Uit den Ouden Doosch: Neal Shusterman – Scythe

De perfecte wereld

Scythe van Neal Shusterman is het eerste deel in de Arc of a Scythe-boekenserie en het speelt zich af in de verre toekomst. De mensheid heeft de dood overwonnen en de wereld lijkt perfect te zijn. Om overpopulatie te tegen te gaan zijn er professionele Scythes die mensen doden. De Scythes staan los van de Thunderhead, een soort artificial intelligence systeem dat ervoor zorgt dat de mensheid zich in toom houdt en dus ook perfect blijft. Citra en Rowan zijn twee tieners die zijn uitgekozen om stage te lopen bij een Scythe en zij moeten in deze periode leren om te doden. Ze zien het doden allebei totaal niet zitten, want hoe kun je nou leven met het idee dat je een einde moet brengen aan het leven van mensen? Dit is voor hen dus helemaal niet makkelijk en ze proberen beide hun best te doen om het zo slecht mogelijk te doen. Uiteindelijk zal de winnaar namelijk ook een Scythe worden en onder andere de ander moeten vermoorden. Voor beide is de afweging al snel gemaakt…

Shusterman neemt je mee in het avontuur van Citra en Rowan, waarbij niet altijd alles zo is als het lijkt. Ze worden heen en weer getrokken in een spel van normen en waarden. Je wordt als lezer meegenomen in een intrigerend verhaal, waarbij je jezelf ook verschillende vragen gaat stellen. De personages nemen verschillende rollen aan en macht speelt hierin een grote rol. Doordat er diverse onderwerpen worden besproken zet het boek je aan het denken over hoe we in het heden handelen binnen de samenleving.

Ontzettend cool

De Arc of a Scythe-boekenserie is een geweldige sciencefictionserie. De manier waarop Neal Shusterman schrijft is erg geloofwaardig. In het eerste deel van de serie maak je vooral kennis met de personages, de wereld en de manier van leven en de manier waarop de samenleving in het boek in elkaar zit is erg interessant. Shusterman snijdt op een subtiele manier onderwerpen aan die in de hedendaagse wereld ook relevant zijn. Zo komen onder andere etnisch profileren en corruptie aan bod, maar ook het streven naar gelijkwaardigheid. Het verhaal is zeer boeiend en de wereld zit ontzettend goed in elkaar.

The girls were given no special treatment, and were expected to be every bit the equal of the boys.

Scythe is zeker de moeite waard, ook als je normaal gesproken niet echt sciencefiction leest. Hoe de personages met elkaar omgaan en welke problemen er in het boek zijn zorgt ervoor dat het erg geloofwaardig is. De wereld die Neal Shusterman in elkaar heeft gezet zit erg goed in elkaar en zorgt ervoor dat je je meer wilt verdiepen in hoe bepaalde dingen tot stand zijn gekomen en hoe het allemaal werkt in de “perfecte” wereld. Het is een fascinerend verhaal en daarnaast erg sprekend. Je kunt je goed voorstellen hoe het zou zijn om hier deel van uit te maken. Tevens ben je zo door het verhaal heen, aangezien het makkelijk weg leest. Ook in het Engels is het boek goed te doen. You should give it a try!

Neal Shusterman

Neal Shusterman is een Amerikaanse auteur die young adult ficite schrijft. Naast de Arc of a Scythe-boekenserie kun je Neal Shusterman kennen van een hoop andere boeken. Een aantal boeken van zijn hand zijn onder andere de Unwind Dystology, de Skinjacker- trilogie, Downsiders, Challenger Deep en Dry. Daarnaast schrijft hij scenario’s voor films en televisie. Momenteel woont hij in Californië en heeft hij vier kinderen.

Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.