7 feiten over The Shining die je nog niet wist

The Shining was begin jaren tachtig het spraakmakende meesterwerk dat mensen verslagen uit de bioscopen liet komen. Stanley Kubrick wist met Jack Nicholson in de rol van doorgedraaide, moordende vader een horrorfilm te maken die jaren later nog veel besproken werd. In januari 2020 komt de verfilming uit van Doctor Sleep, het vervolg op The Shining. De trailer voor Doctor Sleep werd in juni gereleased. Voor iedereen die zich nog eens wilt verdiepen in The Shining, hebben we een aantal interessante feiten opgesteld.

1. Foutjes in de film

In de oorspronkelijke versie van The Shining spot de oplettende kijker een aantal fouten. Zo is in de openingsscène, waarin de familie Torrance op weg naar het hotel vanuit de lucht wordt gefilmd, de schaduw van de filmhelikopter op de rotsen te zien. Later in de film, als moeder Wendy en zoontje Danny ontbijten aan de keukentafel, is Danny’s boterham opeens een stuk kleiner nadat hij zijn moeder iets heeft gevraagd. Verder heeft tijdens de beroemde ‘Heeeeere’s Johnny!’-scène de opengehakte deur meer gaten dan dat Jack daadwerkelijk met zijn bijl erin heeft geslagen.

 

2. Kickstart voor de steadicam

In The Shining maakte Stanley Kubrick voor het eerst flink gebruik van de steadicam. Deze techniek was een paar jaar eerder uitgevonden. Voor The Shining ontwikkelde uitvinder van de steadicam Garrett Brown zelfs een speciale techniek om de camera met twee handen te kunnen bedienen. Brown werkte zelf mee aan The Shining.

3. Niet alleen in film, maar ook tijdens opnames ongemakkelijk

In de film botst het tussen Wendy en Jack als Jack door begint te draaien. Hij kraakt haar af en gaat zich steeds vreemder gedragen. Ook tijdens de productie van de film had actrice Shelley Duvall (die Wendy vertolkte) het soms zwaar te verduren. Ze werd veel bekritiseerd door Stanley Kubrick en kon niet goed met hem overweg. Hierdoor ervoer ze zo veel stress dat ze last kreeg van haarverlies en ziek werd.

4. Verschillen met het boek

De film The Shining is gebaseerd op het boek van Stephen King. Zoals bij veel verfilmingen komen niet alle feiten overeen met die uit het boek. De opvallendste uit The Shining zijn:

  • Jacks kreet als hij de deur inhakt. In de film roept hij ‘Heeeere’s Johnny!’, terwijl in het boek oorspronkelijk alleen maar ‘Boo’ werd gezegd. (Overigens verkozen tot griezeligste filmmoment aller tijden door televisiezender Channel 4 in 2003.)
  • Wendy, Jacks vrouw, heeft in de film pikzwart haar. In het boek zou ze een blondine zijn.
  • In de film gaat Jack met een bijl op moordtocht door het hotel. In het boek gebruikt hij een roquehamer hiervoor.

5. Escape room en muziekvideo

Wie een beetje hedendaagse versies van The Shining wilt ervaren, kan de film op een aantal plekken tegenkomen. Zo is er in Volkel een escape room gebaseerd op The Shining, en is de videoclip van het nummer The Kill door 30 Seconds to Mars een mini-adaptatie van de film.

 

6. Andere acteurs voor Jack

De rol van Jack Torrance werd in The Shining vertolkt door Jack Nicholson. Stephen King had van tevoren naar Robin Williams, Harrison Ford en Robert De Niro gekeken voor de rol van Jack, maar hij vond hen niet geschikt genoeg. Robert De Niro zou zelfs nachtmerries van de film hebben gekregen. Jack Nicholson bleek dus de geschikt persoon voor een griezelrol, iets wat hij negen jaar later als The Joker in Batman opnieuw bewees.

7. Het daadwerkelijke Overlook hotel

Het Overlook hotel van de buitenkant zoals het te zien is in de film, is in werkelijkheid Timberline Lodge in de staat Oregon, daadwerkelijk ook een skiresort zoals in de film. Het hotel vroeg de makers van The Shining specifiek om het kamernummer van de vervloekte hotelkamer te veranderen naar 237 in plaats van 217, omdat Timberline Lodge geen hotelkamer 237 heeft en het dus geen gasten zou mislopen. Later gaf Timberline Lodge aan dat kamer 217 opvallend vaker geboekt wordt dan andere kamers. Het Overlook hotel in de film is overigens gebouwd op een Indiaanse begraafplaats, wat als tussenstop zou fungeren voor geesten die zich openbaren aan mensen die de gave the shining hebben. De binnenkant van het hotel zoals in de film is afgeleid van het Ahwahnee Hotel is Yosemite National Park. Verder zijn er sets gebruikt in Engeland (die later afbrandden) en is de openingsscène (mét helikopterfout) opgenomen in Glacier National Park, Montana.

Written by
Britt Somers is een studente journalistiek met een grote liefde voor boeken en video. Ze is altijd wel bezig met nieuws doorspitten, fantaseren over eigen documentaires, artikelen nakijken of haar privébibliotheek ordenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.