Uit den Ouden Doosch: Bianca Toeps – Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Over autisme

Bij autisme denken mensen vaak aan het stereotiepe beeld van autisme dat vaak in films wordt geportretteerd. Veel mensen denken bij autisme meteen aan iemand die supersnel kan uitrekenen op welke dag een bepaalde datum viel. Of ze denken aan iemand die geobsedeerd is met modeltreinen en niet goed kan communiceren. Bianca Toeps geeft veel uitleg over dat autisme eigenlijk een probleem is in het verwerken van prikkels. Daarnaast gaat het over ouders met autistische kinderen die proberen om medelijden voor zichzelf te krijgen door de situatie van hun kind te gebruiken, maar ook over de DSM en over grenzen.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps is een belangrijk boek met ervaringen van iemand met autisme. Vaak wordt er over mensen met autisme gepraat, in plaats van met mensen met autisme. Ook worden boeken vaak door wetenschappers zonder autisme geschreven en het feit dat Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit door iemand die zelf autisme heeft is geschreven is een groot voordeel. Dit alleen al maakt dat het boek erg geloofwaardig en vooruitstrevend is.

Luchtig, persoonlijk en humoristisch

Aan de hand van verschillende, wetenschappelijke theorieën laat Bianca Toeps zien hoe zij autisme in de praktijk ervaart. Zo geeft ze bijvoorbeeld kritiek op de Theory of Mind en is ze een aanhanger van de Intense World-theorie. Ook het idee dat sommige mensen roepen dat iets zo autistisch van ze is schuift Bianca aan de kant. Dit doet ze door middel van interviews met mensen uit haar omgeving en met andere mensen met autisme, maar ook door haar eigen verhaal te vertellen. Toeps vertelt op een luchtige manier waar iemand met autisme tegenaan loopt in het dagelijks leven. In haar boek geeft ze ook een aantal tips voor mensen zonder autisme. Dit zorgt ervoor dat mensen elkaar beter kunnen begrijpen en meer rekening met elkaar kunnen houden.

Het is goed om je grenzen te bewaken, maar het is misschien nog wel belangrijker om te beseffen dat de grenzen, normen en waarden van mensen met autisme niet per se hetzelfde zijn als die van de meerderheid.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit is een openbarend boek dat taboes en stereotypes doorbreekt. Het is erg belangrijk om mensen bewust te maken dat autisme niet per se te zien is aan iemand. Bianca Toeps gaat in op uitspraken van mensen waarbij sprake is van een vooroordeel over autisme en probeert deze te ontkrachten door middel van voorbeelden. Hierbij maakt ze gebruik van humor, waardoor het voor de lezer erg luchtig overkomt. Wel is het zo dat Toeps erg veel vanuit zichzelf schrijft. Hierdoor kan het zijn dat het boek niet iedereen aanspreekt. Wel maakt ze op een eenvoudige wijze duidelijk wat autisme is en wat het voor haar betekent en hoe het bij haar en een aantal anderen tot uiting komt.

Bianca Toeps

Bianca Toeps is 35 jaar en is webontwikkelaar en fotograaf. Bianca heeft zelf autisme en schrijft hierover op haar eigen blog. Ze is geobsedeerd door Disney en Japan en daarnaast houdt ze van vintage kleding. Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit is haar eerste boek en is deels autobiografisch. Ze heeft de omslag en de flaptekst voor haar boek zelf ontworpen.

Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.