10 geslaagde boekverfilmingen

Waar een filmliefhebber graag naar een goede film kijkt, kruipt een boekliefhebber graag in een goed verhaal. Soms zijn boeken zo mooi dat er een film van gemaakt wordt. Het komt ook voor dat de film anders loopt dan het boek, dan is het fijner om eerst het boek te lezen. Het is weer tijd om er een lijstje van te maken.

1. Bridgerton

Deze serie is gebaseerd op de novelles van Julia Quinn en speelt zich af in 1813, tijdens het regency-tijdperk. In Londen zijn rijkdom, lust en verraad aan de orde van de dag in negentiende-eeuws Engeland en de familie Bridgerton staat altijd vooraan. Daphne Bridgerton heeft geleerd dat ze maar één doel heeft in het leven: het vinden van een geschikte huwelijkskandidaat. Als de anonieme roddelaarster Lady Whistledown haar afdoet als oud nieuws, lijkt dat desastreus voor Daphnes kansen. Totdat de aantrekkelijke hertog Simon Basset in haar leven komt. Simon wordt gek van alle gretige moeders die hem hun huwbare dochters opdringen en besluit het op een akkoordje te gooien met Daphne. Ze doen net alsof ze verloofd zijn. Zo redt Daphne haar reputatie en krijgt Simon wat rust, maar hoe langer de schijnvertoning duurt, des te verder nestelt de aantrekkelijke hertog zich in Daphnes hart… en in haar slaapkamer. Kan ze de beruchte vrijgezel ervan overtuigen de zogenaamde verloving om te zetten in een echt huwelijk?

De serie kwam uit op eerste kerstdag 2020 en werd al snel een hit, die ook de populariteit van de boeken ten goede kwam. De boekenreeks van Quinn bestaat uit negen delen, dus wellicht komen er ook negen seizoenen.

2. Room

‘Kamer’ is een beklemmende en fascinerende roman van Emma Donoghue die je nooit meer vergeet. Het verhaal begint op de vijfde verjaardag van Jack. Jack leeft vanaf zijn geboorte met Mam in Kamer, waarvan de deur op slot zit. Kamer heeft alleen een dakraam en is elf vierkante meter groot. Jack kijk graag televisie. Dora de Explorer is zijn vriendin, maar hij weet dat wat hij op televisie ziet niet echt is. Alleen mam, hijzelf en de dingen in Kamer zijn echt, net als Ouwe Nick die ’s nachts vaak komt. Dan zit Jack in de kast en kraakt het bed. Op een dag vertelt Mam hem dat er buiten Kamer ook een echte wereld is. Een wereld waarmee Jack na hun ontsnapping zal kennismaken.

3. Lupin

Maurice Leblanc (Rouen, 1864 – Perpignan, 1941) schreef zijn eerste verhaal over Arsène Lupin in 1905 voor het tijdschrift Je sais tout. Lupin was het Franse antwoord op Sherlock Holmes en onmiddellijk een groot succes. Een nieuwe held was geboren. Maar liefst 21 boeken volgden. Arsène Lupin groeide uit tot een van Frankrijks geliefdste personages. In Gentleman inbreker zijn de eerste negen Lupinverhalen opgenomen, voor het eerst uitgegeven in 1907. Ze vormen de literaire geboorteakte van Robin Hood, die steelt van de rijken en opkomt voor de armen.

De Netflix-serie Lupin  is een bewerking van deze boekenserie. Hierin speelt de charmante, goedgeklede Arsène Lupin de glanzende hoofdrol als dief en weet hij niet alleen spullen, maar ook genoeg harten te stelen. De bandiet zet zijn talenten af en toe ook graag in om bijvoorbeeld gestolen sieraden van vrouwen terug te vinden. Het eerste deel van seizoen 1 staat al een tijdje online, op deel 2 hoeven we niet lang meer te wachten!

4. The Queens Gambit

De jonge Beth Harmon werd eind jaren vijftig op achtjarige leeftijd achtergelaten bij een weeshuis in Kentucky. Ze ontdekt al snel twee manieren om aan haar omgeving te ontsnappen, hoe vluchtig ook: het schaakspel en de groene pilletjes die aan alle kinderen uitgedeeld worden om ze rustig te houden. Al snel wordt duidelijk dat Beth een wonderbaarlijk schaaktalent heeft en terwijl ze naar top van de Amerikaanse schaakranglijst stijgt weet ze een nieuw leven voor zichzelf op te bouwen. Achtervolgd door haar persoonlijke demonen en aangewakkerd door een cocktail van verdovende middelen en obsessie, verandert Beth in een indrukwekkend bekwame en glamoureuze verschijning, terwijl ze vastbesloten is om de traditionele grenzen te veroveren die zijn vastgesteld in de door mannen gedomineerde wereld van competitief schaken.

5. Het meisje in de trein

Elke dag neem Rachel dezelfde trein. Ze raast langs een rij huizen in een buitenwijk van Londen en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Ze ziet elke ochtend een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen Jess en Jason. Hun leven lijkt perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.

Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat Jess vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?

