Netflix Filmavond: Noorse rampenfilm-tweeluik

Er staan meer dan tweeduizend films op de Nederlandse Netflix, maar door de beperkte suggestielijst lijkt het altijd alsof er slechts een handjevol films beschikbaar is. Daarnaast varieert het aanbod van ontroerend goed tot om te janken zo slecht. Spreekt een titel je aan, dan ga je toch twijfelen of het je tijd wel waard is. Om het kaf van het koren te scheiden kijken wij films op Netflix (met een open blik), stellen we filmavonden voor je samen en vertellen we je welke films je beter kunt overslaan. Op de overzichtspagina vind je alle door ons beoordeelde titels.

Rampenland Noorwegen

Wie wist er dat in het prachtige land Noorwegen zo veel fout kon gaan? Veel mensen gaan graag naar Noorwegen op vakantie om van de prachtige natuur te genieten, maar helaas blijkt die natuur ook vrij dodelijk te zijn, zoals te zien is in de twee op elkaar volgende films Bølgen (The Wave) en Skjelvet (The Quake).

Bølgen / The Wave (2016)

Regisseur: Roar Uthaug | Acteurs: Ane Dahl Torp, Edith Haagenrud-Sande, Fridtjov Såheim, Jonas Hoff Oftebro, Kristoffer Joner | Genre(s): drama, actie, thriller | Duur: 105 minuten

Geoloog Kristian werkt al jaren bij het waarschuwingscentrum van Geiranger. De belangrijkste berg die ze in de gaten moeten houden lijkt echter stabiel en hij heeft een baan aangeboden gekregen bij een oliebedrijf. Precies op het moment dat hij en zijn familie willen verhuizen lijkt de berg opeens activiteiten te vertonen. Terwijl het toeristenseizoen op een hoogtepunt is dreigt de berg in de fjord te storten, wat een tsunami van wel 80 meter hoog kan veroorzaken. Ziet Kristian spoken? Of is het tijd om alarm te slaan?

Voor wie van rampenfilms houdt is dit deze film zeker een aanrader. Vrijwel alles wat je van een rampenfilm verwacht zit er in, maar toch biedt deze net iets meer dan je zou verwachten. De spanning wordt goed opgebouwd tot de ramp zich eindelijk voltrekt, maar weet wonderwel ook daarna nog gewoon constant te blijven. En hoewel de special effects niet zo zijn als we ze van grote producties in Hollywood kennen, maakt de intensiteit waarmee de film alles brengt, in combinatie met prima acteerwerk, dat deze film zeker de moeite van het kijken waard is.

Skjelvet / The Quake (2019)

Regisseur: John Andreas Andersen | Acteurs: Ane Dahl Torp, Hang Tran, Kathrine Thorborg Johansen, Kristoffer Joner | Genre(s): drama, actie | Duur: 108 minuten

Skjelvet is het vervolg op de hierboven genoemde film met wederom geoloog Kristian in de hoofdrol. Dit keer raakt hij betrokken bij het onderzoek van een vriend naar de aardbevingen in de omgeving. Noorwegen is een land dat veel aardbevingen kent, maar geen van allen zijn ze echt erg noemenswaardig. Nu lijkt het er echter op dat de kleine aardbevinkjes langzaamaan aan het opbouwen zijn naar iets groots. Iets zo groots dat misschien wel heel Oslo verwoest kan worden. En wie is dan de man die wederom iedereen probeert te waarschuwen? Natuurlijk, het is weer Kristian. Zal er dit keer iemand naar hem luisteren en zullen er op tijd maatregelen genomen worden?

Na het succes van de eerste film werd er natuurlijk al vrij snel nagedacht over een vervolg. Een vervolg dat prima is en heus wel de moeite waard om te kijken, maar zoals dat vaker gaat bij vervolgfilms toch niet kan tippen aan zijn voorganger. De film begint goed en heeft een vergelijkbare spanningsopbouw als Bølgen, maar de minpuntjes zitten hem vooral in wat er na de ramp gebeurt. De film voelt daar wat onrealistischer dan zijn voorganger en lijkt wat snel afgeraffeld te worden op het einde.

 

Merel Staal
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.