je moet van paarden houden en hun soorten uit elkaar weten te houden, want er zitten bijzonder veel en zeer gedetailleerde omschrijvingen over deze wezens in het verhaal. Het doet in die zin denken aan De Paardenfluisteraar. Zo is Pauline heel gevoelig voor de aanraking met de huid van paarden. Ze is paardenarts geworden, een droom die ze als jong meisje al achterna jaagde, toen ze naar Amerika kwam om met haar moeder bij haar stiefvader te gaan wonen. Het is opmerkelijk te noemen dat de scènes met de paarden maar terug blijven komen. Het is beslist te gedetailleerd voor iemand die daar verder niet zoveel mee heeft, noch verstand van heeft. En ook nog pagina’s lang. Beetje irritant.

Niet realistisch, wel zalig nostalgisch

De waarschijnlijkheid waarmee de betreffende gast naar Pauline’s aanwezigheid blijft verlangen komt niet heel geloofwaardig over, maar dat was ook bij Notting Hill het geval. Waarvan bovendien gefluisterd wordt dat dat op een waargebeurd verhaal berust. Het kán wél. Er zijn mensen die in het wild beroemdheden tegenkomen en waar wat gebeurd. We blijven mensen, tenslotte.

Volwassen paardenboek

Hoewel het verhaal heel prettig en rustig wegleest, ontstaat wel het idee met een soort volwassen paardenboekserie van doen te hebben. De stukken over de paarden lezen op den duur wat kinderachtig weg. Tenzij je in dat wereldje zit, kun je op schrift al die paardenrassen niet uit elkaar houden. Het zal de writersflow zijn geweest en dat is prima, maar op een goed moment ben je daar wel klaar mee.

Nostalgisch Hollywood

Als nostalgische trip door het Hollywood van toen, en hoe een eenvoudig meisje daar een aftrap van haar carrière kreeg en daarop terugblikt, is dit een zalig boek. Het leest heel dromerig en prettig weg.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.