Gamesalfabet: U van Uitbraak

Bij een uitbraak kun je natuurlijk aan meerdere dingen denken. Zo kan de wereld overspoeld worden door ontsnapte gekken, kun je zelf een ontsnappingspoging doen uit een benarde situatie zoals je comfort zone of brengen de zombies een bezoek aan het gaming landschap. Wij gingen op onderzoek uit en hebben uit alle drie de bovengenoemde situaties een titel gepakt die je absoluut niet mag missen.

Batman: Arkham serie

Niet echt een recente serie maar wel eentje waarin een superheld achter een hele batterij schurken aan moet. Batman: Arkham Asylum begon met een aantal ontsnapte psychopaten uit het Arkham gekkenhuis in Gotham. De game staat bol van de uitgebroken mafketels die jij terug moet sturen naar Arkham (of Blackgate Prison, jouw keuze). Niet alleen is het een van de beste games als het om superhelden gaat, maar ook is Batman: Arkham Asylum een ommezwaai geweest voor het subgenre. Rocksteady heeft het subgenre eigenhandig opnieuw op de kaart gezet en pogingen om het net anders aan te pakken worden dan ook veelal tot de grond afgebrand. De Arkham serie is de enige superhelden serie in jaren die een memorabele blauwdruk wist te leggen voor toekomstige games met superhelden.

Arkham Asylum was uiteindelijk het startschot van een grotere beweging. Na Arkham Asylum kreeg de Arkham serie nog twee volwaardige games: Batman: Arkham City en Batman: Arkham Knight. Ook kwamen er spin-offs zoals Batman: Arkham Origins en Batman: Arkham Origins Blackgate, die de grotere titels aanvullen. Er is niks leukers dan door Gotham heen vliegen, rijden en meppen om zo de straten schoon te vegen van de terreur en criminaliteit die daar hoogtij viert.

Zombi / ZombiU

Zombi is eigenlijk al een hele oude game maar werd speciaal voor de Wii U opnieuw uitgebracht door Ubisoft. Met de GamePad van de Wii U was dat natuurlijk al makkelijk om te vormen naar iets wat memorabel zou kunnen zijn. Jaja, we weten het. Jaren geleden heeft Undercover-Network een gek aan boord gehad die de Wii U als volwaardige next gen spelcomputer zag en niet als uitbreiding op de Wii. We weten inmiddels dat de Wii U het onderspit heeft gedolven en dat er een hele sloot aan games geport is naar de Switch. ZombiU zal deze overstap waarschijnlijk niet maken, en al helemaal niet met de bravoure die getoond werd op de Wii U. ZombiU begon met de speler die zich een weg uit London moest banen. Maarja, zombies liggen overal op de loer en in tegenstelling tot wat de meeste zombie games je voorschotelen: een ongeluk zit in een klein hoekje.

Een Wii U titel met een stukje onvoorspelbaarheid, het wisselen van je aandacht tussen TV en GamePad en dan ook nog een permadeath? Gelukkig kon je altijd je overlevingskitje terughalen als je je voorgaande zelve wist neer te sabelen. Een aanrader voor iedereen met een Wii U en stalen zenuwen dus. Waar de uitbraak overigens vandaan komt en of daar ooit wat aan te doen is? Wie zal het zeggen…

A Way Out

Deze titel is recent uitgebracht en onze recensie staat net online. Als we het over uitbraken hebben, is A Way Out een ongekende knaller in een verhalend jasje. Leo en Vincent hebben het in A Way Out niet makkelijk en dat is te zien. De emotionele achtbaan die je meemaakt in deze game is zo zeldzaam dat wij hem daarom niet alleen een podiumplaats op Undercover-Network geven, maar ook dat wij er hier in het gamesalfabet nogmaals de nadruk op leggen. A Way Out is een EA Original uit de stal van Brothers: A Tale of Two Sons en ook bij die laatste titel was al duidelijk dat het verhalende aspect meer omvat dan alleen dat wat je ziet, namelijk de relatie tussen de twee broers en hun avontuur. A Way Out levert niet alleen keer op keer visuele slimmigheidjes maar ook nog eens een onvoorspelbaar verhaal af, waar ook nog eens meerdere vertakkingen en uiteindes in zitten.

Waarom staat A Way Out in het gamesalfabet? Omdat een uitbraak niet alleen maar een massa-infectie of het wegwerken van ontsnapte gekken is. Een uitbraak kan ook betekenen dat iemand af wil van zijn of haar huidige leven en opnieuw wil beginnen, en in A Way Out is dat precies waar de uitbraak van Vincent en Leo om draait. Wat gaan zij doen als zij succesvol buiten de gevangenisdeuren staan? En waarom besluiten zij überhaupt uit te breken?

Over enkele weken mogen wij jullie weer blij maken met een nieuwe gamesalfabet en wel met de letter V. Welk woord wij daar hebben ingevuld en wat daar precies allemaal bij hoort is nog even een verrassing.

Roel van Lierop
Geschreven door:
Als klein kind meekijken terwijl papa achter de computer zit, zo is bij Roel zijn liefde voor digitale media begonnen. Nu zijn we 33 jaar verder en is deze enthousiaste redacteur van alle markten thuis. Een rasechte PlayStation gamer, maar wel eentje met een diepgewortelde liefde voor gaming in het algemeen!

reageer

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.