Dit is alweer de vierde thriller met Cormoran Strike in de hoofdrol. Cormoran Strike is een oud-militair en nu privédetective, die niet gauw opgeeft en zaken aanneemt die andere niet zien zitten. Of hij deze bijzondere zaak oplost, die hem van groezelige pubs tot het Lagerhuis en zelfs naar het platteland leidt, daar kom je maar op één manier achter.
Oud werkneemster, Robin Ellacott, gaat trouwen nadat ze is ontslagen door Cormoran Strike omdat ze niet naar hem luisterde en in haar eentje achter een gevaarlijke man aan ging. Ook Strike is uitgenodigd op de bruiloft die anders loopt dan gepland. Strike wil Ellacott weer in dienst nemen maar nu niet als zijn assistente maar als zijn compagnon. Op een dag komt er een verwarde jongeman het kantoor in van Strike en vertelt hem een raar verhaal over een moord die hij lang geleden heeft gezien. Billy, de jongeman in deze kwestie, kan zich niet alles meer goed herinneren en kan geen concrete aanwijzingen geven. Toch geloof Strike het verhaal van Billy en gaat op onderzoek uit. Om zijn detectivebureau succesvol te houden moet Strike ook zorgen voor grotere zaken, zo komt hij ook in contact met een minister die hem een goede klus geeft. Het is voor Strike lastiger dan voorheen om zijn werk te doen nu hij beroemd is geworden door zijn laatste zaak, het oppakken van de Shacklewell Ripper, iedereen wil hem spreken en zijn gezicht was overal te zien. Zo zet hij Robin in voor de klus van minister Chiswell en zo krijgt Ellacott een mooi kijkje achter de schermen binnen de politiek tijdens de Olympische Spelen in London. Ze maakt kennis met de familie Chiswell en alle intriges binnen deze familie.
Dit is het vierde boek van Robert Galbraith over Cormoran Strike. Robert Galbraith is een pseudoniem en een samengestelde naam van de dame achter dit pseudoniem, namelijk Robert omdat ze groot fan is van Robert F. Kennedy en Galbraith omdat ze deze naam vroeger voor zichzelf had bedacht. De dame achter Robert Galbraith is J.K. Rowling. Ze heeft dit pseudoniem gebruikt om weer te willen ervaren hoe het is om als onbekende schrijver aan de slag te gaan.
De schrijfstijl leest heerlijk weg omdat er niet veel moeilijke woorden gebruikt worden en de zinsopbouw lekker loopt omdat er niet in iedere zin veel komma’s gebruikt worden. Het mooie is dat de schrijver zaken uitgebreid beschrijft waardoor je snel een beeld krijgt van de situatie of de persoon.
“Robins ogen raakten langzaam gewend aan het donker, en ze zag het geraamte van een stapelbed, waarop op het bovenste matras een paar mensen een joint zaten te roken. Ze kon nog net een lgbt-regenboogvlag onderscheiden en een portret van Tara Thornton uit True Blood aan de muur achter hen.”
Het boek is opgedeeld in negenenzestig hoofdstukken, een proloog en een epiloog. Ieder hoofdstuk heeft geen titel maar een stuk tekst als inleiding van Henrik Ibsen en om precies te zijn de teksten uit het toneelstuk Rosmersholm dat stamt uit 1886. Deze teksten geven goed weer wat je te wachten staat in het hoofdstuk en zet je alvast aan het denken.
Wat het lezen van het boek de moeite waard maakt is dat je stukje voor stukje steeds meer van de puzzel kunt neerleggen maar dat het volledige plaatje pas op het allerlaatste moment duidelijk wordt. Naast de grote verhaallijn lopen er nog allerlei zaken die het verhaal meer diepgang geven en de beschrijvingen van de karakters en situaties maken dat je helemaal op kunt gaan in het verhaal. Het is een goed verhaal waarbij de plaatsing in de tijd, tijdens de Olympische Spelen van 2012 in London een extra dimensie geeft aan het verhaal en niet alleen op het vlak de beschrijvingen van de omgeving juist ook als een onderdeel van de verhaallijn en de gekozen karakters. Had het verhaal korter gekund? Zeker wel. Was het dan net zo goed geweest? Vast niet.
€15,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis