Recensie: Joker

Samenvatting
Joker neemt je mee naar de oorsprong van misschien wel de meest bekende schurk uit het stripheldenuniversum. Joaquin Phoenix vertolkt de rol van de man die uiteindelijk beter bekend zal staan als The Joker. Hij weet deze rol ontzettend goed neer te zetten. Niet alleen zijn vertolking is geniaal, ook het verhaal is erg duister en op technisch vlak klopt alles gewoon. Joker zal niet voor iedereen geschikt zijn vanwege een aantal heftige gewelddadige scènes. Joker weet vanaf het begin tot aan het eind overtuigend en spannend te zijn.
9

Joker

Afgelopen jaren hebben we vele superheldenfilms voorbij zien komen. Dit jaar verschenen er al een aantal vanuit het Marvel-universum in de bioscopen. Als het gaat om DC Universe, dan is het daar toch aardig stil gebleven. Alleen Shazam! kwam dit jaar uit, tot nu toe dan. Gelukkig is er nog hoop voor DC Universe, want vorige week kwam Joker uit. Een verhaal over misschien wel een van de meest bekende schurken die je kent: The Joker.

Het idee voor deze film kwam van Joaquin Phoenix, die uiteindelijk ook de hoofdrol zou gaan spelen. Hij gaf ooit aan de rol te willen spelen van een slechterik uit een stripverhaal. Uiteindelijk was het Todd Phillips die het idee ging pitchen aan Warner Bros. en dus ook de regie op zich mocht nemen. Samen met schrijver Scott Silver ging hij aan de slag met het script voor Joker, met in het achterhoofd dat Joaquin Phoenix de rol van Joker op zich zou nemen.

Todd Philips

Todd Philips is zeker geen onbekende in de filmindustrie. Hij was verantwoordelijk voor vele komediefilms zoals Borat, Road Trip en The Hangover-trilogie. Het is pas sinds 2016 dat hij andere genres ook regisseert. Toen was hij verantwoordelijk voor War Dogs. Joker is nu zijn nieuwste project sinds 2016 en gaat een zelfs nog donkerdere kant op. Schrijver Scott Silver heeft ook al de nodige films op zijn naam staan. Zo was hij als schrijver verantwoordelijk voor 8 Mile en The Finest Hours.

Erg duister

Er zijn al vele verschillende versies van het personage Joker verschenen en volgens sommigen is de versie die Heath Ledger speelde de meest donkere. Zelfs de krankzinnige versie van Jared Leto kon daar niet tegenop. Heath Ledger is er helaas niet meer, dus wie moet hem dan spelen? Geen gemakkelijke opgave, want in deze film gaan we terug naar de oorsprong van het personage Joker. Hoe is dit personage zo geworden en wat is zijn achtergrond? Een achtergrond die nieuw is in dit universum.

We volgen Arthur Fleck, een man die zijn weg niet kan vinden in de buitenwereld en zijn geld verdient met de clown uit te hangen. Echter, dit loopt niet zoals gepland, mede door een aandoening waardoor hij heel psychotisch lacht zonder een reden. Tel daar ook nog eens bij op dat hij een ongezonde relatie heeft met zijn moeder en dat de lokale overheid besloten heeft om te stoppen met sociale werkers. Zijn sociale uitlaatklep is daarmee weg en de toegang tot zijn medicijnen daarmee ook. Het schiet ook niet op met zijn carrière als stand-up komediant. Hij raakt steeds geïsoleerder en daardoor knapt er iets bij hem.

Alles klopt gewoon

De film wordt grotendeels gedragen door de uitstekende acteerkwaliteiten van Joaquin Phoenix. Hij is voor deze rol zelfs de nodige kilo’s afgevallen. Zelfs zoveel dat ze tijdens het filmen een aantal scènes moesten herschrijven. Phoenix weet treurige momenten ook wel weer komisch te brengen. Maar tegelijkertijd weet hij zijn personage ook duister neer te zetten. Daarmee draagt hij de gehele film en krijg je ook een bepaalde sympathie voor zijn personage. De hele transformatie van een sullige mislukte clownacteur naar een koelbloedige moordenaar komt erg overtuigend over.

Het is niet alleen maar Phoenix die van deze duistere film een succes weet te maken. Allereerst speelt het verhaal hier een grote rol in en dat is zo duister dat je jezelf afvraagt of het niet te duister is. Dat is in elk geval een afweging die jij als kijker moet maken tijdens het kijken. Voor sommigen zal deze film dan ook minder geschikt zijn vanwege de heftige scènes naarmate het einde van de film nadert. Naast Phoenix en het verhaal is er nog een derde ingrediënt wat deze film zo succesvol maakt, en dat is het technische aspect van de film. De momenten dat ingezoomd wordt op Phoenix, maar ook de muziek die voor de film gemaakt is zorgt ervoor dat alles gewoon klopt.

Joker (Blu-ray)
Joker (Blu-ray)
11 Oscar-nominaties waaronder 'Best Picture'
Score 4.6 van 5 sterren.
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.