Reykjavík – Ragnar Jónasson en Katrín Jakobsdóttir

Samenvatting
Reykjavik, dat door Ragnar Jonasson en Katrin Jakobsdottir is geschreven, wekt gemengde gevoelens op. Het verhaal over Lára's mysterieuze verdwijning in 1956 is best spannend, maar de personages zijn niet echt diepgaand en het verloop van het verhaal gaat te snel. De beschrijvingen van Reykjavik in de jaren 80 voegen niet veel toe als je de stad niet kent. Het is een vermakelijk tussendoortje, maar geen indrukwekkende thriller-ervaring.
5.5

Reykjavík, geschreven door Ragnar Jonasson en Katrin Jakobsdottir zorgt voor gemengde gevoelens. Hoewel het boek enkele intrigerende politieke intriges bevat, was de algehele ervaring niet zo overweldigend als gehoopt. De hoge verwachtingen die er voorafgaand waren, zijn helaas niet uitgekomen.

Lára’s verdwijning

In het IJsland van 1956 verdwijnt de veertienjarige Lára spoorloos terwijl ze de zomer doorbrengt op het kleine eiland Videy, voor de kust van Reykjavík. Na verloop van tijd groeit haar verdwijning uit tot het meest beruchte onopgeloste mysterie van IJsland. Het verhaal maakt een sprong van dertig jaar vooruit, naar de viering van de tweehonderdste verjaardag van Reykjavík, waar journalist Valur Robertsson besluit zijn eigen onderzoek naar Lára’s zaak te beginnen. Terwijl Valur dieper in het onderzoek duikt, ontvouwt het verhaal zich als een verkenning van geheimen en intriges. Echter wordt al snel duidelijk dat er mensen in Reykjavik zijn die er alles aan zullen doen om de verdwijning van Lára onopgelost te houden.

Boek Reykjavik met twee kaarsen.

Reykjavík

Veel karakters, weinig spanning

De eerste helft van het verhaal voelt saai en overmatig beschrijvend aan. Personages worden geïntroduceerd, maar hun diepgang blijft oppervlakkig, waardoor je niet echt met hen kan verbinden. Daarnaast zijn het er ook behoorlijk wat. Niet voor niets hebben de schrijvers voorin het boek een lijst met belangrijkste personen opgesteld. Dit heb je soms echt nodig om de personages uit elkaar te houden en terug te lezen wie nou wie is. De tweede helft brengt weliswaar wat meer leven in het verhaal, maar het voelt alsof er nog veel meer potentieel onbenut is gebleven. Het plot wordt te snel ontrafeld, zonder echte spanningsopbouw. Nergens eindigt een hoofdstuk met een geweldige cliffhanger. De korte hoofdstukken zorgen wel voor een hoog leestempo, maar niet zo zeer voor spanning.

Reykjavik van vroeger

Een van de tekortkomingen van het boek ligt in de gedetailleerde beschrijvingen van Reykjavik in de jaren 80. Hoewel de auteurs duidelijk het verlangen hebben om de sfeer van die tijd en plaats vast te leggen, komt dit voor lezers die niet bekend zijn met Reykjavik niet goed over. De beschrijvingen van de omgeving en straten, hoewel wellicht nostalgisch voor degenen die de stad kennen, voegen weinig toe aan het begrip van het verhaal. Dit maakt sommige passages minder relevant en zou je prima scannend kunnen lezen. Je mist dan niets van het plot.

Conclusie

Al met al is Reykjavik een vermakelijk boek dat snel wegleest, maar die niet aan de verwachting van een thriller voldoet. De personages hadden meer diepgang mogen krijgen en de settingbeschrijvingen hadden beter kunnen worden uitgebalanceerd om een breder publiek aan te spreken. Het potentieel voor een boeiend verhaal was aanwezig, maar helaas is dat niet volledig benut. Prima boek voor tussendoor, maar geen ijzersterke thriller.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.