Uit den Ouden Doosch: Disney Boekenclub boeken

Tegenwoordig worden enkele Disney klassiekers verfilmd naar een live-actionversie. Hadden we eerst Jungle Book en Belle en het beest, kwamen daar dit jaar Alladin, Dumbo en The Lion King bij. Verhalen waarbij menig Disneyliefhebber onbeschaamd meezingt met de klassiekers en men halsreikend uitkijkt naar de nog te verschijnen films. Al deze verhalen eindigen vroeg of laat in een boekje van de Disney Boekenclub. Een bonte verzameling gekleurde boeken die menig boekenkast opfleurt en behoorlijk kan opvullen.

Van film naar boek

De boekjes zijn niet alleen weggelegd voor de oudere Disneyverhalen, ook de laatste filmfiguren worden vereeuwigd op papier. Neem bijvoorbeeld Nemo, Tiana uit de Prinses en de Kikker of Elsa en Anna uit Frozen. Waar de films het vaak bij één verhaal houden kennen de Disney boekenclubboeken ook spin-offs van enkele bekende figuren. Zo heeft Toon Takel uit Cars enkele boeken die een verhaal vanuit zijn perspectief vertellen. De familie Duck heeft ook een aardig aantal boeken op zijn naam staan, waaronder een paar bekende van Ducktales. De enige die voorlopig (nog) niet op de lijst lijkt te komen is Darkwing Duck.
Mocht Frozen je ondertussen uit de neus komen (of misschien krijg je er juist geen genoeg van), wees dan gerustgesteld. Ook van die film bestaan er inmiddels meerdere boekjes in deze serie.

Jeugdsentiment

De boeken van de Disney Boekenclub zijn op elke rommelmarkt te vinden. Waarbij de één heel makkelijk met de boeken omgaat en ze desnoods in de regen laat staan in de hoop ze alsnog te verkopen, behandelt de ander ze erg voorzichtig. Hoe de boeken ook worden aangeboden, ze hebben allemaal iets gemeen: Ze roepen jeugdsentiment op. Als volwassene las je de boekjes misschien zelf wel of heb je ze nu in huis voor de kinderen. Het abonnement op de boekenclub bestaat tegenwoordig ook nog. Voor een x bedrag per maand wordt er netjes één boekje per maand thuisbezorgd. Dat is wel anders dan vroeger, toen kreeg je als abonnee twee boeken per maand in de bus.
Het verzamelen van de boekjes is een leuke hobby en geeft een valide reden om alle rommelmarkten af te struinen die er zijn. Met een verzamellijst van over de 200 boeken ben je ook wel even op zoek als je ze allemaal wilt hebben. Bekende veilingswebsites staan er wel vol mee, maar ze vinden voor een gunstige prijs is toch wel het leukst. Let alleen wel op, dit is een verzameling die voorlopig niet snel stopt. Ieder Disneyverhaal komt immers vroeg of laat in een boekje terecht waardoor je als verzamelaar wel even zoet bent.

Oud en nieuw

De verzamelaars herkennen de leeftijd van de boeken aan de kaft. Zo hebben de oudere boeken een ruwere kaft terwijl de nieuwe versies (nieuwe verhalen en de herdrukken) een gladde kaft hebben. Een groot verschil hierbij is ook de aanwezigheid van een luister CD. Tegenwoordig hoef je als ouder je kind dus niet meer voor te lezen, maar het kan natuurlijk wel. Naast het verhaal staan er ook enkele liedjes op de cd’s die het allemaal net even iets leuker maken.

Stephanie van Baggem heeft Geschiedenis en Oudheidstudies gestudeerd en heeft mede daardoor een voorliefde voor historische romans. Ze klimt graag in de pen en schrijft columns, artikelen en verhalen. Ze probeert de verhalen tussen de regels te vinden en gelooft dat iedereen een uniek verhaal te vertellen heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.