Welk drankje drink je bij de verschillende genres!

Tijdens de lange leessessies en ook tijdens de korte momenten waarop je een boek ter hand neemt heb je soms zin in een heerlijk drankje. We lopen de verschillende genres langs om te kijken welk drankje er het beste bij past en uiteraard: smaken verschillen!

Horror: Bloody Mary

Zeer voor de hand liggend uiteraard een Bloody Mary bij een boek vol bloed, maar wat is nu precies een Bloody Mary? Een bloody mary is een gemixte drank, hoofdzakelijk bestaande uit tomatensap en wodka. Een extra luxe mix bevat ook limoensap. Voor de smaak worden vaak nog enkele druppels worcestersaus en tabasco toegevoegd en wat peper. Als ‘roerstaaf’ wordt vaak een stengel bleekselderij gebruikt. Die sterke maag heb je dus niet alleen nodig voor het verhaal maar ook voor de extra toevoegingen in de Bloody Mary.

Young adult: een Radler 0.0%

Grapje natuurlijk! Alhoewel, stel je voor dat je heerlijk op het strand ligt met een goed Young adult-boek en je iets verfrissends wil drinken dan is een alcoholvrij biertje toch best een goede keuze en dan vooral eentje met een kleine toevoeging van citroen of limoen. Heerlijk licht te drinken en je houdt je hoofd ook nog eens bij het verhaal!

Thriller: Whisky

Bij een stevig verhaal hoort ook een stevige drank. Het liefst een Schotse single malt whisky. Een single malt is een whisky die afkomstig is uit één distilleerderij en dus niet uit verschillende distilleerderijen zoals bij blended whiskys het geval is. Binnen de whiskys zijn er veel verschillende smaken net als bij boeken, ga eens op zoek naar de whisky die bij jou past.

Scandinavische thriller: Aquavit

Akvavit of akevitt is een sterke drank die vooral gedronken wordt in Scandinavische landen en in het noorden van Duitsland. De naam van het goedje is afkomstig van de Latijnse uitdrukking aqua vītae, dat ‘water van het leven’ betekent. In Nederland staat de drank daarom ook wel bekend als aquavit. Aquavit is een drank die vooral bij speciale gelegenheden wordt geschonken. In Denemarken is het vooral met Kerstmis gebruikelijk om een glaasje achterover te slaan. Zweden gebruiken het eerder op midzomernacht en in Noorwegen wordt het op de nationale feestdag gedronken. Aquavit past uitstekend bij haring, krab en gerookte vis en dus ook bij een goede Scandinavische thriller..

Roman: Thee of een Cosmopolitan?

Thee kennen we natuurlijk allemaal, ook dat er veel verschillende soorten zijn! En welke thee zou je dan drinken bij het lezen van een roman? Juist een zware zwarte thee of juiste een lichte groene thee? Thee moet natuurlijk wel theeblaadjes bevatten anders is het geen thee maar een kruidenthee of tisane! En eigenlijk maakt dat ook niets uit, zolang het je maar lekker warm houdt tijdens het lezen van een romantisch verhaal. Is het verhaal ten einde en heb je de tranen in de ogen staan dan is een Cosmopolitan een goede voor het verdriet. Even snel dan de verhoudingen van de Cosmopolitan: 3 delen lemon Vodka, 2 delen Cranberrysap en 1 deel Triple sec (Cointreau ) en dan nog een klein beetje citroensap (⅓ deel van de Cranberrysap). Proost!

Non-fictie: kop koffie 

Het lezen van non fictie kan zeer ontnuchterend zijn vandaar de keuze voor koffie bij dit genre. Over de ontdekking van koffie als drank bestaan verschillende legenden. Een hiervan gaat over een herder genaamd Kaldi. Hij zag dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen erg opgewonden werden. De herder plukte er een aantal van, kookte ze en verkreeg hierdoor een aftreksel met een tot dan toe onbekende geur. Die drank was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en helderheid van geest. Een ander verhaal gaat over een Soefigeleerde uit Jemen die naar Kaffa reisde en van de bessen een drankje maakte. Koffie zou hierna wijn hebben vervangen als religieuze drank. Ook is er nog een verhaal van een naar de woestijn verbannen geestelijke uit de Jemenitische havenstad Mokka die vanwege de honger besloot de bessen van een koffieplant te koken.

Fantasy: Absinthe

Verhalen die tot de verbeelding spreken moeten ook een drankje hebben dat tot de verbeelding spreekt. Absinthe is daar een mooi voorbeeld van. Absinthe is een sterke drank op basis van anijs, absintalsem (Artemisia Absinthium), venkel en een aantal aanvullende kruiden. In Europa was het een van de populairste alcoholische dranken van de late 19e eeuw. Absinthe werd in het begin van de 20e eeuw in verschillende Europese landen verboden, wegens de vermeende hallucinogene werking en neurotoxiciteit van Thujon, een bestanddeel van Absintalsum. Het proberen waard?

Geschreven door
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.