6. Hunger Games

In de nabije toekomst wordt Noord-Amerika geteisterd door droogte, brand en oorlog. Het wordt nu Panem genoemd, een land verdeeld in de Hoofdstad en twaalf regio’s. Elk jaar worden twee jonge deelnemers van elk district uitgeloot met het doel om in een competitie de andere deelnemers uit te schakelen. Het volk wordt gedwongen om deze wedstrijden te kijken. Voor vermaak, maar ook ter intimidatie van de onderworpen districten. Katniss neemt vrijwillig de plaats in van haar zusje, die geselecteerd was om deel te nemen. Peeta, een man zonder enige gevechtsvaardigheden, zal haar vergezellen. Samen moeten ze het opnemen tegen veel sterkere en beter getrainde deelnemers…

7. The Witcher

De Laatste Wens is het eerste boek van Andrzej Sapkowski over de avonturen van hekser Geralt. Een collectie korte verhalen vol magie en monsters. Geralt valt behoorlijk op met zijn witte haar en doordringende ogen, zijn cynische houding en totale gebrek aan respect voor autoriteit, maar hij is veel meer dan zijn indrukwekkende uiterlijk doet vermoeden. Geralt is een hekser, een man met magische krachten die van hem een briljante vechter en een genadeloze huurmoordenaar maken. Zijn doelwitten? Verachtelijke monsters die het land terroriseren. Als beschermer van de onschuldigen ontmoet Geralt incestueuze koningen met ondode dochters, wraakzuchtige geesten, schreeuwende harpijen, vampiers met relatieproblemen en wanhopige demonen. Velen zijn kwaadaardig, sommigen zelfs verdorven, maar het belangrijkste is dat de meesten niet zijn wie ze lijken. Er zijn zeven boeken van en meerdere gameplatforms hebben er een spel van gemaakt

8. Thirteen Reasons Why

Stel je voor. Je zit op de middelbare school en bent verliefd – op het meest bijzondere meisje van de klas natuurlijk. Je bewondert haar vanuit de verte en je weet zeker dat je haar nooit kunt krijgen. En dan opeens, is er die avond. Er gebeurt niets, maar jullie praten, er is een klik en een belofte van meer. En dan is ze er opeens niet meer. Ze is dood. Hannah heeft zelfmoord gepleegd. Daarvoor had ze niet één, maar dertien redenen. Er zijn, volgens haar, dertien schuldigen. Die klaagt ze persoonlijk aan in een getuigenis die ze op cassettebandjes heeft opgenomen en dan liggen opeens die bandjes voor jouw deur… Jay Asher schreef het verhaal van Hannah en Clay, die de bandjes vindt. Maar liefst 57 weken stond Thirteen Reasons Why op de New York Times Bestseller List.

9. The Great Gatsby

The Great Gatsby is een roman uit 1925, geschreven door de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald, die een cast van personages volgt die in de zomer van 1922 in de fictieve steden West Egg en East Egg op het welvarende Long Island woonden. Veel literaire critici beschouwen The Great Gatsby als een een van de beste romans ooit geschreven. Het verhaal van het boek gaat voornamelijk over de jonge en mysterieuze miljonair Jay Gatsby en zijn eigenzinnige passie en obsessie om zich te herenigen met zijn ex-geliefde, de mooie voormalige debutante Daisy Buchanan. Beschouwd als Fitzgeralds magnum opus, verkent The Great Gatsby thema’s als decadentie, idealisme, weerstand tegen verandering, sociale onrust en overdaad, en creëert zo een portret van de Roaring Twenties dat is beschreven als een waarschuwend verhaal over de American Dream.

10. Vijftig tinten-trilogie

De Vijftig tinten-trilogie heeft al honderdduizenden vrouwen in vuur en vlam gezet. Anastasia Steele komt in aanraking met miljardair Christian Grey en ze probeert hem uit haar hoofd te zetten. Totdat Christian op een dag in de winkel staat waar ze werkt. Vanaf dat moment zal Christian Anastasia geen moment meer met rust laten. Steeds dieper trekt hij haar zijn wereld van duistere seksuele fantasieën in. Anastasia geniet aanvankelijk zeer van alles wat Christian haar op seksueel gebied leert en van de luxe en rijkdom waarmee hij haar omgeeft. Maar meer en meer krijgt Christian de verliefde Anastasia in zijn macht. Anastasia wordt afgeschrikt door Christians duistere geheimen en verbreekt haar relatie. Ze start een nieuw leven en begint een carrière.

Al snel komt Anastasia meer te weten over het hartverscheurende verleden van de beschadigde en veeleisende Christian dan ze ooit voor mogelijk had gehouden en ze wordt geconfronteerd met de vrouwen uit zijn verleden. Terwijl Grey worstelt met zijn demonen moet Ana de belangrijkste beslissing van haar leven maken. Toen Anastasia de gedreven en getraumatiseerde zakenman Christian Grey voor het eerst ontmoette, ontvlamde er een sensuele affaire die hun beider levens voorgoed zou veranderen. Ana wist altijd al dat het niet gemakkelijk zou zijn om van Christian Grey te houden, maar nu zorgt hun relatie voor allerlei onvoorziene uitdagingen. Zo moet Ana leren omgaan met Christians extravagante levensstijl zonder haar eigen integriteit of onafhankelijkheid te verliezen en moet Grey zijn dwangmatigheid zien te bedwingen en de gruwelen uit zijn verleden gaan accepteren. Nu ze eindelijk samen zijn, leven ze in een wereld vol liefde, passie, intimiteit, rijkdom en eindeloze mogelijkheden. Maar juist op het moment dat ze het geluk in handen lijken te hebben, dreigt het noodlot Ana’s zwartste nachtmerries werkelijkheid te maken.

Geschreven door
Wendy is moeder van drie kinderen en werkzaam als administratief medewerker bij een ICT-bedrijf. Met lekker weer gaat ze graag met de kinderen op de wielrenfiets door de bossen of naar de camping om te kamperen. Ze kijkt graag series op Netflix en sinds de lockdown heeft ze haar leeshobby weer opgepakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.