Uit den Ouden Doosch: Kathryn Stockett – Een keukenmeidenroman

Wanneer je aan Mississippi in de jaren zestig van de vorige eeuw denkt, is de kans groot dat je denkt aan rassenscheiding en de KKK. Films zoals Mississippi Burning hebben daar ook hun bescheiden bijdrage aan geleverd. Het boek The Help (Een keukenmeidenroman) van Kathrynn Stockett is het verhaal van die gekleurde vrouwen die het racisme zat zijn. Gekleurde vrouwen mogen wel de opvoeding van de blanke kinderen op zich nemen, maar worden niet vertrouwd als het om het tafelzilver gaat. Onmiddellijk toegegeven: de Nederlandse vertaling van de titel doet afbreuk aan het verhaal. Het is geen chicklit, maar een volwaardige literaire roman.

Mijn gezicht gloeit. Ik praat langzaam. ‘We willen de situatie vanuit jullie perspectief laten zien… zodat mensen misschien gaan begrijpen hoe het voor jullie is. We… we hopen dat er hier dan misschien een paar dingen gaan veranderen.’

Het verhaal

Een keukenmeidenroman heeft drie hoofdpersonages: de blanke Eugenia/Skeeter, en huishoudsters Aibileen en Minny. Het verhaal speelt zich af in 1962 waarin Eugenia (door iedereen Skeeter genoemd) besluit om een carrière als schrijfster na te jagen. Over een onderwerp voor haar boek hoeft ze niet lang na te denken als één van haar vriendinnen (Hilly Walters) besluit dat de huishoudelijke hulp voortaan maar een apart toilet moeten gebruiken. De uitgever verwacht meerdere interviews met huishoudsters voordat dat hele burgerrechtending is overgewaaid.’ In het diepste geheim begint Skeeter dan ook met het verzamelen van verhalen van de huishoudelijke hulp, maar dat gaat niet makkelijk. De huishoudsters durven hun verhalen niet te delen, uit angst om ontslagen te worden. Aibileen is eigenlijk de eerste die open durft te zijn naar Skeeter. Aibileen is ook degene die uiteindelijk haar vriendin Minny kan overhalen om ook haar verhalen te delen met Skeeter. Waar Aibileen met name erg rustig is en haar mond weet te houden, is Minny juist al vaak ontslagen omdat zij geen blad voor de mond neemt. Hoe verder het verhaal in het boek vordert, hoe meer vrouwen mee durven te werken aan het boek van Skeeter. Het boek is aan aanklacht tegen het blanke racisme en het slaat enorm aan. Wat de gevolgen zijn van de publicatie moet je maar lezen in het boek zelf.

Still uit The Help

Van boek naar film

Het boek is geschreven vanuit de ik-vorm en verspringt steeds tussen Skeeter, Aibileen en Minny. Als lezer wordt je meegenomen in het racisme en zit je soms hoofdschuddend te lezen. Het mooiste verhaal is nog wel die van Aibileen en Mae Mobley, een kindje wat ze met veel liefde onder haar vleugels neemt. De personages verschillen allemaal van karakter en dat komt door de manier van schrijven erg duidelijk naar voren. Het boek is er zeker een om weer eens te lezen of, als je stiekem toch meer van films houdt, weer eens te bekijken. The Help is namelijk ook verfilmd. Hoewel de film (natuurlijk) wel wat verschilt met het boek, blijft het verhaal ijzersterk. Het enige spijtige aan de Nederlandse vertaling is dus de titel. De titel voelt leeg, geeft het een zekere lichtheid en maakt het gelijk een stuk minder serieus.

Het boek Een keukenmeidenroman is zeker de moeite waard om weer eens Uit den Ouden Doosch gehaald te worden. Het verhaal raakt, is pijnlijk historisch verantwoord en laat verhalen vanuit een ander perspectief zijn.

Een keukenmeidenroman
Een keukenmeidenroman
Score 4.5 van 5 sterren.
€12,-
1 - 2 weken
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door:
Al vanaf kinds af aan wil Stephanie een boekenkast zoals Belle (uit Belle en het beest). Ze is inmiddels aardig op weg en heeft een voorliefde ontwikkeld voor historische boeken. Als tijdens haar opleiding geschiedenis was ze bezig met schrijven en klimt ze graag in de pen om hedendaagse gebeurtenissen in een historisch perspectief te zetten.

reageer

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.