Uit den Ouden Doosch: Dr. Bauke Koekkoek – Verward in Nederland

Verwarde personen

Steeds vaker hoor je in de media over verwarde personen, maar wie zijn deze mensen nou eigenlijk? Wat maakt deze mensen verward? Welke rol speelt de GGZ als het gaat om verwarde mensen en wie is er verantwoordelijk voor? Welke factoren spelen een rol als het gaat om verwarde mensen? Hoe is het om verward in Nederland te zijn? Dr. Bauke Koekkoek neemt je mee en geeft in het boek op een toegankelijke manier antwoord op een heleboel vragen die de afgelopen jaren zijn opgekomen bij verwarde mensen, mensen uit de omgeving van iemand die verward is, studenten, onderzoekers en professionals.

Psychische stoornissen komen in aanmerking voor drie oorzaken van stigmatisering: ze worden gezien als ‘verwijtbaar’, missen een duidelijke lichamelijke oorzaak en gaan vaak samen met afwijkend en soms gevaarlijk gedrag.

Omdat je in de media vaak hoort over verwarde mensen is er ook een stigma ontstaan. Door middel van dit boek krijg je een beter beeld van hoe de GGZ in Nederland eruitziet en hoe het komt dat het lijkt alsof er steeds meer mensen verward zijn in Nederland. Ook lees je over hoe we in Nederland omgaan met mensen met een psychische stoornis en hoe iemand bijvoorbeeld een diagnose krijgt. Je krijgt antwoord op vragen als: hoe komt iemand aan een psychische stoornis? Hoe komt iemand van een psychische stoornis af? Hoe krijgt iemand een diagnose? Hoe krijgt iemand behandeling? Welke rol heeft de zorgverzekeraar in de GGZ? Hoe toegankelijk is de GGZ? Hoe worden lastige beslissingen genomen? Waarom gebruiken steeds meer mensen pillen? Al met al probeert Koekkoek dus op tal van vragen antwoord te geven. De antwoorden die hij geeft zijn goed onderbouwd en er zit genoeg diepgang in. Door de uitgebreide en laagdrempelige uitleg is dit boek erg toegankelijk en ook goed te lezen voor iemand die zich niet zoveel heeft verdiept in de GGZ. Dit boek is zeker handig voor professionals, maar ook voor nieuwsgierige mensen die meer willen weten over verwarde personen in Nederland.

Een bredere kijk

Het is erg interessant om te lezen en je krijgt meer inzicht in hoe het er in Nederland aan toe gaat. De conclusies die Koekkoek trekt zijn erg geloofwaardig, aangezien hij het met verschillende bronnen onderbouwt. Daarnaast roept het boek vragen bij je op waardoor je over bepaalde dingen meer wil opzoeken. In dat geval zijn er meer dan genoeg tips voor als je nog meer wil leren over bepaalde onderwerpen die in het boek worden genoemd. Dit is erg handig, omdat je daardoor jezelf nog meer kunt verdiepen in bepaalde onderwerpen. Je leert door middel van dit boek te begrijpen hoe het er in Nederland aan toe gaat rondom mensen met een psychische stoornis en waarom professionals bijvoorbeeld niet altijd de “juiste” beslissingen (kunnen) nemen.

Het boek leest erg prettig en geeft een diepgaand overzicht van de GGZ in Nederland. De vragen die worden beantwoord door Koekkoek nemen bepaalde vooroordelen weg en geven je handvatten om erover in gesprek te gaan met mensen in je eigen omgeving. Het is een belangrijk boek dat zeker een aanrader is als je geïnteresseerd bent in de GGZ of als je in de GGZ werkt.

Maar wie de media even laat voor wat ze zijn en denkt aan mensen in de eigen omgeving die last hebben van psychische problemen komt snel tot heel andere beelden. Dan denken we niet aan gevaar maar eerder aan kwetsbaarheid, lijden en tegenslag.

Bauke Koekkoek

Bauke Koekkoek is gepromoveerd in de sociale wetenschappen en is momenteel verpleegkundig specialist, epidemioloog en lector Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving bij de HAN. Daarnaast is hij lid van de redactieraad van het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv). De vraag die hem voornamelijk bezighoudt is hoe het komt dat een kleine groep mensen langdurig in de GGZ verzeild raakt en hoe we dit kunnen verklaren.

Written by
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.