Thomas Enger – Het boek van de galg

Summary
Adam stuit op een dode man en een vrouw in een woning waar hij binnenloopt wanneer hij een jong meisje achtervolgt die pint bij een geldautomaat. Deze opvallende situatie is de openingsscène van Het Boek van de Galg. Vervolgens wordt Chris geïntroduceerd. Door een vreemde thuissituatie en nare opvoeding is hij seriemoordenaar geworden. Nu denk je precies wat iedereen denkt: hij heeft het gedaan. Maar er is nog een verhaallijn. Bankier Peter verdween een paar jaar terug van de aardbodem, totdat hij een e-mail stuurt. Drie op het eerste gezicht misschien totaal verschillende verhalen komen naarmate het boek vordert op indrukwekkende wijze samen. Spannend is het verhaal door het boek heen misschien niet altijd, maar het einde maakt heel veel goed.
7

Buurmeisje heeft interessante rol

Naast de drie verhaallijnen rondom respectievelijk Adam, Chris en Peter, is Eva de rode draad door de verhalen in Het Boek van de Galg. Zij is de gewonde vrouw die Adam in het appartement naast de overleden man aantreft. Eva kent deze man niet. De vrouw gaat op zoek naar de reden waarom zij doelwit werd van een moordaanslag en je leest hoe zij van haar verwondingen probeert te herstellen.

In het boek wordt Eva’s band met alle personages uitgelicht en met name de rol van haar jonge buurmeisje Alexandra is een belangrijke en interessante. Zij lijkt ervoor te zorgen dat de moordenaar Eva niet te pakken krijgt.

Dat meisje daar… kwam ik gisterenochtend tegen. Ze stond in de rij voor een pinautomaat in de Bogstadvei. Ik vond het nogal vreemd dat een meisje van haar leeftijd geld ging pinnen, dus ik hield haar in de gaten

Verwaarlozing en rijke mensen

Net als in zijn andere boeken schuwt auteur Thomas Enger niet om maatschappelijke thema’s aan de kaak te stellen. Zo wordt een van de hoofdpersonages Chris verwaarloosd door zijn familie. Dit gebrek aan liefde en aandacht zorgt er mede voor dat hij het slechte pad op gaat en mensen gaat vermoorden.

Daarnaast laat het verhaal van Peter zien welke macht rijke mensen hebben. De bankier is een goede golfer en komt door deze hobby in een circuit van miljonairs terecht. Wat al snel van een droom in een hel verandert.

Doeltreffende personages

De schrijfstijl van Enger is er een waarvan je moet houden. Hij is er niet vies van om gruwelijke details te geven. Daarnaast zijn de toon en woorden die hij in zijn boek gebruikt heel toegankelijk en hierdoor is het boek makkelijk te volgen.

Maar door de drie verschillende verhaallijnen gelukkig ook niet te makkelijk. Het boek geeft duidelijk en veel inzicht in personages. Misschien soms wel iets téveel. Zo komt de lezer er al snel achter hoe een seriemoordenaar in elkaar steekt, terwijl je tegelijkertijd ook in het hoofd van een rechercheur kijkt. De personages die uitgebreid worden beschreven worden daarentegen wel op een doeltreffende manier neergezet.

Niet ‘Wie?’ maar ‘Waarom?’

Wie het heeft gedaan is in praktisch elke thriller dat waar het om draait, maar in het verhaal van Enger ligt dit erg voor de hand en is het daarom niet verrassend te noemen. Hij kiest er daarom voor om het verhaal meer naar een ‘waarom?’ te schrijven. Deze vraag is wat de gemoederen tot het laatste moment bezighoudt. De finale van het boek is er dan ook een van de bovenste plank. De climax waarin de verhaallijnen samenkomen redt het boek niet alleen, het maakt het daarmee zo interessant dat je het bijna opnieuw wilt gaan lezen.

Met zijn eerste solothriller na het succes van de Blix & Ramm-thrillerserie gaat Enger verder waar hij gebleven was: intrigeren. Al is de spanning in het boek zeker niet hoog en word je als lezer ook niet echt in het ongewisse gelaten over wie er verantwoordelijk is voor alle narigheid, toch weet het verhaal te boeien. Al dan niet door de soms ietwat harde schrijfstijl van de Noor. Zeker de moeite waard voor mensen die bekend zijn met het genre.

Van turnleraar naar thrillerschrijver

De Noorse Thomas Enger is voormalig journalist en was ooit turnleraar, maar hij is bij het grote publiek vooral bekend van de boeken Nulpunt, Rookgordijn en Slagzij uit de Blix & Ramm-serie thrillers die hij met Jørn Lier Horst schreef.

Maar ook hiervoor schreef Enger zelf een boeiende reeks boeken met Henning Juul als hoofdpersonage. In zijn boeken is hij er niet vies van om tegen het einde aan de boel eens goed op te schudden met verrassende plots. De thema’s zijn vaak maatschappelijk beladen en hij schrijft zijn woorden rauw op.

Het boek van de galg
Het boek van de galg
Score 4.0 van 5 sterren.
€17,50
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Denise is sinds haar vroegere werk in een cinema meerdere keren per maand in de bioscoop te vinden. Daarnaast leest ze aardig wat boeken, waar ze vervolgens graag haar mening over geeft. Tegenwoordig probeert ze ook steeds meer games uit.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.