Uit den Ouden Doosch: Herman Finkers – De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door

Herman Finkers heeft al vele voorstellingen gemaakt dus waar moet je beginnen als je het hebt over meneer Finkers. Mocht je het werk van Herman nog niet kennen dan is het aan te raden om bij het laatste werk in boekvorm te beginnen. En dat is zoals de titel van dit artikel al doet vermoeden: De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door. Eigenlijk een soort van Best of Herman Finkers.

Herman Finkers

Hermenegildus Felix Victor Maria (Herman) Finkers (Almelo, 9 december 1954 is een Nederlandse cabaretier en zanger uit Twente die bekendstaat om zijn droogkomische stijl. Hij was actief tussen 1979 en 1999, trok zich in 2000 uit het theater terug en keerde daar in 2007 terug met zijn voorstelling Na de pauze. Tussen 2000 en 2005 werd Finkers ziek en hij bleek een relatief milde vorm van chronische lymfatische leukemie (CLL) te hebben.  Herman is een gelovig man, hij is zelfs misdienaar geweest en ging er prat op dat hij alle Latijnse antwoorden kende, en dat is terug te zien in zijn gehele oeuvre. Zoals de animatiefilm Kroamschudde’n  in Mariaparochie en Een Engelhart in Rome, waarin hij met zijn verstandelijk gehandicapte neef op audiëntie gaat bij de paus. Ook heeft hij in 2007 meegedaan aan de Nationale Bijbeltest en werd met een 7,7 de beste bekende Nederlander.

Stijl

De stijl van Finkers kan het beste omschreven worden als droge humor, hij maakt vaak gebruik van woordgrappen en omgekeerde logica en visuele grappen. Het tempo is heanig an (rustig) en hij gaat zelden in op de actualiteiten, al zal hij onderwerpen die langer spelen zeker aansnijden.

“Het getuigt van een primitief inzicht de mensheid in te delen in diverse soorten. Wij zijn immers biologisch gezien allemaal Homo sapiens. Vroeger niet. In de prehistorie had je echt nog wel verschillende menssoorten. Je had bijvoorbeeld de Homo sapiens, die al vrij uitgebreid dacht. Je had ook de Homo erectus, maar die dacht maar aan één ding… Dus die Homo erectus heeft al gauw het veld moeten ruimen voor de Homo sapiens. En uiteindelijk bleef alleen de Homo sapiens over. Dus wij allen zijn Homo sapiens: de eskimo is een Homo sapiens, maar ook: de mens is een Homo sapiens. En ook de Homo is een sapiens.”

De eerste shows van Finkers bestonden vooral uit losse verhalen, nieuwsberichten, telefoongesprekken en sketches met als enige deelnemer Finkers zelf. Dat is ook duidelijk terug te zien in het boek, het langste verhaal is zo’n zes bladzijden lang. Finkers is niet echt een man die iets om een decor gaf, soms was een gordijn al voldoende.

Ziek zijn

Zoals al eerder werd geschreven werd Finkers in de periode 2000-2004 ziek, Herman is niet bang geweest dit onderwerp te bespreken en hij wijdt er zelfs enkele stukken aan in dit boek waarin hij heel openhartig is over zijn ziekte en hij het pad wat hij heeft bewandeld beschrijft met een dosis humor en relativeringsvermogen waar je u tegen zegt. Als je het leest zie je die goede man zo zitten in het A.M.C. tegenover de dokter die hem het slechte nieuws moet vertellen.

Poëzie, zo moeilijk nie

Het tweede deel van het boek bestaat uit verzamelde verzen, met allerlei verschillende onderwerpen. Van Bij Trudie op bijbelstudie tot Elfstedentocht en van EHBO-lied tot Aladdin. Ook heeft hij samengewerkt met Willem Wilmink, met als resultaat Het moderne kerklied, en met Brigitte Kaandorp wat resulteerde in Duet (We staan samen sterk).

Al met al een boek vol droge humor waardoor je de tranen langs de wangen lopen op sommige momenten en een verscheidenheid aan onderwerpen die Finkers de revue laat passeren. Een echte voorbeeld Tukker met hart voor het Twentse dialect! 

Written by
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.