‘Cozy’ tips voor de aankomende herfst

De regen komt weer steeds vaker dan de zonneschijn. Nu de weersvoorspellingen aan gaan geven dat de benauwde warmte ook afscheid neemt van ons kikkerlandje, wordt het serieus. De herfst komt namelijk om de hoek kijken en laten we heel eerlijk zijn. Is dat heel erg?
Voor de lezers & gamers onder ons is dat helemaal nog niet zo’n straf. Want zeg nou eerlijk, binnen gamen of lezen wanneer het regent buiten kan je heel gezellig maken! Om er een ‘cozy’ herfst van te maken staat hieronder een aantal tips om de regenachtige herfst mee door te komen.

Tip 1: Gezelligheid Creëren

Deze tip spreekt voor zich:

 • Dekentje
 • Kaarsen
 • Kop koffie en thee

Tip 2: Legends & Lattes

Het kan goed zijn dat je dit boek al eens voorbij hebt zien komen, want dit is een absolute trend geweest. Voornamelijk om de cozy sfeer die het boek met zich meebrengt. Een ware tip voor bij jouw favoriete latte! Legends & Lattes is echter (nog) niet vertaald dus de tip blijft voor nu voor de Engelse lezers.

Legends and Lattes is high fantasy, low stakes – with a double-shot of coffee.
After decades of adventuring, Viv the orc barbarian is finally hanging up her sword for good. Now she sets her sights on a new dream – for she plans to open the first coffee shop in the city of Thune. Even though no one there knows what coffee actually is. If Viv wants to put the past behind her, she can’t go it alone. And help might arrive from unexpected quarters. Yet old rivals and new stand in the way of success. And Thune’s shady underbelly could make it all too easy for Viv to take up the blade once more. But the true reward of the uncharted path is the travellers you meet along the way.

@robins.moedt

Tip 3: Cozy games

Ondertussen zijn er heel wat games te vinden die vallen onder de noemer ‘Cozygaming’. Een slow-paced game waarbij je niet in spanning speelt, maar juist tot rust komt tijdens het spelen. Hieronder volgt een lijstje met enkele van deze games!

 1. Animal Crossing
  Waarschijnlijk de bekendste game, maar zeker het uitproberen waard is Animal Crossing. Hierbij verhuis je naar een tot dusver onbewoond eiland samen met enkele andere bewoners. Hier is het aan jou om het eiland op te bouwen en verder te helpen. Dit doe je door bijvoorbeeld hout te verzamelen, te vissen en vriendschappen te sluiten met de bewoners. Hiermee kom je steeds verder en creëer je een steeds mooier en vollediger eiland.
 2. Atelier Marie Remake: The Alchemist of Salburg
  De hoofdrolspeelster is Marie (Marlone). Ze studeert aan de Royal Academy of Magic, om af te studeren als alchemist. Haar professor is Ingrid. Helaas gaat de opleiding niet helemaal zoals zij zou willen en is ze een van de slechtste studenten ooit. Ze krijgt echter nog een kans om zich te bewijzen. Ze krijgt hiervoor van Ingrid een eigen atelier met de opdracht om in vijf jaar een voorwerp te maken van hoge kwaliteit. Hiervoor zal Marie zelf materialen moeten verzamelen. Om deze te kunnen verzamelen zal ze quests moeten voltooien en geld moeten verdienen voor alchemie boeken en gereedschap. Als dit lukt, mag Marie alsnog slagen en door het leven gaan als Alchemist. Mocht dit niet lukken… is haar droom voorbij. Atelier Marie Remake is een ware Cozy Game, je kan het zelfs in de Unlimited mode spelen, zodat je als speler geen enkele stress hoeft te ervaren. Het is een game voor gamers die houden van verzamelen en puzzelen. Benieuwd naar de game? lees de volledige recensie hier!
 3. Harvest Moon: The Wind of Anthos
  Een game die deze herfst met een nieuwe versie uitkomt, maar waar al veel naar uitgekeken wordt is Harvest Moon: The Winds of Anthos.
  Anthos was ooit een vredig en harmonieus land waarover de Harvest-godin en Harvest-geesten waakten. Zij beschermden de inwoners tegen natuurrampen zoals stormen, aardbevingen, enzovoort. Maar jaren geleden werd het land plotseling getroffen door een hevige vulkaanuitbarsting, waardoor al het leven in Anthos op het spel stond. De Harvest-godin en Harvest-geesten moesten al hun krachten gebruiken om de mensen en dieren van Anthos veilig te houden. De verschillende dorpen raakten van elkaar afgesloten. Sommige ongelukkige zielen zaten zelfs vast buiten hun dorp en konden niet meer terugkeren… De Harvest-godin geloofde erin dat de afgezonderde mensen en dorpen elkaar ooit weer zouden vinden, dus stuurde ze een fles met een brief en een magische sleutel, waarna ze in een diepe slaap belandde… Nu, 10 jaar later, heb jij het noodbericht van de Harvest-godin in de vorm van een brief in een fles gevonden! Met de hulp van je maffe uitvindervriend Doc Jr. en tal van anderen probeer je de Harvest-godin en Harvest-geesten weer tot leven te wekken en alle dorpen van Anthos te herenigen! Benieuwd wat wij hiervan vinden? Houd PlayWatchRead zeker in de gaten, want ook deze game zal gerecenseerd worden!

