Uit den Ouden Doosch: The Lion King (1994)

Onlangs haalden we al Disney’s Beauty and the Beast uit den ouden doosch, een film waarvan deze week de live action-versie in de bioscoop verscheen. Een andere Disney klassieker die regelmatig met Beauty and the Beast om de nummer één plek in de ranglijsten moet vechten is natuurlijk The Lion King, oftewel De leeuwenkoning. Ook van deze film is ondertussen aangekondigd dat er een live action-versie gaat komen, al zijn er verder nog maar weinig details van bekend. Nog alle tijd dus om eerst het origineel nog eens te bekijken en daarom halen we deze week misschien wel de mooiste Disneyfilm aller tijden uit den ouden doosch: The Lion King.

Mufasa is de koning van de dieren op de Afrikaanse savanne en woont samen met de andere leeuwen op de koningsrots waarvandaan hij een prachtig uitzicht heeft over zijn rijk. Helaas is er ook iemand die niet zo blij is dat Mufasa koning is en dat is zijn broer Scar. Scar wil graag zelf de koning worden en hij vindt het dan ook helemaal niet leuk als Mufasa een zoon krijgt, Simba, die de troon kan opvolgen. Simba is zich er helemaal niet van bewust dat zijn oom eigenlijk kwade bedoelingen heeft en trapt dan ook uiteindelijk in de gemene trucjes die Scar bedacht heeft.

Mufasa heeft Simba altijd geleerd dat hij zich niet buiten het koninkrijk mag begeven, maar nieuwsgierig als Simba en zijn vriendinnetje Nala zijn willen ze natuurlijk maar wat graag een kijkje nemen in het verboden land. Als Scar net doet alsof het helemaal niet zo gevaarlijk is en er een heus olifantenkerkhof te vinden is, kunnen Simba en Nala zich niet langer bedwingen en storten zich in een levensgevaarlijk avontuur. Hoewel ze dit eerste avontuur nog ternauwernood weten te overleven, is Scar nog lang niet klaar met zijn wrede plannetjes. Uiteindelijk weet hij het voor elkaar te krijgen dat Simba in zijn eentje het tropische regenwoud in vlucht, waar hij gelukkig wordt opgevangen door de vrolijke Timon en Pumbaa.

De vriendjes Timon en Pumbaa hebben in de loop der jaren net zo veel, zo niet meer, beroemdheid weten te vergaren als Simba en de overige cast van de leeuwenkoning. Het tweetal, bestaande uit een stokstaartje en een knobbelzwijn, is nog steeds beroemd om hun levensspreuk: Hakuna Matata. Het was dan ook niet vreemd dat dit komische duo een eigen televisieserie kreeg. De serie liep van 1995 tot 1999 en telde 86 afleveringen. Het was officieel een spin-off van de films, al wordt deze vaak niet zo gezien. Films? Zijn er dan meerdere? Jazeker, hoewel de andere twee minder bekend zijn, is er ook een tweede en een derde film uitgebracht.

lion-king-4

The Lion King wordt door velen gezien als één van de beste Disneyfilms en dat is misschien ook niet zo vreemd. Het verhaal is prachtig, aangrijpend, soms komisch, maar ook dramatisch. The Lion King is een film waar niet alles goed gaat en menigeen een keer een traantje zal moeten wegpinken. Daarnaast is het vrij spannend en zullen sommige kleine kinderen de film misschien wel eng vinden. Gelukkig zorgen Timon en Pumbaa ervoor dat er ook nog wat gelachen kan worden. Het is een film die dus alles heeft en daarnaast kent deze ook nog prachtige muziek. Maar liefst drie nummers werden genomineerd voor een Academy Award.

Can You Feel the Love Tonight, Circle of Life en Hakuna Matata zijn nummers die vrijwel iedereen wel mee kan zingen en voor de liefhebbers van het verhaal en de muziek is er ondertussen ook al een heuse musical gemaakt van The Lion King waarin ook deze nummers natuurlijk terug komen. De musical kent prachtige kostuums en is voor elke fan van de film zeker de moeite waard om te gaan kijken. Voor wie deze zondag echter liever thuis blijft, is het zeker leuk om de oude Disneyklassieker weer even uit den oude doosch te halen. En dan maar wachten tot de live action-versie in de bioscopen zal verschijnen, want The Lion King blijft toch een prachtige film. 

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.