Yrsa Sigurdardottir – Ik zie je

Summary
Deze IJslandse thriller is een must-read voor iedereen die kan genieten van een boek wat je een koude rilling kan bezorgen en je meesleept in het leven van het politieteam in het kleine IJslandse plaatsje. Deel een van de zwart-ijs serie maakt je benieuwd naar de volgende delen.
8

Synopsis

Op een koude winteravond klopt een verontruste buurman aan bij een huis aan het afgelegen fjord Hvalfjör & dstrokur. Hij heeft al meer dan een week niets gezien of gehoord van het gezin dat daar woont, telefoontjes worden niet beantwoord. Zijn angst wordt werkelijkheid als hij de deur weet te openen en binnen een gruwelijk tafereel aantreft.
Politieman Týr en forensisch patholoog Idunn leiden het onderzoek naar de moord op de gezinsleden, waarbij al snel duidelijk wordt dat de familie vreselijke geheimen met zich meedroeg. Met hulp van de jonge politievrouw Karólina wordt een doos van Pandora geopend, die hen ook confronteert met zaken uit hun eigen verleden.

Zwart-Ijs

Ik zie je is het eerste deel van de ‘zwart-ijs’ serie van Yrsa Sigurdardottir. De serie zal bestaan uit vier boeken die zich allen af zullen spelen in de koude natuur van IJsland. De IJslandse natuur past dan ook exact bij het type verhaal wat Sigurdardottir op papier heeft gezet. Een ijzige thriller met een gevaarlijk randje. De naam van de serie ‘zwart ijs’ verwijst naar het gevaarlijke fenomeen waarbij ijs smelt en op asfalt weer bevriest. Dit zorgt voor een levensgevaarlijke spiegellaag op de wegen.

Ook de cover schreeuwt dat dit een thriller is en laat in een kiekje de ietwat beangstigende natuur van IJsland zien. 

@robins.moedt

De buren

Al direct word je als lezer meegenomen in de verschrikkelijke misdaad die is gepleegd. Een bezorgde buurman vindt op een in eerste instantie ‘doodnormale dag’, niet één, maar meerder lijken in het huis van zijn buren. Wat hier gebeurd is, is onbeschrijfelijk, maar Sigurdardottir waagt zich eraan. Al snel blijkt dat het gehele gezin is vermoord, maar is dit zo? Of is er iemand ontkomen?

Je volgt in het verhaal politieman Týr en politievrouw Karólina die samen met patholoog Idunn de casus onderzoeken. Al gauw komen er gruwelijke geheimen boven water. Naast het om moeten gaan met de gruwelijke zaken binnen het overleden gezin, worden deze agenten ook geconfronteerd met hun eigen verleden en komen zij zichzelf tegen.

Als lezer word je uitgebreid meegenomen in de casus en laat Sigurdardottir je op een rustige manier kennismaken met alle personages. Het schrijftempo ligt dan ook niet super hoog, maar het verhaal blijft boeiend door de mate waarop dit wordt beschreven. Langzaamaan wordt de psychologische verhaallijn achter de daden duidelijk. Sigurdardottir doet dit op een geweldige manier. Je hebt als lezer enkel oog voor het geheel en probeert vanuit elke hoek mee te denken over hoe dit verhaal zou kunnen eindigen. Hierdoor kweekt Sigurdardottir voorzichtig en zonder dat je het zelf door hebt een zeker begrip voor de dader. Wanneer de verschillende verhaallijnen samenkomen, eindigt het boek mooi afgerond. Er blijven echter genoeg losse eindjes en vraagstukken over om aansluitend op dit boek een tweede deel te schrijven.

Spanning

De spanning is vanaf moment een aanwezig. Je hoort het wel vaker, maar dit boek is dan ook echt niet weg te leggen. Een knap kunstje thrillerschrijven. Kijkend naar de gehele serie zal dit boek je zeker aansporen ook de volgende drie delen te gaan lezen. Al is het alleen al om je nog eens in deze kille IJslandse natuur te wanen rondom het politieteam wat je voor je gevoel al erg goed kent voor slechts een boek.

Conclusie

De conclusie is dan ook simpel op te stellen. ‘Ik zie je’ is een geweldige spannende thriller die je spanning en de bibbers biedt tot aan je tenen, je ruimdenkendheid en loyaliteit test en je laat verlangen naar het volgende deel van de ‘Zwart-ijs’ serie.
 

Yrsa Sigurdardottir

Yrsa Sigurdardottir is een IJslandse bestsellerauteur die al veelvoudig bekroond is. Sigurdardottir is geboren in 1963 en is van oorsprong waterbouwkundig ingenieur. Naast haar werk begon zij met het schrijven van kinderboeken. In 2005 schreef zij haar debuut thriller en sindsdien is zij niet meer weg te denken uit het IJslandse thriller repertoire. Zij schreef meer dan vijftien thrillers, die in ruim dertig landen vertaald zijn.

Written by
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.