Chris Vuklisevic – Thee voor de geesten

Samenvatting
Ruim 30 jaar geleden woonden er nog mensen in het kleine dorpje Bégoumas, totdat ze van de een op de andere dag allemaal verdwenen. Een archivaris uit Nice gaat erop af en loopt hier een magische tweeling tegen het lijf. Het boek is onheilspellend en af en toe onnavolgbaar én je moet in zijn voor een warm drankje. Thee voor de geesten is zeker niet voor iedereen, maar desalniettemin het proberen waard.
6.5

Thee voor de geesten draait om heks Egonia die in de bergen woont en haar zus Félicité die met geesten kan praten. Ze hadden elkaar in tijden niet meer gesproken, maar de dood van hun moeder bracht hun opnieuw samen. Dan blijkt een geheim in hun familie wellicht te maken te hebben met het verlaten dorp. Ze zoeken stad en land in Frankrijk af op zoek naar de waarheid, die ook voor de archivaris uit Nice belangrijk kan zijn.

Die archivaris is degene vanuit wiens perspectief het verhaal wordt verteld. Als je de eerste bladzijden van het boek omslaat val je meteen midden in de opdracht die hij krijgt. Vanaf daar begint een wereld vol wonderen die wij in het echte leven niet kennen.

De een is een heks, de ander praat met overledenen

In het boek lopen de verschillende tijdsperiodes door elkaar. Op het ene moment lees je dat de tweeling wordt geboren en het andere moment ben je weer in het heden en maak je mee dat hun moeder plotsklaps overlijdt.

Als je een thriller of een doorsnee roman verwacht, dan kun je verrast worden. Dit boek is niet ‘normaal’. Het verweeft dingen die echt kunnen gebeuren met magie. Zo heeft Félicité de kracht dat zij overleden mensen kan blijven zien en Egonia is een heks; een die je de stuipen op het lijf kan jagen.

Geloof niet wat je ziet. Dat is iedere keer weer bedrog (p. 9)

Hun moeder Carmine hield veel van haar ene dochter en vertroetelde haar enorm, terwijl zij de ander links liet liggen. Het boek laat zien welke impact familiebanden op je hebben en hoe gebeurtenissen in deze sfeer je wereld compleet op z’n kop kunnen zetten.

Zoals de titel al zegt wordt er meermaals compleet uitgeweid over het thema thee. Zo komen de theepotten tot leven. Daar moet je van houden. Hetzelfde geldt voor de algehele toon door het verhaal heen, de woordkeuze en het vertelperspectief.

Vrij complex

Het is veelal poëtisch opgeschreven en daardoor af en toe best ingewikkeld. Het verhaal zit een stuk complexer in elkaar dan de korte samenvatting op de achterkant van het boek doet vermoeden. Je moet je hoofd er echt bij houden. Sowieso kan het landen ook wel moeilijk zijn, maar als het verhaal je pakt laat het je niet meer los. Ook is het universum waarin alles zich afspeelt de moeite waard.

Voor ieder die veel ervaring heeft met fantasie en hiervan houdt zal het boek sowieso een geweldige beleving zijn. Het geeft ook een beetje het gevoel dat je krijgt bij de anime Spirited Away, vanwege de geesten en heksen. Ben je wat meer down to earth? Dan zou ik misschien nog eens denken voor je jezelf overgeeft aan ruim 300 bladzijden. Alhoewel, misschien moet je eens gek doen. Want dat is dit boek.

Eerste boek in het Nederlands

Thee voor de geesten is het eerste boek van de Franse Chris Vuklisevic die je in het Nederlands kunt lezen. Tegenwoordig woont ze in Ierland waar ze werkt als podcasthost en schrijver. Haar debuutroman Derniers jours d’un monde oublié, in het Nederlands zoiets als ‘Laatste dagen van een vergetene’, leverde haar verschillende prijzen op.

Geschreven door
Denise is sinds haar vroegere werk in een cinema meerdere keren per maand in de bioscoop te vinden. Daarnaast leest ze aardig wat boeken, waar ze vervolgens graag haar mening over geeft. Tegenwoordig probeert ze ook steeds meer games uit.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.