10 zwart-wit films die iedereen gezien moet hebben

Sommigen halen hun neus op voor zwart-wit films, omdat ze soms het imago hebben oud, saai of moeilijk te zijn. Niets is echter minder waar! Ook voor kleur werd geïntroduceerd in de cinema, waren er interessante, ontroerende en grappige films. Net zoals nu, speelden regisseurs met licht en schaduw, in sommige films duidelijker dan andere. Maar ook los van de stilistische gevolgen door het ontbreken van kleur, blijven de films interessant vandaag. Als het niet is omdat er verhalen worden verteld die vandaag nog steeds herkenbaar zijn, dan wel omdat ze je net meenemen in een onbekende wereld, een andere tijdsgeest die dankzij cinema weer levend wordt gemaakt.

Dit is onze top 10 van zwart-witfilms die iedere filmliefhebber moet gezien hebben!

Nosferatu – 1922

Deze film in expressionistische stijl is niet voor gevoelige zieltjes! Echte horror avant-la-lettre. De bevreemdende decors en lange schaduwen maken het vampierenverhaal extra gruwelijk. Doordat het verhaal eigenlijk te veel gebaseerd was op Dracula, moesten de kopies vernietigd worden. We hebben dus geluk dat er een aantal kopies toch bewaard gebleven zijn!

Ladri di Biciclette – 1948

Ladri di Biciclette vertelt het meeslepende en ontroerende verhaal van een vader wiens fiets gestolen wordt op de eerste dag van zijn nieuwe job die het gezin er weer bovenop moet helpen. Samen met zijn zoontje gaat hij de fietsendief achterna.

Tokyo Story – 1953

Deze film neemt je niet alleen mee naar het verleden, maar ook naar het verre Japan. Laat je helemaal opnemen in de kalme en beheerste sfeer van de film terwijl je een ouder echtpaar volgt dat zijn kinderen in de grootstad opzoekt.

12 Angry Men – 1957

In deze film zit je samen met twaalf mannen, jury voor een moordzaak, opgesloten in de vergaderzaal tot zij het vonnis van schuld of onschuld uitspreken. In het begin lijkt bijna iedereen het eens te zijn dat de beklaagde schuldig is, maar door de argumenten van één man slaat twijfel toe en moeten ze hun oordeel misschien herzien.

Rashomon – 1950

In Rashomon steekt het verhaal enorm goed in elkaar. Onder de Rashomonpoort wachten een aantal mannen tot de regen bedaart. Eén van hen vertelt over een rechtszaak voor verkrachting en moord in het bos. Niemand weet echter wat er precies gebeurd is. Eén voor één komen de betrokkenen, getuigen, en via een medium zelfs de geest van de overledene aan de beurt. Of dat zal helpen om de waarheid te achterhalen, is nog maar de vraag.

Jeux Interdits – 1952

Deze oorlogsfilm doet je meeleven met Juliette, een klein, lief meisje dat haar beide ouders verloor en terechtkomt op een boerderij. Ze sluit vriendschap met één van de kinderen van de boer en samen proberen ze alle gebeurtenissen te verwerken. De film toont de impact van oorlog op de kinderen en het lot dat hen toevalt.

Psycho – 1960

Nog een aanrader voor horrorfans. Deze boekverfilming is wijd gekend om de douche-moordscène. Dé Hitchcock klassieker!

Sunset Boulevard – 1950

Sunset Boulevard geeft je een inkijkje in Hollywood, in de periode na de opkomst van het geluid. Norma Desmond is één van de vele sterren van de stille film die treurt om de val van haar carrière. Joe Gillis, een schrijver met schulden, komt door stom toeval bij haar terecht en vertelt de kijker over haar dramatische toestand. Een situatie die niet kan blijven duren…

It Happened One Night – 1934

Niemand had het succes van deze film verwacht, maar tot vandaag is het één van de klassiekers van de screwball comedy. Ellie Andrews’ vader probeert haar huwelijk te annuleren, maar wanneer zij naar haar echtgenoot terug wil keren, komt ze Peter tegen…

Bringing up Baby – 1938

Katherine Hepburn en Cary Grant schitteren in deze komedie die het verhaal vertelt van een rijke dame met een luipaard, Baby, als huisdier en de nerdie archeoloog waar ze achteraan zit. Humor die niet oud wordt!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.