Uit den Ouden Doosch: Pinkeltje

Als je kinderen thuis hebt zitten dan zul je vrij regelmatig een kinderboek voorlezen. Als je van een wat oudere generatie bent zal je dan ook af en toe een wat ouder kinderboek pakken, eentje die je kent uit je eigen jeugd. Een voorbeeld van zo’n boek is Pinkeltje. In deze Ouden Doosch gaan we het voornamelijk hebben over de reeks van de Pinkeltje-boeken.

Waar gaat het over?

Pinkeltje is een mannetje, niet groter dan je pink. Hij lijkt verder veel op een mens. Hij heeft een witte baard en een puntmuts, maar pas op, het is echt geen kabouter. In dit eerste deel speelt het verhaal zich af in een huis in Nederland, waar Pinkeltje in een muizenhol onder de kast woont. Hij woont daar samen met vijf muizen: Knabbeltje, Grijshuidje, Zwartsnoetje, Kraaloogje en Langstaartje. Uiteraard woont er ook een normaal gezin in dat huis bestaande uit een vader, moeder, een jongen en twee meisjes. Dat gezin heeft ook een kat genaamd Snorrebaard, een spin genaamd Zilverdraad en een goudvis genaamd Goudhuidje. Later komen daar meer dieren bij en ook meneer Dick Laan, aan wie Pinkeltje de verhalen vertelt zodat deze ze kan opschrijven.

In de latere boeken speelt het verhaal zich af in het fictieve land Pinkeltjesland of ergens tussen Nederland en dat fictieve land. In Pinkeltjesland trouwt Pinkeltje met Pinkelotje. Pinkeltjesland bestaat uit drie rijken. Pinkeltjesland zelf wordt geregeerd door koning Pinkelpracht. Dan is er ook nog de Pinkeltjeszee, die geregeerd wordt door koning Neptunus. Als laatste is er nog het ondergrondse Ururu dat bewoond wordt door een groep Pinkels die de Urukezen heten. Hun leider heeft geen naam in de boeken.

Dick Laan

Dick Laan was een filmmaker die in 1930 begon met het schrijven van kinderboeken. Hij werkte tot 1934 in het familiebedrijf Crok & Laan, waarna hij ging werken voor Promona Boon. Pinkeltje ontstond doordat Laan verhalen probeerde te verzinnen om voor te lezen aan zijn neefjes en nichtjes. Eind jaren dertig verscheen Pinkeltje voor het eerst op de verpakking van verschillende door Promona Boon geproduceerde chocoladedozen.

In 1939 verscheen dus het eerste boek, De Avonturen van Pinkeltje. Het boek werd voorzien van tekeningen door Dokie van Amstel. Na het verschijnen van De Avonturen van Pinkeltje brak echter de Tweede Wereldoorlog uit en Laan schreef tijdelijk geen boeken meer. Pas in 1948 verscheen een nieuwe versie van hetzelfde boek, maar met nieuwe tekeningen van E.M. ten Harmsen. Met de Tweede Wereldoorlog achter de rug, verscheen vrij snel het vervolg. Pinkeltje en zijn vriendjes.

Veel beroemdheden

Pinkeltje ontmoet in zijn verhalen heel veel beroemdheden. Zo komt hij op zijn avonturen in contact met Sinterklaas, de Kerstman, Klaas Vaak (je weet wel dat mannetje dat je in slaap zou brengen) en de Paashaas. Pinkeltje is altijd behulpzaam voor dieren, maar laat zich nooit aan de mensen zien, met als enige uitzondering meneer Dick Laan zelf. Aan hem vertelt Pinkeltje over al zijn avonturen die Dick Laan dan vervolgens weer opschrijft.

De verhalen van Pinkeltje zijn absoluut een genot om te lezen en kun je zonder problemen aan je kind voorlezen in deze tijd. Let er wel op dat als je issues hebt met Zwarte Piet, je daar misschien tijdens het voorlezen even Lieve Piet van moet maken, want in die tijd was dat nog heel gewoon. Wat grappig is om te weten is dat er sinds 2014 weer nieuwe Pink boeken verschijnen onder het pseudoniem Studio Dick Laan, de schrijvers zijn verder anoniem. De boeken spelen zich af in de huidige tijd en dus kennen de dieren uit de boeken Pinkeltje niet meer. Deze nieuwe boeken spelen zich af op toeristische attracties zoals De Efteling, Het Rijksmuseum of het Dolfinarium in Harderwijk.

Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.