Uit den Ouden Doosch – Annejet van der Zijl – Sonny Boy

Onconventioneel

Wat doe je als je niet gelukkig bent in je huwelijk, in een tijd waarin het een schande was als je als vrouw vertrok? In het boek Sonny Boy vertelt Annejet van der Zijl het leven van drie personen: Rika Hagenaar – van der Lands, Waldemar Nods en hun zoon Wally. Rika is een uitbundige en onconventionele vrouw. Geboren in 1891 in een katholiek gezin was het al erg genoeg dat zij trouwde met een protestante ambtenaar. Rika kan zich niet meer vinden in dit huwelijk en verlaat haar man en kinderen in 1928. Ze opent een pension in Den Haag.

Dat ze ging scheiden was al reden voor een schandaal an sich. Toch werd het schandaal nog groter toen Rika zwanger bleek te zijn van de 17-jaar jongere Waldemar Nods, een ‘neger’ uit West-Indië. Hij was eerst als kostganger in het pension terecht gekomen, maar hij en Rika werden later toch geliefden. Waldemar en Rika trouwden in 1937 en het gezin Nods kende relatieve welvaart. Hun zoontje Wally noemde ze liefkozend Sonny Boy, geïnspireerd door een populair liedje van Al Jolson.

Het gaat allemaal goed tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Rika en Waldemar laten Joden onderduiken in hun pension maar worden verraden. Het gezin zal daarna nooit meer bij elkaar komen, Waldemar en Rika sterven.

Rauwe realiteit

Het verhaal van Sonny Boy lijkt geen winnaars te kennen. Ondanks dat Waldemar en Rika de vooroordelen over hun liefde en huwelijk het hoofd weten te bieden, komen zij allebei om het leven in de Tweede Wereldoorlog. Rika komt te overlijden in een concentratiekamp terwijl Waldemar nog heeft gezwommen voor zijn leven. Het ‘drijvende concentratiekamp’ waar hij zich op bevond werd beschoten door de geallieerden en veel mensen zijn op zee gestorven. Waldemar, een uitstekende zwemmer, heeft de kust nog bereikt, maar is daar doodgeschoten door een Duitser. Een bittere pil voor het jonge gezin en een rauwe realiteit.
Het verhaal leest weg als een roman, maar is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Enkele edities van het boek hebben een aparte foto katern die Rika, Waldemar en Wally letterlijk een gezicht geven. Het verhaal leest (mede daardoor) weg als een trein en maakt het allemaal nog echter. Je begint mee te leven met de personen in het boek en kan van tijd tot tijd plaatsvervangende schaamte voelen over hoe Rika en Waldemar zijn behandeld.

Het boek kent een nawoord en een bronnenlijst. Dat is ietwat ongewoon voor een roman, maar het geeft wel aan hoe grondig hier te werk is gegaan. Annejet zegt in ieder geval zelf mooi in het nawoord van het boek: ‘Het leven van Waldemar raakt aan twee van de zwartste, meest met taboes beladen bladzijden in de Nederlandse historie, namelijk de slavenhandel en de Jodenvervolging. Hoe structureel verschillend deze episodes ook waren – de eerste voornamelijk gebaseerd op economische motieven, de tweede op ideologische-, ze hadden één ding gemeen en dat is het raciale en etnische denken.’

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl heeft zowel in Amsterdam als Londen gestudeerd. Na haar afstuderen heeft ze enkele jaren als journalist gewerkt. Ze brak door als schrijfster in 1998 met haar boek Jagtlust. Haar boek Anna over Annie M.G. Schmidt volgde in 2002. Het boek vormde de basis voor de tv-serie Annie M.G. Het boek Sonny Boy werd uitgebracht in 2004. Van dit boek zijn meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Annejet woont met haar man en hond deels in Amsterdam en deels aan de kust.

 

Avatar
Stephanie van Baggem heeft Geschiedenis en Oudheidstudies gestudeerd en heeft mede daardoor een voorliefde voor historische romans. Ze klimt graag in de pen en schrijft columns, artikelen en verhalen. Ze probeert de verhalen tussen de regels te vinden en gelooft dat iedereen een uniek verhaal te vertellen heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.