Uit den Ouden Doosch – Lord of the Rings: Fellowship of the ring

Zin om je oud te voelen? Komt ‘ie: de allereerste Lord of the Rings is al bijna twintig (!) jaar oud. Sterker nog, de opnames van deze film vonden plaats in de vorige eeuw. In het tijdperk van Game of Thrones en andere prachtige nieuwe en magische werelden, leek het ons hoog tijd eens terug te keren naar Hobbiton, want wat is het toch een pareltje, hè!

Het begint allemaal met de schepping van die ene ring:

Eén Ring om allen te regeren, Eén Ring om hen te vinden,
Eén Ring die hen brengen zal en in duisternis binden,
In Mordor, waar de schimmen zijn.

De hobbit Bilbo heeft jaren later de ring inmiddels in zijn bezit. Hij begint de effecten van de ring te voelen en probeert de ring voor zichzelf te houden. Zijn wijze tovenaarsvriend Gandalf is achterdochtig en overtuigt Bilbo toch afstand te doen van de ring. Aan het neefje van Bilbo vraagt Gandalf de ring veilig en verborgen te houden, zodat hij later de ring nog eens goed kan onderzoeken. Zo komt Gandalf achter de ware aard van de ring en begint een groots en meeslepend avontuur om de wereld te behouden voor het gevaar van de ring. Dat avontuur kennen we allemaal – tenzij jij die ene lezer bent die de boeken en de films niet kent. In dat geval: plan een vrij weekend in en wel nú!

Goed, over het alom bekende verhaal zullen we hier dus niet te uitgebreid schrijven. We zullen ons in dit artikel vooral focussen op die heerlijke nostalgie van de serie. Het jonge koppie van Orlando Bloom, de geweldige soundtracks en alle andere redenen waarom we drie uur lang op het puntje van onze stoelen zaten.

Middle-earth

Allereerst en bovenal zijn we allemaal verliefd geworden op de magische wereld waarin het gehele avontuur zich afspeelt: Middle-earth. Middle-earth is een combinatie van de prachtige landschappen van ons eigen Nieuw-Zeeland en het geniale animeer-talent dat is ingezet om Tolkiens fantasie tot leven te brengen. De talen, de volken, de landschappen, de monsters, de magische wezens… Het maakt Middle-earth een plek waar we stiekem allemaal een keer geweest willen zijn. Dat blijkt ook wel uit de toerisme cijfers van Nieuw-Zeeland: toerisme groeide na de eerste film met 40%. Nieuw-Zeeland zelf zegt dat ze dat vooral te danken hebben aan de franchise van LOTR.

De personages

Stuk voor stuk hebben de karakters in Lord of the Rings ook echt een eigen karakter. Je leert ze kennen, leeft met ze mee en wordt misschien zelfs wel wat verliefd op ze (kuch kuch Orlando Bloom kuch kuch). Het sterkst is misschien nog wel hoe alle personages geraakt worden door het verhaal. Ze winnen, verliezen, groeien en zijn allen echt onderdeel van het verhaal. Van de Hobbitvriendjes Merry en Pippin tot de eenzame koning die zijn zoons de strijd in ziet trekken – je hoeft ze niet allemaal even leuk te vinden, maar ze hebben allemaal hun eigen verhaal en hun eigen menselijkheid. Ze hebben ook allemaal hun eigen humor en bekende uitspraken. Wat dacht je van ‘What about second breakfast?’, ‘Not all those who wander, are lost’, ‘My precious…’ en ‘You shall not pass!’ en ‘That still only counts as one!’. De karakters uit Lord of the Rings blijven je zo voor altijd bij.

Muziek

Howard Shore is de grote naam achter de muziek van Lord of the Rings. In totaal is er uren aan Lord of the Rings-muziek, maar niks zo nostalgisch als de muziek die voor de Shire is geschreven: The breaking of the Fellowship. Zet het op en je waant je direct in de Shire, waar het zonnetje schijnt en Hobbits rondhuppelen. Overigens heeft niet alleen de Shire zo zijn eigen soundtrack gekregen, maar alle andere gebieden hebben dat ook. Naast die nostalgische noten bij de verschillende volken, staat de muziek van Lord of the Rings vooral bekend om de opbouw van spanning. Voordat een groots gevecht begint of als Frodo zich in een eng gebied bevindt, brengt de muziek je letterlijk al rillingen. Niet zo gek dus dat Howard Shore twee Oscars heeft gekregen voor zijn soundtracks.
Weet je wat? Ook mensen die de films en boeken al kennen, verdienen een weekendje met een Lord of the Rings-marathon. Nostalgie, spanning, prachtige verhaallijnen… Bijna twintig jaar oud, maar toch nog altijd prachtig. Allemaal snel dat weekendje inplannen dus!

Geschreven door
Lisa is behoorlijk vaak met haar neus in de boeken te vinden. Tegenwoordig meestal voor haar rechtenstudie, maar gelukkig ook vaak genoeg voor haar plezier. In haar vrije tijd staat er meestal wel ergens in huis een serie op en ze is een absolute Marvel-geek. Bij Play Watch Read combineert ze met groot plezier al deze grote liefdes.

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.