Wat te doen met je oude boeken? Tien tips!

Oké, eigenlijk is het maar lastig om over je hart te verkrijgen, maar je boekenkast puilt uit en er moet nu toch écht ruimte gemaakt worden om je collectie te vernieuwen. Wat dit betekent? Een aantal boeken moeten er nu aan gaan geloven: ze moeten weg. Vloeken in de kerk? Heiligschennis? Wellicht beide, maar toch is het broodnodig. Hieronder daarom wat tips om je oude pareltjes toch nog een goede nieuwe toekomst te bieden en ze nuttig te maken in hun tweede (of derde, of vierde, of… nou ja je snapt het wel) leven.

1. Verkoop ze op Marktplaats

Het is misschien een open deur, maar je boeken kunnen nog wat waard zijn! Daarom kun je ze net zo goed verkopen via Marktplaats. Het geld wat je ermee ophaalt kun je eventueel opsparen om iets leuks mee te kopen (nieuwe boeken ofzo, het is maar een hint 😉)

2. Weggeven aan een kennis (of vijand)

Geen zin in al die onzinbiedingen en het geneuzel op Marktplaats? Geef je boeken dan aan een vriend of kennis, of als het echt verschrikkelijke boeken zijn aan een vijand (de grap van poep onder een aangestoken krant voor de deur is inmiddels wel passé, vind je ook niet?). Misschien hebben zij er nog wel wat aan!

3. Naar de kringloop

Is bovenstaande geen optie of is niemand geïnteresseerd, dan is de kringloop vast een goeie optie! Een heleboel kringloopwinkels hebben namelijk boeken te koop. En als je er toch bent, kun je meteen kijken of je voor een klein bedrag weer nieuwe boeken kunt scor- NEE, HOU JE IN!!

4. Laat ze achter in een mini-bieb

Gun je je oude boeken aan iemand die zelfs geen klein budget heeft om ze in de kringloop te kopen? Dan zijn de diverse mini-biebs een goed idee! Deze kleine kneuterige kastjes hangen tegenwoordig in bijna elke buurt en zijn een leuke manier om je oude boeken een nieuw leven te gunnen als leenboek. En als je er toch bent….

5. Stuur het boek op reis

Het gaat met wisselend succes, maar je kunt je boek ook op reis sturen als zwerfboek! Wat moet je hiervoor doen?

  • Je maakt een label in het boek met een introtekstje waarin je aangeeft dat het boek bedoeld is om rond te zwerven, waarbij je contactgegevens van jezelf (of een anoniem mailadres als je dat prettiger vindt) opgeeft, met de vraag of mensen willen aangeven waar het boek is gevonden en waar ze het weer achterlaten;
  • Laat het boek zelf achter op een plek waar deze snel kan worden gevonden (en beschermd ligt tegen de elementen);
  • Hou op een blog, site, of gewoon voor jezelf op een kaartje bij waar het boek geweest is, eventueel met het commentaar van de vinders!

6. Doneer je boeken

Zijn bovenstaande opties niet iets wat je aanspreekt, en zou je het fijn vinden om een goed doel te steunen zonder dat je vastzit aan bijvoorbeeld een maandelijks bedrag, dan is doneren aan een winkel die werken voor een goed doel een goed idee! Er zijn diverse initiatieven in Nederland die tweedehands boeken verkopen, waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat. Voorbeelden hiervan zijn: Boek met een doel of Books for life.

7. Knutselen

Als je toch niet helemaal afscheid van de boeken kunt nemen, maar je weet echt zéker dat je ze niet meer gaat lezen, kun je ze ook gebruiken om mee te knutselen. Op bijvoorbeeld Pinterest staan enorm veel DIY-ideeën wat je met boeken kunt doen, zoals een schilderij ervan maken of een boeket.

8. Geef ze een andere functie

Het sluit een beetje aan op bovenstaande tip, alleen is het boek nu echt iets anders bruikbaars geworden. Denk hierbij aan een boek gebruiken als geheime opslag, of zelfs een hele boekenbar maken!

9. In het haardvuur

Heb je echt alleen boeken die je bijvoorbeeld van die niet-zo-aardige familieleden hebt gekregen en echt draken van exemplaren zijn? Je kent het wel, van die boeken die het daglicht eigenlijk niet kunnen verdragen en aan geen van bovenstaande tips besteed kunnen worden? Dan resteert er geen andere oplossing dan, inderdaad, het haardvuur.

10. Toch terug in de kast

Maar goed, uiteindelijk weten we allemaal dat er éígenlijk voor de échte boekenliefhebber geen andere keus is aan het einde van deze lijst en dat is stiekem toch, ja je raadt het al en nee, niet alleen omdat het de titel is van deze tip, terug de inmiddels groter gekochte boekenkast in!

Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

1 reactie

  1. Kunnen boeken dan niet bij oud papier in plaats van in de open haard (die de meeste mensen niet hebben en waarop ook een verbod komt)

    Reageer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.