Uit den Ouden Doosch: Joep van Deudekom – Het perfecte cadeau

Uit den Ouden Doosch is een rubriek waarin we elke week een boek, film, serie of game die al een tijd uit is en weer eens ter sprake mag komen in de schijnwerpers zetten. Jaren geleden kreeg ik voor mijn verjaardag Het perfecte cadeau. Nu is het zo dat ik het gehele jaar door allerlei cadeau’s kan bedenken voor mijn verjaardag, maar als mensen vragen: “wat wil je dan voor je verjaardag?” dan kijk ik ze vaak schaapachtig aan en noem iets lulligs. Vaak roep ik dan ook maar: “Een boek!” En zo geschiedde! Ik kreeg het boek: Het perfecte cadeau van Joep van Deudekom. 

“Dit boek omvat een verzameling van met name niet-actuele columns, zodat de lezer zich niet dom hoeft te voelen en het boek een langere houdbaarheid heeft.”

Dertien jaren verstreken

Het boek stamt al weer uit het jaar 2007, dus een mooie gelegenheid om de houdbaarheid van de columns van Joep te testen. En ik moet zeggen dat het aardig is gelukt, Joep behandelt verschillende onderwerpen: kamperen, Valentijnsdag, spijkerbroek, Oesters van Nam Kee en nog veel meer smakelijke en soms maatschappelijke thema’s. En het mooie aan al deze onderwerpen is, is dat Joep ze op zo een manier benadert dat het tijdloos blijft, want je hoeft de Oester van Nam Kee niet te kennen om toch hartelijk te kunnen lachen om de column. 

Van luistercolumn naar boekvorm

Als je Joep door de jaren heen wel eens hebt gehoord dan kun je het niet laten om zijn stem te horen zodra je één van zijn columns leest. En dat is ook het mooie aan dit boek, je kunt iedere avond een column lezen of juist meer als je de smaak te pakken hebt. De columns lezen redelijks snel door het eenvoudige taalgebruik en de korte zinnen die Joep regelmatig gebruikt. Joep schrijft vanuit verschillende perspectieven, soms vanuit zichzelf en de andere keer weer vanuit  “de man”. Soms zet de titel van de column je op het verkeerde been zoals bij de laatste column in deze bundel, Afscheid waarbij hij afscheid neemt van luisteraars als zijnde niet bekende Nederlander, geen afscheid van 3FM, geen afscheid van de luisteraars, want de week erop is hij er gewoon weer maar nu als bekendere Nederlander met zijn eigen talkshow.

Een druk baasje

Jozef Adrianus (Joep) van Deudekom (Amsterdam, 28 maart 1960) is een Nederlandse cabaretier, televisiepresentator, acteur, columnist en schrijver, die onder andere deel uitmaakt van de theatergroep Niet Uit Het Raam, samen met Peter Heerschop en Viggo Waas. Hij was als tekstschrijver verbonden aan Spijkers met Koppen, Kopspijkers, Ook Dat Nog, Mannen voor Vrouwen en Koefnoen. Daarnaast heeft hij verschillende boeken geschreven waaronder twee jeugdboeken, waarbij zijn voetballende zoons diende als inspiratie. Van Deudekom ging na het vwo naar de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en heeft na een aantal jaren te hebben gewerkt als docent lichamelijke opvoeding de studie rechten volbracht aan de Universiteit van Amsterdam.

Het perfecte cadeau?

Het perfecte cadeau, blijkt ook na al die jaren nog steeds een perfect cadeau, waarschijnlijk gaat er weer een papiertje omheen en krijgt het boek misschien wel een nieuwe bestemming, of toch niet! En blijft het hier in de kast staan en bekijk ik over dertien jaar of het nog steeds het perfecte cadeau blijkt te zijn. Wat zeker is dat het heerlijk weg leest, zorgt voor een glimlach op je gezicht en je kunt alle verhalen los van elkaar lezen, dus heb je een keer zin in een column over menselijke waarde, code rood, olympische spelen, te simpel zien, antirokers of de woonbeurs, neem dan deze bundel ter hand en lees er een paar. Zeker weten dat je met een glimlach het boek weer naast je neer legt. Oh ja, het voorwoord wordt gedaan door Giel Beelen die toen nog bij 3FM zat. Een mooi en eerlijk voorwoord, net zoals de hele bundel.

Geschreven door
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

1 reactie

  1. Wat een lieve woorden allemaal. Dank!

    Reageer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.