Yeva Skaljetska – Yeva’s dagboek

Summary
"Iedereen kent het woord 'oorlog'. Maar weinig mensen weten wat het werkelijk betekent. Je kunt wel zeggen dat het afschuwelijk en beangstigend is, maar je weet niet hoe groot de angst is die het met zich meebrengt." Yeva, een twaalfjarig Oekraïns meisje schreef haar verhaal op in haar dagboek. Een boek wat iedereen, jong of oud, zou moeten lezen. Een recent en waargebeurd autobiografisch verhaal over de huidige situatie in Oekraïne door de ogen van een twaalfjarig meisje.
8

Dit is het aangrijpende dagboek van de twaalfjarige Yeva, die uit Oekraïne moet vluchten als Rusland haar land binnenvalt. Als ze op een vroege ochtend in maart wakker wordt van het geluid van geweerschoten, weet ze dat haar huis in Charkiv niet meer veilig is. In de vochtige, kleine kelder waar ze met haar oma moet schuilen, besluit ze haar verhaal op te schrijven.

In een aangrijpend verslag, aangevuld met foto’s, fragmenten uit de berichten tussen Yeva en haar vrienden en krantenkoppen uit de hele wereld, volgen we Yeva op haar reis van Charkiv naar Dublin. Yeva’ s dagboek is het indrukwekkende en ontroerende verslag van een vlucht, de verschrikkingen van de oorlog, de angst, wanhoop en opluchting, allemaal door de opmerkzame ogen van een kind.

Iedereen kent het woord ‘oorlog’, maar weinig mensen weten wat het werkelijk betekent. Tot je het hebt meegemaakt, weet je niet wat oorlog is.

Twaalf jaar

Yeva is de schrijfster van dit boek. Yeva Skaljetska. Het boek is vanuit haar oogpunt geschreven en is daarom een autobiografie. Als lezer leer je snel wie Yeva is. Niet alleen door de door haar omschreven passages, maar ook door de persoonlijke WhatsApp-gesprekken en toegevoegde foto’s. Yeva’s verhaal begint op 14 februari. Dit is haar twaalfde verjaardag. Dat Yeva twaalf is wanneer haar verhaal begint, is iets waar je als lezer gedurende het lezen niet altijd bij stil staat. Een feit wat je vergeet wanneer je alle verschrikkelijke verhalen en observaties van Yeva leest. Een gegeven waar je je als lezer erg bewust van mag zijn. Dit verhaal wordt jou verteld door een meisje van twaalf jaar.

Er zijn gedurende het verhaal verschillende momenten waarop dit als lezer tot je doordringt. Bijvoorbeeld de passage waarbij Yeva omschrijft haar knuffel te missen die normaliter elke avond op haar bed lag te wachten.

Yeva

Wanneer Yeva door heeft wat er bezig is in haar thuisland kiest Yeva ervoor dit allemaal op te schrijven in haar dagboek. Om mee te kijken vanuit Yeva’s ogen naar deze verschrikkelijke omstandigheden kan een zware lading geven aan het verhaal. Het is immers een zwaar onderwerp. Echter valt er vooral voor Yeva, maar ook voor haar oma en de mensen om haar heen enkel ontzag te hebben. De manier waarop Yeva elke dag opnieuw de dag hoopvol bekeek en deze beladen verhalen elke dag op een mooie manier op papier heeft weten te zetten verdient respect. Geen enkel persoon, laat staan een twaalf jarige zou dit mogen meemaken, helaas is de realiteit anders.

Vluchten

Samen met haar oma vlucht Yeva naar verschillende locaties en worden zij opgevangen door verschillende mensen en instanties. Dit beschrijft Yeva in haar dagboek. Ook worden deze verhalen ondersteunt door middel van afbeeldingen waarin de reis van Yeva wordt weergeven. Zo reist zij doormiddel van een auto, de trein en het vliegtuig uiteindelijk naar Ierland, waar zij op dit moment verblijft.

Yeva’s vrienden

Gedurende het boek wordt er ook over de vrienden van Yeva gesproken. Je leest WhatsApp-gesprekken tussen de vrienden van Yeva en Yeva mee en blijft hierdoor ook op de hoogte van hun situatie. Yeva beschrijft hierbij ook de zorgen die zij heeft voor haar vrienden en de onzekerheid die zij voelt over of zij hen nog wel terug gaat zien. In het nawoord komt Yeva terug op de situaties van haar vrienden en heeft elke vriend de ruimte gehad om zijn of haar verhaal op papier te zetten. In korte passages lees je hoe het hen is vergaan en wat hun grootste wensen nu zijn.

Kinderboek?

Door de luchtige en kinderlijke manier van schrijven is dit boek ook uitermate geschikt voor tieners en pubers. Oorspronkelijk is het boek ook uitgegeven als een kinderboek. Ook is dit boek en Yeva’s verhaal op het Jeugdjournaal geweest:

https://jeugdjournaal.nl/artikel/2449867-yeva-schreef-een-boek-over-haar-vlucht-uit-oekraine.html

Echter is het boek zeker niet te min voor volwassenen. Dit verhaal zou is aan te raden voor jong en oud. Een verhaal wat eigenlijk iedereen verplicht zou moeten lezen.

Yeva's dagboek
Yeva's dagboek
Score 0.0 van 5 sterren.
€17,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

 

Written by
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.