Uit den ouden doosch: Kim ten Tusscher – Jager

Uit den Ouden Doosch is een rubriek waarin we elke week een boek, film, serie of game die al een tijd uit is en weer eens ter sprake mag komen in de schijnwerpers zetten. Deze keer is dat het eerste deel van een tweeluik, namelijk Jager van Jager en Prooi van Kim ten Tusscher. Een boek waarin het geloof van mensen op de proef gesteld wordt, het sluit mooi aan bij de maatschappij van nu; vanuit welk standpunt kijk jij naar een bepaald thema en welke invloed heeft je opvoeding en achtergrond daar op?

Goddelijkheid

We maken kennis met Meaghun, een Jager van de Godin Margal. Zijn taak is het om de vrede te herstellen in het rijk Naftalia. Om dat voor elkaar te krijgen jaagt hij op wisselaars, mensen die kunnen veranderen in dieren. Zij zouden namelijk overgelopen zijn naar Moriën, de blinde tweelingbroer van Margal. Margal is niet alleen de Godin van Naftalia ze is ook de moeder van Meaghun en vele andere kinderen. De meeste van haar zoons zijn Jagers geworden en in de strijd om de vrede heeft ze al verschillende zoons verloren. Meaghun is haar beste Jager en nadat hij wederom een provincie heeft gezuiverd keert hij terug naar de hoofdstad van Naftalia: Ilahidir. Bij aankomst in de hoofdstad merkt Meaghun dat er sinds zijn laatste verblijf veel is veranderd, er zijn meer mensen in de stad en het is er onrustig. En misschien is dat niet het enige dat is veranderd… In de stad zijn steeds meer gezuiverde mensen, halfbloedjes die vanuit de dorpen naar Ilahidir gebracht zijn nadat ze een behandeling hebben gehad zodat ze gezuiverd zijn van Moriën en weer geloven in de Godin Margal. Door het sterk gegroeide aantal inwoners ontstaat er wrijving tussen de verschillende groepen en wordt daardoor het geloof in de Godin ondermijnd. Meaghun doet er alles aan om de Godin en zijn moeder tevreden te stellen en om zijn gezin te beschermen. Maar zal het genoeg zijn, of zorgt juist hij ervoor dat de balans verstoord wordt en moet hij het grootste offer brengen van allemaal?

Kim ten Tusscher

Kim ten Tusscher is een Nederlandse schrijfster (Hengelo, 1979) die al meer dan tien jaar fantasyverhalen schrijft. Haar debuut kwam uit in 2008 genaamd Hydrhaga. Daarna volgde de Lilith-trilogie en in 2014 het eerste deel van Jager en Prooi. Naast het schrijven heeft ze ook de kleding gedaan voor een LotR fan-film en een videoclip voor de band Seven Waters, zowel het nummer als de videoclip zijn gebaseerd op Jager en Prooi. Twee van haar boeken zijn al in het Engels uitgegeven.

Goed of Fout? 

Een goed verhaal waarin de karakters zich ontwikkelen en je als lezer goed meekomt in die ontwikkeling. Er wordt aan deze ontwikkeling van personages ook geen oordeel gehangen. In het begin heb je duidelijk voor ogen dat wat de Jagers, pontifex en soldaten doen echt goed is en dat klopt ook. Verderop in het verhaal snap je ook waarom ze het doen, er wordt je alleen ook een ander verhaal verteld waardoor je je steeds moet afvragen: ”Zou ik dat ook doen in deze situatie?”. Eigenlijk zoals het nu is in onze maatschappij. We reageren op wat we horen en lezen vanuit ons gevoel en vanuit het perspectief dat we hebben meegekregen door onze opvoeding en omgeving zonder eerst verder na te denken en direct maar iets te roepen. Dit verhaal opent je ogen voor de maatschappij zoals hij nu is en geeft de lezers hopelijk stof tot nadenken. De menselijke maat is zeer aanwezig in dit magische verhaal en dat maakt dit verhaal zo krachtig.

Jager en prooi 1 Jager
Jager en prooi 1 Jager
Score 4.5 van 5 sterren.
€22,95
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Hasso Hofstede
Written by
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.