Uit den Ouden Doosch: Viktor E. Frankl – Man’s Search for Meaning

De zin van het leven

Wat is de zin van het leven? Dat is een vraag waar iedereen wel eens over nadenkt. Zingeving is een thema waar we allemaal op onze eigen manier mee te maken krijgen en waar iedereen op zijn eigen manier mee omgaat. Viktor Frankl legt zijn visie op zingeving en de zin van het leven uit aan de hand van de gebeurtenissen die hij heeft meegemaakt in verschillende concentratiekampen, waaronder Auschwitz. Wat maakt dat hij in zulke bizarre omstandigheden toch zinnigheid heeft ervaren en de hoop heeft kunnen houden? Het heeft alles te maken met zijn levensbeschouwing en daar kan iedereen wel iets van opsteken!

Frankl probeert de betekenis van het leven te achterhalen. Hij beschrijft dat het hebben van een doel ontzettend belangrijk is in het leven. Ook geeft hij aan dat lijden wel een betekenis moet hebben in het leven. Dit wordt ook mooi onderbouwd. Tevens heeft hij het over onderwerpen als oordelen, liefde, onzekerheid en mentale gezondheid. Zo geeft hij bijvoorbeeld aan dat liefde een speciaal iets is en dat het eigenlijk niet uit maakt of iemand er daadwerkelijk nog is, omdat de liefde diep vanuit jezelf komt en dus ook in jezelf zit. Volgens hem zit daar dan ook een diepere betekenis in.

Love goes very far beyond the physical person of the beloved. It finds its deepest meaning in his spirital being, his inner self. Whether or not he is actually present, whether or not he is still alive at all, ceases somehow to be of importance.

Nog steeds actueel

Man’s Search for Meaning is meer dan een boek over concentratiekampen. Het is een heel bijzonder en aangrijpend boek. Viktor Frankl zoekt de diepgang op door zijn ervaringen door te trekken naar het hedendaagse leven. Het is zeker een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in hoe iemand nog positiviteit en hoop kan vinden in een concentratiekamp en voor mensen die zelf worstelen met de zin van het leven. Dit is een boek dat je hoe dan ook een keer in je leven gelezen zou moeten hebben, aangezien het je op verschillende momenten in je leven tot nieuwe inzichten kan brengen. Ondanks dat het in de eerste instantie gaat over hoe Frankl omging met zingeving tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn de dingen die hij heeft geschreven nog steeds actueel. Het is een mooi en krachtig boek dat ervoor zorgt dat je inzicht krijgt in wat het betekent om te beschikken over vrijheid en waardigheid.

Tevens gaat hij ook in op de rol van de bewakers en de rol van andere kampgenoten. Frankl benoemt dat geen enkele groep uit alleen maar goede of slechte personen bestaat, omdat iedereen goede en slechte elementen bezit. Hierbij komen ook de vragen naar voren: wat is goed en wat is slecht? Frankl maakt gebruik van het voorbeeld dat sommige kampbewakers hem een stukje brood aanboden – wat ontzettend waardevol was in het kamp, aangezien de mensen in het kamp nauwelijks te eten kregen en de omstandigheden ontzettend slecht waren. Een ander voorbeeld is dat zijn kampgenoten dingen van anderen stalen. Het is zeker een boek dat je aan het denken zet. Daarnaast kan het boek je enorm inspireren. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in psychologie, spiritualiteit en levensbeschouwing is dit dan ook een must-read.

Viktor Frankl

Viktor Frankl was een neuroloog en psychiater en hij is vooral bekend geworden doordat hij de Holocaust heeft overleefd. Hij heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog drie jaar lang in concentratiekampen als Auschwitz en Dachau gezeten. Tot zijn dood in 1997 was hij professor in neurologie en psychologie op de universiteit Vienna Medical School in Oostenrijk.

Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

2 Reacties

  1. Klinkt als een interessant boek, ik ga hem zo snel mogelijk lezen! Heb je nog andere boeken waarvan je vindt dat mensen het zouden moeten lezen?

    Reageer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.