Uit den Ouden Doosch: Sabine Dardenne – Ik was twaalf en ik fietste naar school

Tachtig dagen in de kelder van Dutroux

Op twaalfjarige leeftijd fietst Sabine Dardenne van haar huis naar school. Als er een busje naast haar komt rijden, dan heeft ze er al een naar gevoel over. Plotseling wordt ze van haar fiets gesleurd en in het busje geduwd door Marc Dutroux en zijn handlanger. In het busje wordt ze gedrogeerd en daarna wordt ze naar een onbekend huis gebracht. Na een aantal dagen wordt Sabine naar een kelder gebracht waar ze af en toe uit mag. In het huis wordt ze keer op keer lastig gevallen door Marc Dutroux en ze wordt op zo’n manier gemanipuleerd dat ze denkt dat elke ontsnappingspoging of elk contact met de buitenwereld zal zorgen voor de dood.

De geheime deur van tweehonderd kilo ging achter me dicht. En ik had nog altijd geen antwoord op alle vragen die ik had. Waarom ik, waarom hier, waarom laten mijn ouders me in de steek, waarom dringt hij me dat ‘gedoe’ op? Ik heb zo hard gehuild dat ik niet meer kon ademen.

Dutroux maakt Sabine wijs dat hij haar juist beschermt, ondanks dat hij haar lastigvalt. In het huis probeert Sabine te overleven en daardoor ontwikkelt ze haar eigen overlevingsmechanismen. Zo weet ze op een gegeven moment precies wat ze wel of niet kan doen en wat Dutroux van haar verwacht. Ook schrijft ze brieven aan haar familie die Dutroux voor haar zou versturen. Dit heeft hij natuurlijk nooit gedaan, maar hij heeft ze ook niet weggegooid. Na een tijd krijgt Sabine gezelschap van Laetitia Delhez. Laetitia weet nog niet hoe alles werkt, omdat ze nieuw is, maar al snel probeert Sabine haar te helpen. Ook wordt Sabine wat meer met rust gelaten, omdat Dutroux meer met Laetitia bezig is sinds zij er is. Dit baart Sabine zorgen, omdat ze bang is dat ze vermoord zal worden. Een paar dagen later worden de meisjes bevrijd door de politie en dan komt Sabine erachter wat er werkelijk aan de hand was. Een aantal van de brieven die ze heeft geschreven worden gevonden door de politie en worden meegenomen als bewijsstukken die in haar voordeel werken.

Een aangrijpend, waargebeurd verhaal

Ik was twaalf en ik fietste naar school is een waargebeurd verhaal dat je meeneemt in de gedachtegang van een twaalfjarig slachtoffer. Dit boek is een hartverscheurende, maar noodzakelijke getuigenis van een sterke vrouw die hiermee wil voorkomen dat rechters pedofielen vrijlaten halverwege hun gevangenisstraf wegens “goed gedrag”. Het is een belangrijk boek dat ervoor zorgt dat mensen bewust zullen worden van hoe makkelijk een ontvoering plaats kan vinden. Ik was twaalf en ik fietste naar school is wel eenvoudig geschreven, maar dat maakt het niet minder aangrijpend. Achteraf zit je toch wel met een brok in je keel na te denken over hoe iemand zoiets zou kunnen doen.

Dit boek laat je wel inzien hoe beïnvloedbaar jongeren (en al helemaal twaalfjarigen) zijn en hoe makkelijk zij te manipuleren zijn. Het is erg moeilijk voor te stellen hoe Sabine zich gevoeld moet hebben, maar je krijgt door dit boek wel een duidelijk beeld van dat ze het gevoel had geen kant op te kunnen. Op dat moment voelde wat Dutroux tegen haar zei voor haar als de realiteit, omdat hij een volwassene is en op dat moment de enige is geweest die haar beïnvloedde. Na een aantal dagen ga je dan wel geloven wat er gezegd wordt en daardoor was Sabine zich er niet van bewust wat er echt speelde. Uit het boek blijkt wel dat ze er geen goed gevoel bij had en ergens ook wel wist dat het fout was, maar door de manipulatie van Dutroux zag ze hem als beschermer, in plaats van crimineel.

Sabine Dardenne

Sabine Dardenne is een van de weinigen die het geluk heeft gehad te kunnen ontsnappen aan een dergelijke moordenaar. Momenteel is ze 35 jaar en woont ze in Doornik, België. Ze heeft het boek geschreven om zichzelf en alle andere slachtoffers van dit soort misdrijven een stem te geven en de belangstelling voor de daders te verminderen.

Siska Schorn
Written by
Siska Schorn is een 20-jarige Social Work studente. Op rock- en metalmuziek kan ze helemaal los gaan en ze heeft een zwak voor coole koffiemokken. Ook is Siska een echte boekenwurm en ze is dan ook vaak te vinden in een boekenwinkel waar ze zich uren kan vermaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.