Uit den Ouden Doosch: Clare Mackintosh – Ik zie jou

Advertentie

Tijdens een treinrit van werk naar huis ziet Zoë Walker een advertentie met een foto van zichzelf in de krant staan. Ze weet hier zelf niets van af en ze is vastbesloten om uit te zoeken wie de advertentie heeft geplaatst en wat de intenties zijn van diegene. Ze bespreekt haar vondst met haar omgeving, maar in de eerste instantie wuiven ze het weg, omdat de vrouw op de foto volgens hen gewoon iemand is die op Zoë lijkt. De foto is immers niet zo duidelijk. In de advertentie staan alleen de foto, een website en een telefoonnummer. Verdere aanwijzingen zijn er niet. Zoë besluit op onderzoek te gaan en komt er al snel achter dat de website en het telefoonnummer nergens naar leiden en laat het er even bij. Vervolgens verschijnt er een andere foto van een vrouw die net als Zoë elke dag de trein neemt. Wanneer deze vrouw na een aantal dagen gewurgd wordt gevonden, beseft Zoë dat ze gevaar loopt. Volgt iemand wat Zoë doet? Wat als haar hetzelfde overkomt?

Langzaamaan komt ze, met behulp van rechercheur Kelly Swift, steeds meer te weten over wat er nou aan de hand is. Toch komen ze telkens uit op een dood spoor en moeten ze andere manieren weten te vinden om erachter te komen wie er achter de advertenties zit. Zou Zoë gestalkt worden? Of is het misschien iemand uit haar omgeving? Maar hoe zit het dan met de andere vrouwen in de advertenties? Het is een spannende zoektocht waarbij doorzettingsvermogen van belang is en je erg op je hoede moet blijven, want het gevaar komt steeds dichterbij.

Paranoïde

Ik zie jou is erg indrukwekkend en retespannend. Dit boek zet je aan het denken over je eigen leven en je gaat zelf ook nadenken over je eigen routines in het openbaar. Je gaat nadenken over mensen die jou misschien in de gaten houden of jouw routines volgen. Door middel van adembenemende passages zorgt Mackintosh ervoor dat je door wilt blijven lezen. Op een gegeven moment zul je het boek nauwelijks nog weg kunnen leggen, omdat het zo goed geschreven is en omdat je meer wilt weten over de situatie.

Ik zie jou is geschreven vanuit Zoë, vanuit rechercheur Kelly Swift en vanuit degene die erachter zit. Dit maakt dat je een volledig beeld krijgt van wat er gaande is en ook de paranoïde momenten van Zoë Walker begrijpt. Het is erg realistisch geschreven en het zou zo in het echt kunnen gebeuren. Je wordt als het ware van het kastje naar de muur gestuurd en je weet als lezer op een gegeven moment ook niet meer wie je zou moeten verdenken. Toch blijft het tot op het einde een mysterie wie uiteindelijk de dader is en wordt je meerdere keren op het verkeerde been gezet. Het is een origineel en indrukwekkend boek dat zeker zijn sporen bij je achterlaat en je aan het denken zet over het vertrouwen dat je in mensen hebt.

Clare Mackintosh

Clare Mackintosh heeft jarenlang in de politiewereld gewerkt. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat ze de passages over hoe het eraan toe gaat bij de recherche dan ook zo goed heeft beschreven. Momenteel woont ze met haar man en drie kinderen in Noord-Wales. Ze begon in 2011 als freelancejournalist, maar ze is inmiddels fulltime schrijver. Mea culpa is haar debuut en dit boek wordt omschreven als een sensatie. Ook kun je Mackintosh kennen van haar andere boeken: Valse hoop en Een onmogelijke keuze. De laatste is haar eerste roman, de andere boeken die ze heeft geschreven zijn thrillers. Ik zie jou is haar tweede boek en het is zeker de moeite waard.

Siska Schorn
Geschreven door
Siska Schorn is een 21-jarige Social Work studente met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.