10 animatiefilms die minstens even leuk zijn voor volwassenen – deel 2

Vaak wordt nog gedacht dat animatiefilms voor kinderen bedoeld zijn. Dat klopt vaak niet en zelfs al richten sommige animatiefilms zich vooral tot kinderen, dat wil niet zeggen dat volwassenen er niet van kunnen genieten. Eerder postten we al 10 films die wellicht meer geschikt zijn voor volwassenen, het lijstje gaat hieronder door met nóg 10 films waar volwassenen minstens evenveel, of misschien zelfs meer, van kunnen genieten dan kinderen.

1.      Wall-E

Wall-E is vooral een pareltje als je ook 2001: A Space Odyssey hebt gezien. Alle verwijzingen (de robot, de muziek, …) geven de film een leuke extra laag.

2.      LEGO movie

Ook van LEGO movie kun je extra genieten dankzij alle knipoogjes naar andere films. Bovendien kan het groter kader van de film, het idee dat de hele wereld uiteindelijk blijkt opgebouwd te zijn door mensen die met de LEGO bouwsteentjes aan de slag gingen, stof zijn tot leuke discussies.

3.      Spirited Away

Spirited Away neemt je niet alleen mee naar een bijzondere fantasiewereld, maar raakt ook een aantal diepere thema’s aan, zoals persoonlijke ontwikkeling en hebzucht.

4.      Zootopia

Ook Zootopia wil duidelijk belangrijke thema’s aankaarten, als voornaamste racisme. Daarnaast is de humor ook heerlijk voor volwassenen, denk bijvoorbeeld aan de luiaard-ambtenaren die ongelooflijk traag werken.

5. The Tale of Princess Kaguya

Deze animatiefilm is zo delicaat en intiem dat vooral volwassenen hem zullen appreciëren. Het verlangen naar een thuis en het gevoel van ergens niet thuis horen dat het hoofdpersonage ervaart, zullen waarschijnlijk ook meer resoneren bij volwassenen dan bij heel jonge kinderen.

6.      The Red Turtle

Hoewel deze film zich duidelijk ook op een jonger publiek richt (bijvoorbeeld door de krabjes die in het zand spelen), is deze film vooral een pareltje voor volwassenen die willen genieten van het tot rust komen met deze ‘stille’ film zonder dialoog, die je op een reis met beelden en muziek meeneemt in het leven van de personages.

7.       Anomalisa

Deze film richt zich duidelijk tot een volwassen publiek, met thema’s als succes op het werk versus succes in het leven en de menselijke boodschap die er in zit.

8.      Fantastic Mr. Fox

Wes Anderson zet zijn typische, sterke stijl hier verder in een animatiefilm met een sterke cast. Deze film is allesbehalve saai, voorspelbaar of kinderachtig.

9.      Princess Mononoke

Deze film is zeker boeiend voor kinderen, maar zij zullen misschien minder diep duiken in een aantal belangrijke thema’s van de film, zoals vervuiling en feminisme.

10.   Persepolis

Persepolis is gebaseerd op de graphic novel van Satrapi, het hoofdpersonage dat vertelt over de revolutie en oorlog in Iran, de moeilijkheid om te aarden in een nieuwe omgeving en de frustaties bij terugkeer naar het thuisland.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.