Top 5 ondergewaardeerde sciencefiction schrijvers

Bij sciencefiction denkt men meestal aan de bekende films en tv-series, zoals Star Wars (wat overigens helemaal geen “echte” sciencefiction is) en Star Trek. Sciencefiction schrijvers en boeken zijn vaak wat onbekender, en fans worden vaak afgedaan als “nerds”. Dit is echter heel jammer: veel boeken zijn ontzettend knap geschreven, grappig en uitdagend op intellectueel gebied. Veel sci-fi schrijvers zijn vaak alleen bekend bij een handjevol trouwe fans. Met deze shortlist van vijf ondergewaardeerde sciencefiction schrijvers heb je als lezer een handig beginpunt als je wel van sci-fi houdt, maar ook wel eens een nieuwe auteur wil ontdekken.

Isaac Asimov

Een lijst van sci-fi auteurs zonder Isaac Asimov is een soort heiligschennis. Hij werd in zijn tijd gezien als een van de beste sciencefiction auteurs, maar helaas wordt hij tegenwoordig een stuk minder gelezen. Zijn ideeën met betrekking tot onder andere robotica en artificiële intelligentie waren zijn tijd ver vooruit en zijn voor de moderne lezer makkelijk te herkennen. Met een oeuvre van meer dan 500 (!) boeken is er genoeg te kiezen. Zijn “Foundation” reeks is erg bekend, maar zijn korte verhalen over robotica (bijvoorbeeld I,Robot) zijn waarschijnlijk iets toegankelijker. De lezer wordt bij Asimov vaak uitgedaagd om na te denken over de morele en ethische dilemma’s die artificiële intelligentie met zich meebrengen.

Frank Herbert

De auteur Frank Herbert is vooral bekend om zijn “Dune” epos. Binnen de harde kern van sci-fi liefhebbers wordt hij erg geprezen, maar daarbuiten is hij minder bekend. In de Dune reeks presenteert Herbert een eigen galactische indeling en politiek stelsel. Bovendien komen er planeten voorbij, met allen geheel unieke bewoners, religies, culturen, ecologische stelsels en technologische ontwikkelingen. Als lezer wordt je helemaal opgezogen in de fantasie van Herbert, die de lezer bovendien uitdaagt om na te denken over zaken als lotsbestemming, de mensheid en de wenselijkheid van een leven waarin je de toekomst tot in de details kan voorspellen. Een echte aanrader!

Ursula K. Le Guin

Ursula Kroeber Le Guin was een alom geroemde auteur in Amerika, maar is in Europa helaas niet zo bekend. Ze heeft vele prijzen gewonnen voor haar boeken en is een van de weinige vrouwelijke auteurs die de Nebula Grand Master Award heeft gewonnen. Le Guin is vooral bekend door haar “Hainish Cycle” reeks. De boeken van Le Guin zijn misschien de minst toegankelijke boeken in deze top 5, maar ze zijn zeker de moeite waard! Ze implementeert veel aspecten in haar boeken, zoals sociologische, antropologische en psychologische inzichten, alsmede rassen en genderongelijkheid.

Jack Vance

Het oeuvre van Jack Vance is misschien de meest diverse op deze lijst (samen met Asimov): hij schreef niet alleen sciencefiction, maar ook fantasy en detective/mystery boeken. Zijn sci-fi werk heeft hem veel literaire prijzen opgeleverd. Een van zijn bekende boekenreeksen is de “Demon Princes” reeks. Meestal staan persoonlijke, psychologische, culturele of politieke conflicten centraal. Vance slaagt hierbij zijn grote fantasie goed over te brengen op de lezer door het gebruik van exotische samenlevingen die goed in elkaar zitten en vele details die het geheel samenbrengen.

Douglas Adams

The answer to the ultimate question of life, the universe and everything is 42.” Een beetje een vreemde eend in de bijt op deze lijst. Douglas Adams is vooral bekend geworden door zijn “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” serie, bestaande uit vijf boeken. Van alle boeken/reeksen, leest The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy waarschijnlijk het gemakkelijkst. Adams slaagt er namelijk in humor op een zeer succesvolle manier te implementeren in zijn werk (wat bijvoorbeeld te denken van de depressieve en paranoïde robot Marvin?). Hoewel dit werk wat bekender is dan de rest van de lijst, verdient The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy veel meer bekendheid. Overigens is de verfilming uit 2005 ook zeker de moeite waard.

Geschreven door
Net afgestudeerd, heeft Jornert Glimmerveen eindelijk weer tijd om voor zijn plezier te lezen. Met een zwak voor alles wat op science-fiction of fantasy lijkt, gaat een non-fiction boek er op zijn tijd ook nog wel in. Verder kun je Jornert vooral buiten vinden, aan de wandel met zijn vriendin, of een nieuwe stad aan het ontdekken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.