10 animaties die wellicht meer geschikt zijn voor volwassenen

De meeste mensen kennen wel een of meerdere animatiefilms die best de moeite waard zijn om te kijken. Het is dan ook geen straf om naar de film toe moeten met de kleinsten onder ons. Maar welke animatiefilms zijn er nu eigenlijk geschikter voor volwassenen dan voor kinderen? Hieronder staan er tien genoemd.

1. Spongebob

Spongebob Squarepants is voor kinderen leuk, maar als volwassenen kun je de subtiele woordgrappen pas echt goed waarderen. O, en af en toe zat er natuurlijk ook nog iets ongepast verstopt in de serie.

2. Dragonball Z

Hoewel een hoop van ons als kind hebben gekeken naar Dragon Ball Z (20 afleveringen voordat Gohan eindelijk Super Saiyan werd), was de serie nog best complex. Behoorlijk filosofische gesprekken en thema’s als een limbo-achtige wereld waar niks was en de tijd stilstond waren eerder regel dan uitzondering.

3. Shrek

Ook in Shrek zaten een hoop subtiele grappen die als kind aan je voorbij gaan. De medley op het einde van de eerste film zit boordenvol 70’s en 80’s muziek die kinderen niks zegt. Kortom, best vermakelijk voor de ouderen onder ons!

4. Despicable me

Bij Despicable me waren de minions vooral immens populair bij de kinderen. Niet bij de volwassenen hoor. Nee, echt, totaal niks aan die minions.

5. Avatar: The Last Airbender

Er is niet voor niks een live-action film van deze serie gemaakt. Oké die film was niet denderend, maar de serie des te meer. Ook hier weer thema’s die minder geschikt zijn voor kinderen om te begrijpen, maar des te meer voor volwassenen.

6. Monsters inc.

Deze film is ultiem geschikt voor jong en oud. Er zitten een hoop ‘easter eggs’ in de film verstopt, die je meestal alleen herkent als volwassene (als je bekend bent met andere disneyfilms). Zo krijgt Sully van Boo een Woody uit Toy Story in zijn handen, en een piepvisje dat verdacht veel wegheeft van Nemo.

7. Up

Bij Up kunnen kinderen zich vooral inleven in het jonge padvindertje, terwijl de volwassene juist meer waardering zal hebben voor de oude man en zijn doorlopen leven. De beginscène zal met name aan de oudere doelgroep een traantje ontlokken.

8. The incredibles

Dit is altijd een bijzondere eend in de bijt geweest. Interessant is namelijk dat de hoofdrollen in deze animatie voornamelijk vertolkt worden door volwassenen, met bijbehorende volwassen thema’s. Prima te kijken als kind, maar des te meer te waarderen voor de volwassenen onder ons.

9. Finding Nemo

Ook weer zo’n pareltje dat voor jong en oud uitermate vermakelijk is. De combinatie van de jonge (onzekere) Nemo en de overbezorgde vader Marlin maakt dat het voor jong en oud makkelijk inleven is. O, en ook deze film heeft een tranentrekkertje als beginscène.

10. Inside Out

Dit is best een bijzondere animatie. De jonge generatie kan hiervan leren hoe bepaalde emoties tot uiting komen en van invloed zijn op je leven. De oudere generatie herkent dit al en kan waardering opbrengen voor welke gevolgen dit heeft voor je keuzes. Niet een van de meest eenvoudige thema’s bij een animatie, maar in dit geval toch prima gelukt.

Written by
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.