Summary
Rise of the Tomb Raider is het beste te omschrijven als iedere avond in een warm vertrouwd bed stappen. Je weet wat je eraan hebt en je wilt niet meer weg. Toch zijn er ook mensen die vernieuwing zoeken en dat is in Rise of the Tomb Raider erg moeilijk te vinden. Het gemis van uitdagende tombes is nog steeds groot en ondanks dat de omgevingen er anders uitzien is het allemaal te vertrouwd. Dit zal voor vele gamers niet erg zijn, maar als je je al ergerde aan bepaalde keuzes in Tomb Raider, dan doe je dat nu ook weer. De Expedition Mode is daarentegen wel een aangename verrassing, maar zal ook geen blijvertje worden. Rise of the Tomb Raider doet vermoeden dat Lara zichzelf gaat overstijgen, maar zij blijft met beide beentjes op de grond
Good
  • Grafisch indrukwekkend
  • Expedition Mode
Bad
  • Alles voelt net iets te vertrouwd aan
  • Tombes zijn nog steeds niet uitdagend
  • Verhaal is erg zwak
7

In 2013 kreeg men de kans om de gevoelige kant van Lara Croft te leren kennen in de reboot genaamd Tomb Raider. Een reboot die uiterst succesvol was, ondanks dat sceptici toch niet geheel tevreden waren. Het was vooral gericht op actie en veel minder op waar de franchise om bekend staat: puzzelen. Diezelfde wereld ontplofte toen bekend werd gemaakt dat het vervolg, Rise of the Tomb Raider, een jaarlang exclusief zou zijn voor de Xbox 360 en de Xbox One. Moeten de PlayStation 4-bezitters jaloers zijn of krijgt men bij Crystal Dynamics een jaar de kans om de versie nog verder op te poetsen?

In Rise of the Tomb Raider zien we Lara Croft terug om een nieuw geheim te ontrafelen. Door de gebeurtenissen in Tomb Raider uit 2013 is zij overtuigd van bovennatuurlijke verschijnselen. Haar vader was daar altijd al overtuigd van, maar dat dreef een wig tussen hem en de toen nog ongelovige Lara. Zij besluit om het werk af te maken van haar vader en zoekt naar de Divine Source. Deze zou het mogelijk moeten maken om onsterfelijk te worden. Het gaat alleen niet zonder slag of stoot, want zij wordt achterna gezeten door de organisatie Trinity. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het verdoezelen van de gebeurtenissen in Tomb Raider. En alsof dat nog niet erg genoeg is, wordt zij ook nog eens achterna gezeten door de wilde dieren.

Om te beginnen is Lara niet meer zo fragiel is als in 2013. Het is een stoere dame geworden die goed overweg kan met geweren. Ze kreunt minder, is niet meer zo snel bang en weet meedogenloos haar vijanden dood te maken. Het eerste deel van het spel brengt ons naar Siberië waar zij een geheime stad aan het zoeken is waar haar vader het over had. Je leert in een rap tempo de besturing onder de knie te krijgen, die weinig verschilt van het voorgaande deel. Daarna krijg je een flashback die laat zien hoe Lara in Siberië terecht is gekomen. In Siberië leer je een aantal nieuwe trucjes zoals het begrijpen van vreemde talen. Ze is nu aangewezen op oude geschriften en deze kan je niet zomaar lezen. Daarom moet je nu veel objecten verzamelen en dingen lezen om de talenknobbel te vergroten. Dit helpt je dan weer verder op weg met extra tips.

rise-of-the-tomb-raider3

Dit is niet het enige wat Lara heeft geleerd of kan leren naarmate het avontuur vordert. Lara is een verzamelaar geworden en je kunt nu grondstoffen verzamelen om zo zelf objecten in elkaar te knutselen. Denk hierbij aan het verzamelen van hout en veren om zo zelf pijlen te maken. Naast het ter plekke in elkaar steken van objecten kan Lara nog meer. Ieder kampvuur geeft je weer de mogelijkheid om je vaardigheden te verbeteren, maar ook om je te voorzien van extra’s. Als je een paar huiden hebt gevonden en je beschikt over voldoende hout, dan kan je extra pijlen meenemen. Gelukkig keren ook bekende elementen weer terug, zoals de mogelijkheid om met je pijl een touw af te schieten zodat je sneller naar de overkant kunt klimmen.

Ondanks deze vernieuwingen is het avontuur van Lara toch minder groots dan gehoopt. Alles wat je doet en wat je tegenkomt geeft hetzelfde gevoel als Tomb Raider. De omgevingen mogen misschien anders ogen, maar toch voelt het erg aan alsof je alles al gezien hebt. Er zijn wel extra’s toegevoegd, zoals nieuwe tombes die je kan verkennen. Echter, het is zo dat deze tombes nog steeds niet uitdagend zijn en dat je het allemaal snel doorhebt. Er zijn wel zijmissies toegevoegd, maar deze zijn zo simpel dat ze hetzelfde aanvoelen als de geheime zijmissies in ieder gebied. Het is vaak zo dat je of een aantal grondstoffen moet zoeken om bewoners van een dorp te helpen of dat je een groep bewoners moet bevrijden. Nergens lijkt het echt alsof er moeite gedaan is om naast het verhaal een unieke ervaring neer te zetten. Overigens is het verhaal ook stuk zwakker dan het verhaal van Tomb Raider. Waar dat verhaal echt gericht was op het overleven, is het verhaal in Rise of the Tomb Raider gericht op het vinden van de waarheid. Het weet op maar weinig momenten echt te overtuigen. Gelukkig zien de omgevingen er dan wel weer prachtig uit, maar zoals gezegd, het voelt allemaal vertrouwd aan.

Rise-of-the-tomb-raider_2

Een aangename verrassing is dat Rise of the Tomb Raider niet beschikt over een multiplayer. Deze was alles behalve succesvol in Tomb Raider. In plaats daarvan kan je gebruik maken van de Expedition Mode. In deze modus kan je zelf missies samenstellen en die delen met de wereld. Deze missies stel je samen door middel van eerder vrijgespeelde gebieden. Je kan kaarten inzetten waarbij je begint met geen pijlen en dus eerst grondstoffen moet gaan verzamelen. Deze kaarten zijn te verdienen door het inleveren van credits. Deze kan je kopen in de Xbox Store of krijgen door uitdagingen te voltooien. Ook bij het voltooien van bepaalde onderdelen in het verhaal krijg je als beloning een aantal kaarten. Erg leuk om je vrienden te testen of zij goed zijn met Tomb Raider, mits zij wel een Xbox One of een Xbox 360 in huis hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.