Recensie: J.R.R. Tolkien – De val van Gondolin

Samenvatting
De verhalen van Tolkien zijn al zeer oud en toch komen er weer steeds nieuwe bij. De grote vraag is hoe kan dat toch? Het antwoord is simpel: de zoon, Christopher Tolkien, werkt oude manuscripten van zijn vader uit en zo ontstaan nieuwe oude verhalen uit de wereld van Midden-Aarde.
6.5

In dit nog niet eerder uitgebrachte verhaal van Tolkien, van ver voor de Hobbits, zijn de elfen aan het verliezen van een kwade macht Morgoth (Demon van Duisternis). De elfen worden gedood of gevangen genomen om te werken in de IJzeren Hel van Morgoth. Morgoth heeft overal zijn spionnen in het land en zal niet rusten totdat alle elfen er niet meer zijn. Dit is niet alleen het verhaal van de elfen en Morgoth maar ook van Ulmo, de heerser van de zeeën. Eigenlijk is dit de tweestrijd tussen twee Valdar, een soort van goden. Beide gebruiken ondergeschikten om de strijd met de ander aan te gaan. Ulmo gebruikt de elfen en de mensen en Morgoth gebruikt de Orks en de Balrogs. In de val van Gondolin volgen we het verhaal van Tuor. Tuor gaat in opdracht van Ulmo op zoek naar de verborgen stad Gondolin, waar elfen vrijelijk kunnen leven, om een boodschap te brengen aan koning Turgon. Deze stad is gebouwd op een plateau met daaromheen een weidse egale vlakte en heuvels die steeds hoger worden hoe verder ze van de stad af komen. Tuor vindt uiteindelijk de stad en brengt de boodschap over aan de koning, de koning doet echter niets met de boodschap omdat hij te trots is op zijn mooie stad. Tuor blijft wel in Gondolin en wordt een gevierd man, uiteindelijk trouwt hij en krijgt hij een zoon, een zoon die in de andere boeken van Tolkien een grote rol zal spelen; Eärendel.

John Ronald Reuel Tolkien (1892- 1973) een man met vele beroepen: hoogleraar Angelsaksische taal, hoogleraar Engelse taal en literatuur, filoloog, theoloog, dichter en schrijver. Door de verhalen In de ban van de ring en De Hobbit hij wordt ook wel de vader van de moderne fantasy literatuur genoemd. Hij schreef dit verhaal wat nooit voltooid werd op kladblaadjes, in schriftjes en typevellen. Zijn zoon, Christopher John Reuel, heeft de draad na de dood van zijn vader opgepakt en was eigenlijk al vroeg betrokken bij de verhalen over Midden-Aarde. Toen hij dit verhaal uitgewerkt had was hij reeds 94 jaar oud.

De schrijfstijl is wisselend, zodra de schrijver, Christopher, uitleg geeft over de achtergronden,verhaallijnen en de verschillende versies van een verhaal dan maakt hij gebruik van hedendaagse taal en als het gaat om stukken tekst die door zijn vader zijn opgeschreven dan worden er veel oude woorden en ingewikkelder zinnenbouwen gebruikt.

“Tuor kwam bij de grenzen van het grote meer, maar zijn wateren waren buiten zijn bereik, vanwege de brede moerassen en de ongebaande wouden van riet die er alom lagen; weldra wendde hij zich ervan af en ging terug naar de kust,”

Het boek is opgedeeld in drieën, met in het midden het verhaal over de val van Gondolin welke weer is verdeeld in acht onderdelen, want het zijn geen echte hoofdstukken te noemen. Indrukwekkend te noemen zijn het voorwoord van elf pagina’s en de inleiding van zestien pagina’s.

Door de inleiding en het voorwoord waarin een redelijke hoeveelheid aan “feiten” worden gepresenteerd is dit niet echt een boek voor de beginnende Tolkien lezer. En toch als je verder leest dan krijg je een mooie inkijk in de wereld van de schrijver, zijn ontwikkeling, de ontwikkeling van een verhaal en het eerste verhaal over Midden-Aarde. En zowel dat eerste als dat laatste maakt het boek zo interessant. Het ontstaansverhaal dat wordt beschreven in de inleiding is een mooie opsteker. Het taalgebruik en de zinsopbouw maakt het boek lastiger leesbaar. De val van Gondolin is een aanrader voor iedere Tolkien fan en een mooie toevoeging zijn de illustraties van Alan Lee die op verschillende plaatsen in het boek zitten en soms paginavullend zijn en zeer gedetailleerd.

 

De val van Gondolin
De val van Gondolin
Score 4.4 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Hasso Hofstede
Geschreven door:
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

reageer

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.