Uit den Ouden Doosch: Susan Cain – Quiet Power

Uit den Ouden Doosch is een rubriek waarin we elke week een boek, film, serie of game die al een tijd uit is en weer eens ter sprake mag komen in de schijnwerpers zetten. Deze keer is dat Quiet Power van Susan Cain: een boek over hoe het is om als introvert op te groeien in een wereld die niet stopt met praten. In de huidige maatschappij wordt het namelijk gestimuleerd om outgoing te zijn en te praten wanneer het kan. Voor sommige mensen werkt het helaas niet zo. Maar zijn er dan wel positieve kanten aan introverte mensen? En hoe kun je jezelf als introvert redden in een wereld die vooral gericht is op extraverte mensen? 

Geen belemmering, maar een gave

Veel introverte mensen zullen opgroeien met het gevoel alsof ze benadeeld zijn met deze eigenschap. Klasgenoten geven je het gevoel dat je er niet bij hoort, omdat je zo stil bent of omdat je een boek leest in plaats van met ze praat. Anderen praten constant, terwijl jij liever luistert. En feestjes kunnen erg vermoeiend zijn, wat maakt dat je liever thuis zit. In eerste instantie zou je denken dat het vooral een negatieve eigenschap is, maar het tegendeel is waar. Volgens Cain zitten er namelijk een heleboel positieve kanten aan introverte mensen. Volgens haar moet je het juist zien als een gave in plaats van een belemmering. In haar boek gaat ze hier verder op in en laat ze zien hoe waardevol introverte mensen kunnen zijn. Zo hebben introverte mensen vaak betere ideeën, omdat ze veel langer nagedacht hebben over hun idee. Ook kan het zijn dat mensen veel meer waarde hechten aan wat een introvert zegt, doordat hij of zij niet zo vaak dingen zegt zoals extraverte mensen.

Inspirerend

In Quiet Power worden veel voorbeelden gegeven van succesvolle, beroemde mensen – waaronder Eleanor Roosevelt en Beyoncé – die ook introvert zijn. Het is bijzonder om te lezen hoe zij met deze eigenschap omgaan. Ook worden er veel tips gegeven over hoe je als introvert met bepaalde situaties om kan gaan en hoe je om kunt gaan met de sociale druk van de maatschappij. Het is geen boek met regels, maar een boek met mogelijkheden en veel inzichten die ervoor zorgen dat je op een andere manier naar jezelf of naar je introverte vriend, klasgenoot, kind, buurvrouw, etc. leert kijken. Het boek is erg interessant en inspirerend en laat je zien dat er genoeg voordelen zijn. Je leest er vlot doorheen en de opzet van elk hoofdstuk is hetzelfde. Wel zijn de verschillende voorbeelden misschien een beetje teveel, maar deze voorbeelden zijn zeker bruikbaar en herkenbaar. Susan Cain laat je zien hoe je de introverte mensen in de samenleving juist moet omarmen en geeft je zeker stof om na te denken.

Het boek is niet alleen interessant voor introverte mensen: ambiverte en extraverte mensen zullen er ook veel van leren. Door de wereld door een andere bril te bekijken leer je veel over iemand anders en kun je je ook beter inleven in een ander. Quiet Power is zeker een belangrijk boek dat je niet snel vergeet.

Susan Cain

Susan Cain is een Amerikaans schrijfster en spreker. Je kunt haar kennen van haar boeken over introverte mensen, maar ook van haar Ted Talk: The power of introverts. Quiet Power is vertaald in 40 talen, staat voor de zevende keer op de New York Times bestseller lijst en is bij Fast Company magazine verkozen als beste boek. Cain heeft gestudeerd aan de Princeton University en Harvard Law School in Amerika. Ze heeft als advocaat en als onderhandelingsconsultant gewerkt, maar ze is nu bezig met het schrijven van boeken en het geven van gastcolleges. Ook heeft ze haar eigen organisatie opgericht: Quiet Revolution. Op de website van haar organisatie kun je terecht voor veel interessante informatie en artikelen.

Quiet Power
Quiet Power
Growing Up as an Introvert in a World That Can't Stop Talking
Score 4.0 van 5 sterren.
€8,49
Uiterlijk 4 februari in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.