Tip 4 Cozy boeken

Slechts één cozy boek is natuurlijk niet genoeg om de herfst door te komen. Vandaar volgt hieronder een lijstje met verschillende boeken waar je warm van wordt deze herfst. Stuk voor stuk verschillend, maar allemaal op hun eigen manier passend bij de druilerige herfst en te lezen bij het kaarslicht onder een dekentje.

 1. De troostbibliotheek – Sara Nisha Adams
  Synopsis:
  Een hartverwarmende roman over hoe boeken een onwaarschijnlijke vriendschap creëren tussen twee heel verschillende mensen in een Londense buitenwijk.
  Het leven van Mukesh Patel is sinds de dood van zijn geliefde vrouw in het slop geraakt. Naina was een fervent lezer, een passie die Mukesh nooit deelde. Maar wanneer hij een bibliotheekexemplaar vindt dat ze was vergeten inleveren, begint hij het toch te lezen.
  Tiener Aleisha verveelt zich dood tijdens haar vakantiebaantje als bibliotheekmedewerker, tot er op een dag een papiertje uit een boek valt terwijl ze ingeleverde exemplaren incheckt. Het is een lijst met boeken getiteld “Voor het geval je het nodig hebt”. Geïntrigeerd en een beetje verveeld, besluit ze om elk boek op de lijst te lezen.
  Wanneer Mukesh en Aleisha elkaar ontmoeten in de bibliotheek, geeft Aleisha de leeslijst door in de hoop dat het ook voor hem een reddingsboei zal zijn. Langzaamaan creëren de boeken een band tussen twee eenzame zielen, terwijl fictie hen helpt te ontsnappen aan de pijnlijke realiteit waarmee ze thuis worden geconfronteerd.
 2. Stad Vol Geesten YA – Victoria Schwab
  Synopsis:
  Cassidy Blakes ouders zijn The Inspecters, een (best wel amateuristisch) team spokenjagers. In tegenstelling tot haar ouders die in het duister tasten, kan Cassidy zelf wél geesten zien. Sterker nog, haar beste vriend Jacob is een geest.
  Als The Inspecters besluiten om het behekste Edinburgh in Schotland te bezoeken voor hun nieuwe tv-show, moeten Cassidy – en Jacob – mee. In Schotland is Cassidy omgeven door geesten, die niet allemaal even onschuldig zijn. En als ze Lara ontmoet die ook geesten kan zien, leert Cassidy dat ze een tussenreiziger is. Blijkbaar is het haar taak om ervoor te zorgen dat geesten voor eens en voor altijd achter de sluier blijven die de wereld van de doden scheidt van die van de levenden.
  Cassidy weet nog niet zeker of ze deze nieuwe missie wil aangaan, maar ze weet wel dat de sinistere Rode Raaf die in de stad rondspookt niet in haar wereld thuishoort. Door haar krachten komt Cassidy in een episch gevecht terecht dat door de wereld van de levenden en de doden trekt. Ze zal alles op alles moeten zetten om heelhuids terug te keren en haar dierbaren te redden.

