Recensie: Peter James – Ultiem bewijs

Samenvatting
Religie is altijd een twistpunt in de geschiedenis geweest en zal dat altijd blijven. Het is voor schrijvers een onuitputtelijke bron voor mooie en spannende verhalen. Zal het Peter James lukken om hiervoor het ultieme bewijs te leveren?
8

Weer komm’n

De wederkomst van Jezus speelt al zolang Jezus Christus aan het kruis is gestorven en na drie dagen weer is opgestaan uit de dood. De grootste monotheïstische geloofsstromingen wachten op het moment dat de wederkomst zal plaatsvinden. Maar zullen zij herkennen en erkennen wanneer Jezus zich weer op aarde manifesteert? En wat zou dan het Ultieme bewijs zijn van zijn wederkomst?

Geloof het of niet

Ross Hunter is sinds kort freelancejournalist en gaat regelmatig op zijn gevoel af als het gaat om een goed verhaal, hij heeft al verschillende grote stukken geschreven voor toonaangevende kranten in Engeland. Als er op een dag een man opbelt met het verhaal dat Ross de aangewezen persoon is om een stuk te publiceren over het Ultieme bewijs dat God bestaat, denkt hij eerst dat het een grap is. Daarna denkt Ross dat doctor Harry F. Cook een oude gek is. Maar door de dingen die hij vertelt, sommige zijn makkelijk te vinden op het internet, over het persoonlijke leven van Ross, twijfelt Hunter en gaat toch in op het verhaal van de man. Hij krijgt een manuscript in handen van doctor Cook waar moeilijk is door te komen. Doctor Cook geeft hem ook de eerste set coördinaten van in het totaal drie, met daarbij een aanwijzing: een reeks getallen. Ross blijft zijn twijfels houden over de gepensioneerde hoogleraar kunstgeschiedenis. Harry Cook nodigt Ross bij hem thuis uit om hem nog meer informatie te geven. Ross gaat op bezoek bij Harry en als hij bij het huis aankomt ziet hij de auto staan van Cook, alleen als hij aanbelt doet er niemand open. Ross loopt om het huis en ziet dat het interieur overhoop gehaald is. Hij gaat naar binnen en verkent het huis, in iedere ruimte is het een puinhoop en de dure spullen liggen voor het grijpen, uiteindelijk belandt hij in de kelder en vindt daar de oude man. Harry Cook is niet meer. Ross heeft alleen de eerste set coördinaten en denkt dat hij de andere twee sets niet meer in handen zal krijgen nu Cook dood is. Maar Cook is niet voor één gat te vangen, net zoals Ross. Hij krijgt een brief van Cook via de notaris van de hoogleraar, Robert Anholt-Sperry, waarin hij vertelt waar de andere coördinaten zijn. Ross kan verder met zijn zoektocht, wel is hij er steeds meer van overtuigd dat dit niet zomaar een krantenartikel zal worden, want de bedreigingen aan zijn adres worden steeds heftiger en steeds meer mensen hebben interesse in zijn zoektocht. Zijn vrouw krijgt berichten dat Ross voor Satan zou werken en ga zo maar door. Uiteindelijk vindt Ross het Ultieme bewijs; of is het toch wetenschappelijk te verklaren?

Soms een stapje opzij

Peter James (Brighton, 1948) is vooral bekend van de Roy Grace-reeks. Naast auteur is hij ook filmproducent. Hij heeft meer dan veertig prijzen gewonnen voor zijn werk als schrijver. Deze zeventigjarige schrijver heeft zelfs zijn eigen Youtubekanaal. Naast de Roy Grace-reeks schrijft hij ook stand-alone boeken.

De schrijfstijl van James is prettig om te lezen al weidt hij soms uit op een moment dat je lekker door kunt en/of wilt lezen. Dit zorgt dan voor een beetje oponthoud, deze is niet storend je moet alleen je gedachten er goed bijhouden. Peter James schrijft in de derde persoon en wisselt dit af met dialogen, daarnaast laat hij de personages berichten sturen en laat deze door een ander lettertype er echt uitspringen en maakt zelfs gebruik van emoji’s.

Geen vergelijk

Het schept altijd een verwachting als er op de omslag staat dat het de beste What if-thriller is sinds De Da Vinci Code. Maakt James het waar? Dat hangt af van wie het leest. Het is in ieder geval een boek dat je op het puntje van je stoel krijgt en houdt. Het is een zeer veelzijdig boek, van wetenschap naar geloof, wie kun je vertrouwen en wie niet, wat is je werk je waard, hoe ver ben je bereid te gaan om je doel te verwezenlijken en wat geloof je nu zelf en waarom? James laat je over alles nadenken en zet je geregeld aan het denken over wat je net gelezen hebt. Het lukt hem zelfs verschillende keren om je op het verkeerde been te zetten. Je moet niet vergelijken maar genieten van wat er voor je neus ligt. En genieten is het zeker, en dat bewijs is ultiem.

Ultiem bewijs
Ultiem bewijs
Score 3.9 van 5 sterren.
€16,50
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.