Mooier op papier? The Night Manager – John le Carré

Dat de BBC kwaliteitstelevisie kan leveren, wist de wereld al langer. Ook de NPO besefte zich dit een poosje terug, toen zij besloten de BBC-serie The night manager te willen uitzenden. The Night Manager was al een hit in Engeland, maar ook in Nederland heeft het hoge ogen gegooid een aantal weken terug. Met de seizoensfinale nog vers in ons geheugen (31 maart 2017, NPO 1), blikken we terug op deze prachtserie en het achterliggende boek van John le Carré.

Het boek van John le Carré kwam in 1993 al uit, als een pil van 500 pagina’s dik. Het boek is niet verschrikkelijk makkelijk weg te lezen. Het verhaal is ijzersterk, hoewel voor sommigen wellicht iets lastiger om in meegesleept te worden. Er zijn flashbacks en achtergrondverhalen, wat de verhaallijn soms wat lastig onderbreekt. Het verhaal blijft er even sterk om en de flashbacks missen gelukkig hun doel niet. Toch is het niet onvoorstelbaar dat mensen minder fan van het boek zullen zijn dan van de serie.

De serie is namelijk nog spiksplinternieuw – en dat maakt de serie een stuk levendiger en meeslepender. Er is bij de verfilming van het boek besloten toch het verhaal iets te actualiseren. Deze keuze heeft goed uitgepakt. De serie begint met de hoofdpersoon Jonathan Pine die werkt als de nachtelijke manager in een luxe hotel – zo’n hotel moet immers ook ‘s nachts gerund worden – in Caïro. Het is 2011 en de Arabische lente breekt net uit. Caïro, inclusief het hotel waar Jonathan werkt, is een broeierige wirwar van conflicten en die sfeer dreigt over te slaan op Jonathans leven. Jonathan is een rustige, charmante man die alle mogelijke conflicten het liefst ontwijkt sinds hij uit het leger is. Als een vrouwelijke gast van het hotel echter in gevaar komt, schiet Jonathan toch in de heldenrol. Hij besluit de schuldige achter het uitbreken van de broeierige lente te willen stoppen: wapenhandelaar Richard Roper. Gelukkig krijgt hij hierbij hulp van (de geweldige) Angela Burr; een nuchtere en gedreven agente van MI6 die al jaren op de handelaar jaagt.

Tom Hiddleston brengt de rol van Jonathan Pine tot leven in de serie. Dat hij dat geweldig deed, heeft de wereld hem inmiddels laten weten: hij won een Golden Globe voor zijn rol. Ook Hugh Laurie, die de gladde wapenhandelaar Richard Roper speelt, kwam deze eer toe. Voor beide heren overigens meer dan terecht. Hiddleston staat voor het grote publiek misschien nog bekend als Loki uit The Avengers, maar in The night manager is hij velen malen beter en memorabeler. Na The Night Manager werd zijn naam voor het eerst genoemd voor de nieuwe James Bond en voor wie The Night Manager gezien heeft, komt dat niet als een verrassing. Hiddleston is simpelweg briljant als Jonathan Pine. Hij besluit samen te gaan werken met de MI6, is verschrikkelijk charmant, inventief en bestelt zelfs een keer een wodka-martini. Voor mensen die nu af dreigen te haken: The Night Manager is totaal geen Bond-wannabe, maak jullie geen zorgen. Het is, mede dankzij Hiddleston en Laurie, een diepgaande, spannende en verslavende serie met een rauw en duister randje.

Ook Hugh Laurie verdient een lofzang. Richard Roper is een wapenhandelaar die zich voordoet als filantroop met miljarden op zijn bankrekening – waar hij natuurlijk alleen maar de wereld mee wil helpen. Deze hulp blijkt echter van de regen in de drup te zijn… Waar conflicten (dreigen te) ontstaan, is Roper te vinden, klaar om een slaatje uit de situatie te slaan. Hugh Laurie vertolkt de rol tevens met charme, maar een charme met een eng randje. Hij maakt van Richard Roper een man die altijd liefjes glimlacht, maar bij wie je er helemaal niet achter wil komen wat er gebeurt als dat glimlachje van zijn mond verdwijnt. Het personage van Richard Roper voelt dankzij Hugh Laurie als een charmante tikkende tijdbom. Een tikkende tijdbom die de hele wereld onder zijn duim heeft en die onverslaanbaar lijkt.

Al met al trekt de serie het prachtige verhaal van het boek de 21ste eeuw in. En hoe. Het is een aanrader pur sang. Het boek blijft ijzersterk, maar de serie vertolkt het verhaal waarschijnlijk voor velen vele malen beter. Ook de vorm waarvoor is gekozen bij de serie past perfect; het is een mini serie van slechts zes afleveringen. Sommigen ervoeren The Night Manager daardoor eerder als een erg lange film dan als een volledige serie. Het verhaal is daarbij compleet in zijn waarde gelaten en de zes afleveringen doen dit eer aan – hoewel er een kritische kanttekening te plaatsen valt bij de laatste aflevering. Welke kanttekening? Kijk vooral zelf de serie! Wij zouden immers nog vele alinea’s – vol lof – kunnen schrijven, maar het zelf bekijken en beleven blijft toch altijd het mooist.

Geschreven door
Lisa is behoorlijk vaak met haar neus in de boeken te vinden. Tegenwoordig meestal voor haar rechtenstudie, maar gelukkig ook vaak genoeg voor haar plezier. In haar vrije tijd staat er meestal wel ergens in huis een serie op en ze is een absolute Marvel-geek. Bij Play Watch Read combineert ze met groot plezier al deze grote liefdes.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.