@robins.moedt

3. Foster (Pleegkind, Novelle) – Claire Keegan
Synopsis:
Een klein meisje wordt naar pleegouders gestuurd op een boerderij op het platteland, ze weet niet waarom. In het huis van deze familie vindt ze een warmte en genegenheid die ze nooit eerder heeft meegemaakt, en onder hun hoede bloeit ze langzaam op. Maar dan ontdekt ze waarom haar ouders haar hebben weggestuurd en realiseert ze zich hoe kwetsbaar deze idylle is.

4. Bewilderment – Richard Powers
Synopsis:
‘Verwilderd’ van Richard Powers gaat over astrobioloog Theo Byrne die een veelbelovende manier gevonden heeft om de hele kosmos af te speuren op zoek naar leven. Daarnaast ontfermt hij zich sinds de dood van zijn vrouw in zijn eentje over de opvoeding van zijn hoogbegaafde negenjarige zoon. Robin is een innemende, zachtmoedige jongen die graag urenlang gedetailleerde tekeningen van bedreigde dieren maakt en die van slag raakt door het minste slechte nieuws over het klimaat. Hij wil de missie van zijn overleden moeder voltooien: de natuur van de ondergang redden. Robin staat ook op het punt van school te worden gestuurd, omdat hij een klasgenoot in het gezicht heeft geslagen. Theo zal zijn heil uiteindelijk zoeken in een experimentele neurofeedbacktherapie voor hem. En ondertussen neemt hij de jongen mee naar andere planeten, terwijl hij tegen beter weten in Robins pogingen ondersteunt de aarde te redden. ‘Verwilderd’ is het relaas van de compromisloze liefde van een vader voor zijn zoon en is Richard Powers’ intiemste en aangrijpendste roman tot nu toe.

@robins.moedt

5. Tomorrow and tomorrow and tomorrow (morgen en morgen en morgen) – Gabrielle Zevin
Synopsis:

Op een ijskoude dag in zijn eerste jaar op Harvard stapt Sam Masur uit de metro en ziet Sadie Green. Hij roept haar naam. Even doet ze alsof ze hem niet hoort maar dan draait ze zich om. Het is het begin van een legendarische samenwerking. Sam en Sadie zijn nog geen vijfentwintig, ze zijn briljant, succesvol en beroemd vanwege hun gamedesigns. Maar dit zal ze niet beschermen tegen hun ambities of tegen de liefde.
Morgen en morgen en morgen is een opwindende en duizelingwekkende roman over vriendschap, beperking, creativiteit, en boven alles over onze behoefte aan verbinding: lief te hebben en geliefd te worden. Ja, dit is een liefdesverhaal, maar een zoals je nooit eerder hebt gelezen.

Wingspan

Tip 5: Bordspellen

Ook een manier om de herfst door te komen zijn bordspellen. Je bent echter natuurlijk niet altijd in een groot gezelschap. Daarom hier twee bordspellen die je met twee (of meer) of zelfs alleen kan spelen!

1. Wingspan 
Als vogelliefhebber zet je vogels uit in jouw persoonlijke natuurgebied. Elke vogel komt in een van drie soorten natuuromgeving terecht: bos, weide of moeras. Daar gaan de vogels voor je aan de slag. Zo wordt in het bos voedsel verzameld, terwijl de weide ervoor zorgt dat er eieren worden gelegd en het moeras je meer vogelkaarten geeft. Door je vogels slim met elkaar samen te laten werken, behaal je het meeste voordeel. Dankzij tactische combinaties scoor je zo meer eieren, kaarten of voedsel dan je tegenspelers. Er is dan ook een groot aantal manieren om punten te verzamelen. Wie na vier rondes de meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

2. Fairy trails 
Het leven in het sprookjesbos is niet makkelijk. Elven en gnomen hebben allebei hun eigen netwerk van verborgen paden. Ze willen niet gestoord worden en kunnen alleen naar hun huizen terugkeren zodra deze beschermd zijn tegen buitenstaanders. Vind jij je weg door het sprookjesbos of raak je verdwaald?

Written by
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.