Will Dean – Tuva 2 – Zwart zout

Summary
Zwart zout is het tweede boek in een reeks over hoofdpersonage Tuva en is best een onderhoudend boek, maar weet nergens spanning op te wekken. Het voelt vooral als een verhaal over hoe journaliste Tuva haar werk doet. Interessant, vooral door het bijzondere personage, maar er had veel meer uit dit boek gehaald kunnen worden als er iets meer spanning toegevoegd was.
6.5

Tuva

Zwart Zout is het tweede boek met de dove journalist Tuva in de hoofdrol. Het boek valt in principe los te lezen, maar dit is niet aan te raden. Veel personen uit het eerste boek (De jacht) komen terug en ook wordt er af en toe naar de gebeurtenissen uit dat boek verwezen waarin Tuva op jacht gaat naar een moordenaar die de ogen van zijn slachtoffers eruit gesneden heeft. Het verhaal dat ze hierover uiteindelijk heeft kunnen schrijven zorgt ervoor dat ze ergens anders een baan aangeboden gekregen heeft en eindelijk kan vertrekken uit het koude, sombere, verschrikkelijke en vooral ook veel te kleine Zweedse plaatsje Garvik. Met nog maar een paar werkdagen te gaan voor de verhuizing gebeurt er echter opnieuw iets opmerkelijks in het anders altijd zo rustige Garvik en natuurlijk wil Tuva dit nog oplossen voordat ze vertrekt.

Zoute drop

De grootste inkomstenbron van Garvik is de dropfabriek waar ze de bekende zwarte zoute Grimberg dropjes maken. Het grootste gedeelte van de bevolking werkt in de fabriek en als ze er niet zelf werken dan hebben ze wel vrienden of familie die er werken. De schok is dan ook groot als de eigenaar van de fabriek zelfmoord pleegt en wordt nog groter als niet veel later ook nog eens iemand vermoord wordt op het fabrieksterrein. Het slachtoffer wordt gevonden met zoute drop op zijn ogen.

Will Dean

Will Dean

Schrijver Will Dean is niet zoals het genre en locatie doen vermoeden Zweeds, maar zoals zijn naam misschien wel doet vermoeden Brits. Hij groeide op in de East Midlands en woonde na zijn studie rechten een poosje in Londen. Zijn band met Zweden ontstond toen hij voor de liefde naar dit land emigreerde. Voor zijn gezin bouwde hij er eigenhandig een houten huis, diep in de bossen in een zeer afgelegen stuk van het land. Het dichtstbijzijnde dorp is enkele uren rijden en vanuit deze basis schrijft hij zijn thrillers.

Wel onderhoudend, niet spannend

Een Scandinavische thriller kenmerkt zich vaak door de wat langzamere opbouw in spanning, waardoor het vaak lang duurt voordat er echt iets gebeurt. Maar als er dan iets gebeurt dan is het meestal wel materiaal dat je tot het puntje van je stoel brengt (of bijna van de bank laat rollen). Dat kunstje heeft Will Dean echter nog niet in de vingers weten te krijgen. Hoewel het boek best onderhoudend geschreven is en vlot wegleest, wordt het nergens echt spannend. En dat is jammer want alle ingrediënten zijn er wel, het lijkt alleen nergens naar toe te werken. Elke keer als je verwacht dat er nu toch echt iets gaat gebeuren, kom je van een koude kermis thuis.

Terwijl ik het Volvo-raampje krab, teistert het lawaai mijn gehoorapparaatjes als het geluid van een hakselaar die steigerstangen vermaalt. Ik kom er langzaam doorheen, rafelige ijsscherfjes schieten alle kanten op. En dan zie ik zijn gezicht.
Ik krab harder. Sneller.
‘Kun je me horen?’ roep ik. ‘Ben je oké?’
Maar hij is niet oké.

Koud, kouder, koudst

Over een koude kermis gesproken, pak je dekentje er maar bij en plof lekker met dit boek voor een knapperend haardvuurtje, want de voortdurende kou in dit boek is dan wel weer zo goed beschreven dat je er spontaan de rillingen van krijgt. De vraag is natuurlijk of je niet liever de rillingen van de spanning krijgt in plaats van van de kou. Toch zorgt dit voor een bepaalde sfeer die het boek zeker nodig heeft om het verhaal interessant te houden. Over het algemeen is Will Dean prima in staat om een grimmige sfeer neer te zetten en ook de angst van de stadsbewoners is voelbaar als blijkt dat er een moordenaar rondloopt.

Zwart zout

Zwart zout is uiteindelijk best een onderhoudend boek geworden, maar weet nergens spanning op te wekken. Het voelt eerder als een mooi verhaal over Tuva. Een interessant personage dat nog iets meer diepgang kan gebruiken, maar wel al toegankelijker wordt in dit boek als je het vergelijkt met het eerste deel. Andere personages lijken echter juist afgezwakt te worden, op de leuke nieuwe politieagente na dan. Met een personage als Tuva staat de toekomst wel open voor nog een boek, maar hopelijk wordt dan wel eerst geoefend op het toevoegen van wat spanning.

Tuva 2 -   Zwart zout
Tuva 2 - Zwart zout
Score 3.0 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.